27 januari 2011

Fika på jobbet

Läste om ett företag som har tagit bort de betalda fikarasterna för att spara in pengar. Snålheten bedrar visheten, det är min bestämda uppfattning. Jag är inte ute efter att få sitta och bladdra om ingenting i tid och otid men en kort paus på för- och eftermiddagen från det hektiska arbetet gör alla gott och lönar sig även för företaget i längden. Jag tror visst att man blir effektivare när man mår bra. På mitt jobb arbetar vi 9-10 timmar i sträck utan pauser, förutom lunchen som man slänger i sig nån gång mitt på dagen när man har lyckats slita sig en stund. Även då ska man vara tillgänglig om arbetsgivaren kallar. Man orkar ett tag...

10 kommentarer:

 1. Det låter inget vidare så som du har det. Nej, jag tror också man måste må bra och få möjlighet att prata och umgås lite för att man ska vara effektiv resten av dagen. Att ständigt stressa och vara effektiv funkar inte i långa loppet. Inte för mig i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Jag trodde först fikaraster var något tillhörde 80-talet, men efter att ha återkommit till Sverige och sedan några år senare lämnat IT-konsultvärlden för en fast anställning så upptäckte jag att de hade... FIKARAST! Hurra! Kändes dock väldigt ovant och som om vi alla bara satt och slösade bort firmans dyra tid.

  SvaraRadera
 3. Ja, det är väl tyvärr så många av dagens arbetsgivare vill att vi skall ha det idag, fikarsten är oerhört viktig tror jag.
  Vi har ju stora problem inom vården med att få ut raster överhuvudtaget, och får vi fikaraster så kan vi bara oftast gå en och en och då känns det som om det kvittar allt som oftast.
  Det är inte okej att ha det som Du och många av oss andra har det, kanske inte så konstigt att det är så många som går in i den s.k väggen.

  Bra ämne Du tog upp!

  Ha en bra fredag!

  annette

  SvaraRadera
 4. Klart att man måste ha fika paus på jobbet! Om inte annat så får att få sitt behov av socialt umgänge tillfredställt, att fika tillsammans och skvallra lite måste man för att må bra!

  SvaraRadera
 5. Gemensamma (i den mån det går) fika pauser är ett tecken på ett väl skött företag. 100 miljoner i vinst o borttagna fika pauser rimmar illa! Chefen kanske fastnar i sin egen hiss o hinner ta sig en fundering över detta.

  SvaraRadera
 6. Enligt arbetsmiljölagstiftningen har vi rätt till paus iarbetet

  SvaraRadera
 7. Under min tid på företagsnamn (bloggadmin stryker namnet) fikade vi två halvtimmar varje dag. Det var gott med en kafferast, fast jag gillade inte när mina kollegor hoppade över kafferasterna för att kunna gå hem (minst) en timme tidigare. Dvs folk ansåg att kafferasten var deras så de hade rätt att kapa en timme om de inte fikade. Det blev korta arbetsdagar!

  SvaraRadera
 8. Raster (obetald, typ lunchrast när man kan gå ifrån arbetsplatsen och göra vad man vill) och pauser (ingår i arbetstiden) i arbetet tas upp i Arbetstidslagen. Ingen ska arbeta mer än fem timmar i följd utan rast (15§).

  Arbetstidslagen anger inte hur många eller hur långa pauserna ska vara men det är rimligt med en paus efter max två timmars arbete. Arbetsgivaren ska ordna arbetet så att arbetstagarna kan ta de pauser som behövs - utöver rasterna. Pauser ska räknas in i arbetstiden.

  SvaraRadera
 9. Självklart behövs fikapauserna. Det är ju då man har tid att samtala och kläcka de där kreativa idéerna som alla vinner på. Tror mig minnas att det finns forskning som säger just det, att det är när man slappnar av och låter tankarna komma fritt i samvaro med andra som underverk kan uppstå.

  Jag har det bra numera och har ett jobb där vi kan fika och samtala såväl förmiddag som eftermiddag och det händer lite då och då att jag får inspiration till en ny lösning på ett problem.

  Slutsats: Alla arbetsgivare bör för sin egen skull vara rädda om fikarasterna. Så det så! :)

  SvaraRadera
 10. Så är det, Sassa. Kunde inte sagt det bättre själv. :) Och om man ser bortom de ekonomiska värdena: livet är för värdefullt för att skänkas bort.

  SvaraRadera