9 februari 2012

Tema fredag - liv


Hur tolkar man temat liv? Det är ingen lätt uppgift Carina har gett oss här veckan. När jag bläddrar i mitt fotoarkiv och kommer till några bilder från en allé i Alicante slås jag av tanken hur annorlunda livet ter sig här vid Medelhavet jämfört med hur det är hemma. Framför allt tempot är lugnare. Pensionärer oavsett var de bor någonstans har förstås all tid i världen att sitta på parkbänken (en del av dem hade till och med sittunderlag och fika med sig) men även småbarnsfamiljer, slipsnissar och fnittrande tonårstjejer stannar till och småpratar. Och det är inte så noga om man känner varandra sedan innan. Damerna här verkar ha mycket att prata om medan  herrn till höger är måttligt förtjust i att delta i diskussionen. Men han kanske har hört frugans historier femtioelva gånger redan...

31 kommentarer:

 1. Härlig bild! Ja, han verkar inte sååå intresserad ... Och det vore nog skönare om takten här hemma också blev lite lugnare. Fast å andra sidan har vi ju sett vart den takten har fört Grekland ;)
  Leena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle tro att det är dåliga politiska beslut och roffaåtsigmentalitet hos vissa, inte lugnare tempo hos folket, som är roten till det onda i Grekland. :)

   Radera
 2. Kul att du vågade fånga "livet" i Alicante med denna bild.
  Ja vi nordbor har nog inte så mycket gemensamt med livet vid medelhavet. Ja, de har ju siesta mellan kl 13:00 och 17:00 också... absolut nå't vi borde anamma;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Siestan kanske inte är fel där det är 35 grader i skuggan mitt på dagen men det vet jag inte om jag saknar så mycket, däremot tycker jag att arbetslivet har skruvat upp tempot mer än det är hälsosamt eller ens bra för resultatet. Har alltid tyckt att det är bättre att jobba strukturerat och effektivt i stället för "fort och fel" för då får man göra saken två gånger.

   Radera
 3. Jag tror att han myser av att få sitta nära, utan att aktivt behöva lyssna ;-) Ljuvligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han ser inte missnöjd ut direkt... det är nog värmen som stör honom mer än kacklet på bänken. ;)

   Radera
 4. Tack så mycket för era kommentarer! Jag återkommer till dem på söndag för nu tänker jag slå av på takten och ta helg och rå om mina närmaste. Ha en skön, avkopplande helg, gott folk! :)

  SvaraRadera
 5. Han kanske har fått syn på en snygg tjej ;-))

  SvaraRadera
 6. Härlig bild! Vi har en del att lära! Men det har blivit bättre, fler svenska hälsar idag på människor de inte känner. Tror damerna njuter och kanske mannen tycker det är skönt han också! Nu kan han ju i lugn o ro tänka på sitt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De verkar rätt nöjda allihopa. Vi kanske är sämre på att ta vara på livet... eller är vi bara gnälliga?

   Radera
 7. Jag skulle nog säga att det finns hur många infallsvinklar som helst på temat. Som din, till exempel, som ju visar en bit av det som är liv. Och skulle vi här i Norden gå ut och slappa på parkbänkar nu, då skulle vi frysa ihjäl. Men livet anpassar sig efter omgivningarna, det är det fina med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, du har en poäng där. Vem fasiken vill sitta ute och fika i 25 minusgrader?! Men vi kanske kan skruva ner tempot inomhus, eller? ;)

   Radera
  2. Det fick jag göra rejält på födelsedagen, Fick mega-influensa och börjar återvända till livet först nu. :-(

   Radera
  3. Det var tråkigt att höra! Nu kan det bara bli bättre med andra ord! :)

   Radera
 8. Det där livet ser härligt ut! Tror nog jag var "sydlänning" i mitt tidigare liv;-) /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med, garanterat! Eller kanske blir jag det i nästa. ;)

   Radera
 9. Gillar vad du skriver om tempo. Du har helt rätt tycker jag, det är skillnad.
  Roligt foto på de tre på bänken. :-)
  Vem vet vad mannen tänker på... de kopplar av på olika sätt. ;-)
  Fin tolkning du visar Pumita. Sitter här och småfryser, trevligt med lite varma bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är väl det där med Venus och Mars... haha. De kompletterar varann rätt bra.

   Radera
 10. Ett alldeles fantastiskt foto du visar angående Liv.. Älskar bilder med människor .. som lever sitt Liv :) Ha en fin Fredag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Pialotta! Jag tycker om att fota människor och har blivit lite modigare på senare tid... fast det känns rätt obekvämt fortfarande. :)

   Radera
 11. Du kan verkligen det här med att fånga människor och situationer. Beundrar det för jag skulle gärna vilja haft en folklivsbild idag men icke sa nicke fanns inget i mitt arkiv. Gör en mental anteckning till mig själv att jag ska öva och våga som Pumita ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Oj, där skruvar du upp kraven på att jag ska vara modig för det är jag inte alls egentligen, haha. Men om du säger det så... vi får hjälpas åt. ;)

   Radera
 12. Lite mer av den varan i Svedala skulle inte skada. Här vågar vi inte sätta oss på en parkbänk om det reda sitter någon där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker instinktivt på resenärer i Stockholms lokaltrafik: en på varje bänkrad. Sätta sig bredvid någon finns inte om det inte är absolut tvunget. Jag vill inte heller alltid ha sällskap, speciellt inte de morgnar jag är som grinigast, men visst vore det trevligt om det var lite mer avslappnad stämning. :)

   Radera
 13. Vilket trevligt sätt att tillbringa dagen på. Lugnt och stilla sitta och språkas vid en stund eller två. Bra jobbat

  SvaraRadera
 14. Vad många olika typer av liv det levs på jorden...
  Nu känner jag mig väldigt filosofisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra, det var precis den effekten jag ville uppnå! ;)

   Radera
 15. Vilken fin tolkning på det temat, fast det stämmer inte riktigt, pensionärer i svedala har inte alls gott om tid, dom är nästan mer stressade än vad vi som arbetar är emellanåt.
  Möter ju många i jobbet och det är ju så att dom blir jätteirriterade om dom får vänta för dom har så bråttom och skall hinna både det ena och andra, helst såg dom nog ibland att dom fick gå före andra!!
  Fast nu väntar jag på Din skylt, både Della och jag har lagt upp;)
  annette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är så men pensionärer kan ändå välja vad de gör av sin tid, för en som yrkesarbetar finns det betydligt färre möjligheter att påverka sin tillvaro. De flesta behöver försörja sig på ett eller annat sätt och många människor måste idag anpassa sig och acceptera mer eller mindre orimliga krav på arbetsmarknaden.

   Ja ja, nu har jag lagt upp skylten... hade tänkt hoppa egentligen men jag kunde ju inte svika er. ;)

   Radera