21 september 2012

Veckans fönster - erotiskt


Svåraste temat någonsin, iaf under min tid i fönstersammanhang. Sassa svär sig fri och skyller på Larans (som om det hjälpte... inte ett dugg!) för det var han som kom med förslaget. Lite hjälp fick jag av synonymsajten jag brukar konsultera när uppdraget känns övermäktigt. Erotiskt sägs vara synonymt med kärleksfullt, sinnligt och sensuellt... och då tänker jag framför allt på första ordet. Många förknippar bastubad med erotik (alltså sex) och den hållningen verkar vara vanligare i Sverige än i Finland. Själv tänker jag på avkoppling och rening, både själslig och kroppslig sådan, och trevlig samvaro. Jag minns lördagarna i bastun på landet när vi syskon i tur och ordning fick håret tvättat av mamma (långhåriga var vi också alla tre, det måste ha varit jobbigt) innan vi sprang och doppade oss i sjön. Man blev så varm och gosig och avslappnad där på laven när vi satt tysta och lyssnade på hur vattenångan pyste upp från de heta stenarna. Fönstret immade igen och det doftade björk. Var och en tänkte på sitt. Att prata högt eller att väsnas på annat sätt var inte att tänka på. Då skulle bastutomten bli arg och man fick gå ut. Efteråt blev det bastukorv och lingondricka vid öppna spisen. Sedan väntade John Blund, en riktig erotikdödare kanhända men vad visste jag... jag var ju barn och för mig var det veckans höjdpunkt. Numera efter många år i Sverige är jag avvand och bastar nästan aldrig. Just därför kan jag slänga in en bild på en bastubåt (M/S Löyly* från hamnkajen i Jyväskylä för alla som känner för en bastukryssning) till Veckans erotiska fönstertema. Sorry folks, mer erotiskt än så här blir det inte. Trevlig helg!

*Löyly = bastubad eller bastuvärme men även ånga som pyser upp från bastuugnen.

24 kommentarer:

 1. Men det vet man ju: folk kan vara väldigt passionerade - utan en gnutta erotisk anstrykning. Passionerade bastubadare finns det definitivt - och kanske kan det ånga lite extra, som av erotik, inne i värmen???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, jag känner många som inte kan leva utan bastu och det är väl en passion om någon. I Finland brukar man säga att ett bastubad är den fattiges apotek, bästa medicinen mot alla krämpor. :)

   Radera
 2. Jag skulle ju inte kalla bastubad för erotiska, men som du skriver - man kan ta betydelsen kärleksfull och då passar det bra. Jag är ju också uppvuxen med bastu varje vecka i Finland, och när jag hade flyttat till Sverige byggde vi en bastu i vårt radhus. Och badade två gånger i veckan, flera timmar varje gång, hela familjen. Jag tror att min svenske man saknar bastun mer än jag. Nu har vi det inte även om vi bor i ett stort hus, det har inte passat någonstans ... Men bastu är naturligt, enkelt och varmt. Och när jag tänker efter så kan det vara rätt erotiskt också ... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur det är i dag men förr fanns det bastu i många lägenheter också. Ett hem utan bastu är otänkbart för många. I Finland alltså.

   Radera
 3. Vad som är erotiskt är ju individuellt, allt är ju relativt. Tycker att din tolkning är kanonbra, för egentligen finns det ju som sagt ingen feltolkning på temat.

  Boken är förövrigt ganska spännande. Tyvärr över-hypad pga de erotiska scenerna som faktiskt inte är så farliga (än så länge, har läst två tredjedelar) i alla fall inte för en 37-åring :0)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Individuellt, absolut! Kom att tänka på mannen i filmen (En oväntad vänskap) jag såg i går. Han var förlamad från halsen och nedåt och blev alldeles till sig i trasorna när han massage på öronen. =)

   Radera
  2. Glömde kommentera boken. Jag är inte speciellt pryd av mig (tycker jag själv iaf) och inte för ung för att tåla rätt mycket ;) men jag väljer helt enkelt att läsa annat. Dessutom, när en bok blir så hajpad som denna känns den mindre intressant. :)

   Radera
 4. Vad varmt och fint du beskriver barndomens lördagsbastu. Det hela låter mycket trivsamt och ganska främmande. För mig har bastun ingen erotisk laddning. I dambastun värmer jag upp efter långa simpass. Det är förvisso störtskönt sinnligt men långt från erotiskt. Olika minnen, olika associationer - det är förstås det som gör fönsterteman så roliga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag berättar just för att den finska bastukulturen är okänd för många. Om man ska prata om erotik i samband med bastubad är det väl närmast erbjudandet om att tvätta ryggen jag tänker på. Och det behöver inte ha en erotisk laddning även om det skämtas om det utan kan bara vara en kärleksfull gest mot en person man tycker om.

