16 november 2012

Veckans fönster - skånskt


Hur får jag ihop allt det här med temat?! Det får jag inte. För att hitta en mer relevant tolkning kunde jag ha gått längs Skånegatan och försökt hitta ett passande fönster med tillhörande gatuskylt eller i värsta fall fotat en SL-buss för de är mig veterligen av märket Scania (som Skåne heter på latin) men jag iddes inte. Susanne menar att det ska finnas en gås eller åtminstone en ungtupp med på bild men det kan hon glömma. Mitt bidrag till det skånska knytkalaset är tillbehör till gåsskrället. Skåningar är husliga och gillar mat så det borde funka. Vad då förutfattade meningar?

Bilden ovan kom till mig i en minnepinne, som present* från Dubrovnik. Snälla T var ute på äventyr och tog den speciellt för mig. Du gillar ju fönster, sa hen. Det gör jag. Särskilt det här. Tack så mycket! Det bör vara en förmildrande omständighet att T fyller år på Mårten Gås, dvs. den 10 november, och i år blev det ett alldeles jämnt antal år.

* Här saknar jag ett ord i svenskan som på finska heter tuliainen och syftar på en present som man tar med sig från en resa hem eller överlämnar när man går på besök. Tyskarna säger Mitbringsel men kan det vara så illa att ordet inte finns i svenskan? Gå-bort-present funkar i vissa fall men inte i detta... hen gick ju inte bort utan kom hem. Ordet tuliainen härstammar för övrigt från det finska ordet tulla som betyder att komma. Äsch, nu blev det så där spretigt igen. Sorry!

24 kommentarer:

 1. Fiffig lösning och attans vad man fick jobba denna gången :-))

  SvaraRadera
 2. Du borde ju bli gisslanförhandlare eller advokat, dina förklaringar är så himla bra och träffsäkra, alla faller nog för dem ;0P Gillar ditt fönster och där finns ju massor med läckerheter att äta till gåsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, vad ska jag säga om det... advokat funkar väl så där för som mellanbarn är man ju van vid att jämka och anpassa sig men gisslanförhandlare?! Viss erfarenhet har jag förstås men arbetsmarknaden ser inte så ljus ut. Större efterfrågan i Mexiko, kanske. ;)

   Radera
 3. Kul fönster och tolkning tycker jag :)

  SvaraRadera
 4. Galet intressant läsning..du är helt godkänd..jag njuter av ditt finurliga sätt..kul kul.

  SvaraRadera
 5. Alltid lika roligt att läsa och titta på, dina utlägg...eller inlägg!
  Visst är det vår egen misse...förlåt, vi är inneboende här hos henne!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte väl det. Nu får du vädja till hennes höghet och hoppas på att bli tagen till nåder så att ni får bo kvar. Men hon kanske är så pass bekväm att hon inte har lust att skaffa sig nytt tjänstefolk. ;)

   Radera
 6. Blomvattnarbelöning??? för present från hemkommande till hemmavarande?
  Hur som helst fyndigt löst av dej. Själv hade jag verklig bildbrist till detta tema!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar "hemmagjorda" ord och ditt förslag funkar i vissa fall men inte i det här. Jag har inte vattnat några blommor åt T... lite långt att åka till Finland bara för det. ;)

   Radera
 7. Hmm, du lyckas då alltid få till det på något sätt, om än en smula långsökt ibland. :)

  Tillbehören till den skånska "gåsamiddan" ska annars enligt traditionen vara brysselkål, äppelmos, katrinplommon och som förrätt ska man ju äta den blodiga svartsoppan, vilket jag undviker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En smula kanske. Brysselkålen och allt det andra är redan framdukat men syns inte ända ut eftersom gardinerna är fördragna. Vi måste ju ha lite privacy! ;)

   Radera
 8. O har man besökt Pysselfarmors blogg är måltiden snart fixad - komplett. Det är bara drickat som saknas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Drickat finns hos Leena (Utomhusliv). ;)

   Radera
 9. Haha, en till lite krystad men rolig lösning! Detta tema lockade fram lite annorlunda lösningar. Och det finska tuliainen är verkligen ett bra ord, saknar det också. Mitt dricka räcker tyvärr inte till så många, det är bara 50 ml i flaskan. Men en mun var?
  Önskar dig en skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har krystat så att jag har nästan ont i magen men det är jättekul att se hur påhittiga alla andra är!

   P.S. Jag kan offra mig och dricka vatten. Eller det är egentligen inget offer... bara jag får flaskan sedan när den är tom. ;)

   Radera
 10. Funkar det inte med souvenir?! Jag känner igen det finska ordet och försökte också komma på något... Perfekt tolkning av temat och härlig text! Ha en fortsatt trevlig kväll! Kippis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae, det gör det inte. Souvenir heter matkamuisto på finska, dvs. ett minne från resan. Tuliainen är mycket mer än så, med betoning på att ngn kommer och hälsar på och har ngt med sig.

   Radera
 11. Jag hängde nog med där...tror jag ;-)
  Men fiffigt värre *L*

  SvaraRadera
 12. God söndag! Ligger lite före dej i spåret. Hos mej är det skyltat och klart - men neJ, du MÅSTE förstås inte skylta du också! :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är klart jag inte MÅSTE, jag gör som jag vill. ;) Dagen har ägnats åt praktiska saker och nu har jag en stund över till bloggeriet, dvs. skylten är på plats.

   Radera
 13. Rolig bild med fönstermat. Jag har aldrig hört ordet tuliainen, men då är ju jag mycket dålig på finska fastan jag bor i Finland. En finskspråkig vietnames frågade av mig häromdan om jag är svensk eller finsk då jag pratade så dålig finska. Jag svarade att jag är finlandssvensk vilket var ett ord han aldrig hört talas om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland blir det väldigt långsökt men vad gör man... :)
   Jag får ofta förklara skillnaden mellan finne (finsktalande finländare), finlandssvensk (svensktalande finländare) och finländare (allihop tillsammans). Och så finns det sverigefinnar förstås. :)

   Radera
 14. Gillar hur du löst veckans fönster. :-) Själv letade jag djupt i fotoarkivet...
  Ibland finns det kanske inte några gjutna bilder. Gillar hur dina tankar gick, Skånegatan på Södermalm hade onekligen varit en småklurig lösning. :-)
  Noterade att Anders spelade en finsk version av en låt som Lill Lindfors sjungit på svenska i veckans Melodikryss! I den finska titeln förekom samma ord i rak översättning som i svenska titeln listade jag ut via ordbok på nätet. Ofta lätt för de ganska många som kan finska när Anders gör som i lördags! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så snart kan du finska som en infödd. ;)

   Radera