8 juni 2012

Veckans fönster - studentikost


Ordet studentikos ingår inte i min vardagsvokabulär så jag var tvungen att anlita Wikipedia.

"Det som är studentikost är i allmänhet uppsluppet, lättsamt och brukar inte ta sig självt på alltför stort allvar. Annars varierar det mycket i sin karaktär och kan vara både konservativt och radikalt, högtidligt och avslappnat, nyktert och berusat, elitistiskt och jämlikt. Studentikos humor kännetecknas av en viss lågmäldhet jämfört med många andra humorformer, underfundighet, ordvitsar..."

Blev jag klokare? Öh, jag hittade iaf ett antal användbara adjektiv... det gäller att bestämma sig och jag fastnade ganska snabbt för de två sista orden i citatet ovan när jag valde foto till Veckans fönster. Kunde iofs ha valt nyktert och berusat också... eller avslappnat. Men allvarligt talat, hur fräscht är namnet på en skala?

30 kommentarer:

 1. Ja men visst, varför inte!? Det är ju fri tolkning som gäller och du lägger ju till en bra förklaring också ;0)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nog att jag har följt regelboken mycket mer noggrant än t.ex. förra veckan. Citatet med ordbetydelsen är trots allt från Wikipedia och allt som står där är sant. ;)

   Radera
 2. Tack för infot,orkade inte slå upp det själv.
  Luden hur kul är det när det gäller mat!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Och drickat ska väl inte vara lurvigt heller. ;)

   Radera
 3. Så där, va? Inte så att jag känner ett enormt behov av att gå inte där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom namnet var det nog inget fel på stället. Det ser ruffigare ut på bilden än i verkligheten... all my fault... ville få en luden touch på bilden. ;) Tror isv att stället är ganska fint. Det var fyra chica tjejer (uppklädda till tänderna) som satt på uteserveringen och pimplade vin när jag gick förbi.

   Radera
 4. Herregud, här fick jag ju tänka. Inte min styrka då det är fredag, Euro 2012 har startat och jag har 15 minuter mellan två halvlekar på mig att skriva en vettig kommentar. Börjar förstå hur du tänker/tänkte, så jag godkänner bilden;-)

  PS. Du skulle bli förvånad hur prisvärd konsten hos noblanco är. Tavlan jag la upp är 58 x 128 cm stor och kostade 6 000 kronor. Jämfört med svensk nutida konst är det otroligt prisvärt! Å de har betydligt "billigare" verk också. DS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du godkänner... det var det fräckaste! ;) Vilken tur att din hjärna funkade då, haha.

   P.S. Jo, jag vet. Jag smågnäller mest för min höga nöjes skull. =) Var in på sajten igen och suktade... De där Cuba-tavlorna är så sagolikt fina att jag blir alldeles knottrig. :)

   Radera
 5. Hmm, jag tänkte i en helt annan riktning när jag såg ordet "luden" och satte dit ett s på slutet och så blev det "lekande", ett ord som verkligen stämmer helt och hållet på temat. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag googlade förstås för min holländska är lite rostig... ;) och det enda vettiga jag fick fram var Homo ludens, alltså den lekande människan, och det är ju studentikost som du skriver. :)

   Radera
 6. "Äntligen" (efter så många studentbilder). Någon som tagit veckans tema på allvar och fångat det verkligt studentikosa. Minst värt ett nobelpris....liksom mitt bidrag, men det är ju ofta så att priset delas mellan flera. Sassas priskommitté har en lätt uppgift denna gång. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Veckans fönster är på blodigt allvar, går inte att skämta bort hur som helst. De självutnämnda pristagarna (minst två) jublar samstämmigt! Bara jag slipper knugen och hans middag... vi kan fixa knytkalas, känns mer relevant. =)

   Radera
  2. Hmm, inte utser jag vinnare inte - men jag tycker ju att de allra flesta bidrag är riktigt roliga att se och läsa om, speciellt när jag får tänka till lite. Och det fick jag ju här. :)

   Radera
  3. Nej, det är är bara svammel à la Pumita in absurdum. Det förstår du säkert. :) Om Veckans fönster vore en tävling (Hen förbjude!) skulle jag inte vilja vara med.

   Radera
 7. Nu var du eftertänksam till tusen. När till vardags används nog inte ordet. Som du såg så läste jag fel, "studentkost", Home ludens, den lekande människan suveränt Pumita!
  Ha en riktigt bra helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker om att leka med ord, en sann Homo ludens mao. Inte så luden iofs, som tur är. ;)

   Radera
 8. Jag kan erkänna rakt av att jag aldrig hört detta ord innan..men du är godkänd helt klart..för dina tankar är ju underhållande..och ett fönster ser jag tydligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett fönster och några rader, det behövs inte så mycket mer... men det ligger hårt jobb bakom. ;)

   Radera
 9. Mycket bra tolkning! Även om jag sedan inte blir sugen på att besöka stället, men jag har läst dina kommentarer så jag kanske skulle ändra uppfattning på plats!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får du allt ta glasögonen på dig så du ser hur "fiiint" det är därinne. ;)

   Radera
 10. Heja heja!! Totalt renons på studenter i närtid gav jag upp direkt, det gjorde inte du. Du fann en annan väg (såklart)och löste problemet. Inspirerande för tröghjärnan här som kanske funderar ett varv till då :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En annan väg... ja, självklart! ;) Man tager vad man haver. Det jag vet om dig via bloggen gör mig alldeles övertygad om att du löser utmaningen på ett utomordentligt sätt. Lycka till!

   Radera
 11. Så klart man kan se det förbi alla studentmössor. Smart av dig! Jag kunde ha visat foto från Quarnevalen, den är klart studentikos. Nåja, mitt inlägg får vara kvar som det är, en bild är mer studentikos än de andra, den sista. Tack för din kommentar.
  Din markis var rolig, riktigt kul tolkning. Onekligen inget man vill få på tallriken, något ludet. Påpassligt fotograferat. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart att du ska låta ditt inlägg vara som det är, fina bilder och allt! Det roliga med Veckans fönster är att tolkningen på de svårlösta teman är rätt fri (Visst, Sassa?) och då visas en himla massa olika fönsterbidrag. Mångfald, helt enkelt, det gillar jag. :)

   Radera
  2. Visst är tolkningen fri! Absolut! Vill man tolka in något i ett ord som av hävd anses vara något väldigt känt så får man det. Vill man tolka det på ett alldeles eget sätt får man det. Mångfald var ordet! :)

   Radera
  3. Jag visste väl det. :)

   Radera
 12. Hahaha, vilken underbar tolkning! Man borde kanske använda Wikipedia oftare :-)))))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heh, det kan jag varmt rekommendera! Är man inte förvirrad innan så blir man... ;)

   Radera
 13. Onekligen en originell tolkning av temat. Jag har för övrigt heller inga studenter på min bild. Studentikost är väl helt enkelt sådant som utvecklats i studentkulturen på våra universitet (spex och karnevaler och frackmiddagar till exempel) och det har nog inte mycket att göra med gymnasieelever som slutar skolan och tar på vit mössa och festar några dagar i sträck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så är det. Min första tanke var studenttidningen Blandaren som saluförs på gator och torg. Försäljaren kännetecknas av en overall men en massa pins och en enformig röst som basunerar ut: Blandaren. Köp Blandaren. Nu finns den visst på nätet också. Men tolkningen är fri, som sagt. :)

   Radera