   Radera
 5. Det som är bra med teman är egentligen att ingen kan göra något åt om man publicerat något som någon inte tycker "passar".....bastubad är ju varma och sköna och det blir man väl också av erotik.... ;-) tänkte att jag måste bistå dig i din förklaring...

  jag tror att hos mig smög det in en liten rackare ....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varm och skön, du har en poäng där. Det är rätt varmt där din rackare bor med. ;)

   Radera
 6. Jo, jag tror också att man i Sverige är mer inne på erotik när man nämner bastu än man är i Finland - åtminstone om man generaliserar lite. Finsk sauna har det blivit en del för mig också de gånger jag hälsat på släkten där. Minns så väl det späda björkriset som är så uppfriskande. Nu för tiden blir det inte så mycket bastande men jag passade på i vintras på Friskis & Svettis när jag var som mest frusen. Och det lär nog bli mer under den vinter som kommer. För det är ju så himla skönt och avkopplande.

  Och jag säger som llh, en varm och kärleksfull skildring av din barndoms bastubadande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte efter och hittade en "äkta" erotisk bild också men jag gillar faktiskt bastuvarianten bättre. Och så fick jag berätta lite om min barndom. ;)

   Radera
 7. Vedeldad...det gör den ännu mer "erotisk" kan jag tycka...Superbra tolkning *L*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kanske det men då ska veden klyvas i bar överkropp... för det är väl mansgöra? ;)

   Radera
 8. Bastu, sauna, värme eller skumbad, kan vara nog vara erotiskt eller mer välbehagligt. Jo, Pumita, har farit runt i tjänsten till olika storstäder för att ta hem kunskap inför prostitutionslagen som kom för några år sedan. Då kunde de värsta av det värsta beskådas i så kallade erotiska fönster. (Jobbat med människor som far illa i ca 36 år)Inget jag brukar snacka om på bloggen o så!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag misstänkte det, läste lite mellan raderna där. Nej, allt vill man ju inte berätta för "hela världen". :)

   Radera
 9. Bastubad kan vara riktigt skönt, man känner sig ren djupt in i porerna efter ett bastubad. :-)
  Du har säkert helt rätt om att svenskarna ser bastubadet som mer erotiskt än vad det är, kanske för att man sitter där nakna? Trevligt läsa din fina text.
  Vilken fin bastubåt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns de där vykorten som såldes en krona styck i turistbutikerna på Drottninggatan, blonda svenska tjejen i bastun... och då var det inte hårtvätt man skulle tänka på. Visst har även Finland marknadsförts så men det försvinner mer och mer, som tur är.

   Radera
 10. Ja det där känner man ju igen!
  Vi hade lite långt till sjön så det blev attrulla sig i snön på vintern!
  Bastukorven var det bästa,mkt speciell enkel smak. Tänk att lite korv kan bli så gott.
  Tom mina föräldrar har slutat att bada bastu!Tänk vad snart 50år i Sverige kan göra.
  Snygg lösning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att rulla i snön var aldrig min grej men jag har badat i vak några gånger. Helt vidrigt när man ska i och sagolikt skönt efteråt. =)

   Radera
 11. Tack för den trevliga berättelsen. Det låter som om det var en riktig höjdpunkt.

  SvaraRadera
 12. Bastubad, det vore kanske något att prova på - även om det inte är erotiskt. Som du skriver "Erotiskt sägs vara synonymt med kärleksfullt, sinnligt och sensuellt..." bra att ta fasta på! Gillar din lösning på erotiskt fönster!

  SvaraRadera
 13. Oavsett om bastu eller ej tolkas som erotiskt så tycker jag mycket om Din berättelse från barndomen!

  SvaraRadera