4 januari 2013

Pumita på spåret


Dags att gnugga geniknölarna. Vart är vi på väg?

DIKTATORFRU

P.S. Spåret ovan leder dig inte till rätt plats men vi stannar på samma kontinent. Trevlig resa!

17 kommentarer:

 1. Har ingen aning om var kartan hör hemma :) Men när du skriver diktatorfru så ploppar bara Imelda Marcos upp i mitt huvud. O då blir det ju Filipinerna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Texten är inte så tydlig men till vänster i bild står det PORTO, i Europa alltså, och då kan vi utesluta Filippinerna. Det finns fler diktatorer, tyvärr, och tänk på att det är en ordlek.

   Radera
  2. *S* Jag är INTE bra på så'nt här så jag lägger mig platt och väntar på svaret ;)

   Radera
  3. Nämen, så lätt får du inte ge upp! :) Tänk på en diktator till att börja med... så många är de inte.

   Radera
  4. Resmålet finns alltså i Europa, inte diktatorn... han finns inte längre.

   Radera
 2. Ingen aning, men kartan är från Portugal. Jag är riktigt dålig på att gissa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ju alltid försöka. Det kan ju inte bli mer än fel. ;)

   Radera
 3. Man skulle kunna tänka sig Potsdam om det är Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle man kunna tänka sig. Det tänkte jag. Och det gjorde du med. Bra jobbat! :)

   Diktatorn jag syftade på är alltså Pol Pot och då bör diktatorfrun heta Pots_dam, som är huvudstaden i den tyska delstaten Brandenburg.

   Radera
 4. Vet du var jag har hamnat bara för att komma upp med ett svar:

  http://varldenshistoria.se/fragesport-och-test/vad-vet-du-om-diktatorer.
  Säger som Eva - är urusel på sån't.

  Pinochet faller ju bort då det är Europa som gäller, Hitler, Robbespierre, Nicolae Ceaușescu, Franco, Enver Hoxha, Stalin, Tito - ja hur många vill du ha... Å om det är en ordlek så hittar jag ingen med bokstaven F i, förutom Franco. Suck - ge mig allmänbildning eller en IQ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att du hamnade där! Jag hamnade nämligen på nästan samma ställe igår när jag googlade på diktator. Det var ett test på vilken diktator jag liknade mest... mer eller mindre omöjliga frågor men det slutade hur som helst med att Pumita har mest gemensamt med Julius Caesar. De andra var Hitler, Stalin, Mao och Napoleon.

   Julius Caesars utnyttjade sina stora militära segrar för att erövra makten i Rom, som han för övrigt omvandlade från republik till diktatur. Han var en beläst och kultiverad människa, som emellertid dessutom var en cynisk populist när det gynnade hans politiska mål.

   Du har rätt, de är rätt många, alldeles för många! Den jag har i färskast minne är Pol Pot eftersom jag har ganska nyligen läst två böcker om honom (skrivna av en svensk som heter... äsch, minns inte just nu, Augustnominerad iaf). Jag skrev i svaret till Della hur jag tänkte. Skrev också till Eva att diktatorn inte var europé men det verkar du ha missat. Däremot tror jag inte ett ögonblick på att det är ngt fel på din IQ! :)

   Radera
  2. Della verkar då ha en betydligt högre IQ än jag. Med facit i hand förstod jag faktiskt inte ens frågan, men jag kan med glädje konstatera att Wiki har en diger lista över alla (?) diktatorer i hela världen. Tack Pumita för den sysselsättningsterapin;-)

   Radera
  3. Vassego! Vad bra, då har vi fått det utrett, haha. Diktatorlistan alltså. Jag tror inte att jag ska ge mig in i någon diskussion om mina läsares IQ... det känns som minerad mark. ;) Får önska dig bättre lycka nästa gång! :)

   Radera
 5. Pol Pot (som ju inte hette så utan precis som Stalin tog sig ett alias) är nog en av de människor som kvalar in till titeln "Världens ondaste man". Ett riktigt ärkesvin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag läste böckerna om Pol Pot trodde jag att jag skulle få... kanske inte svar men iaf nån hint om varför han blev som han blev. Inte riktigt jämförbart kanske men jag tänker ofta när jag ser ngn som det inte gått så bra för i livet att den personen också kom "oförstörd" till världen och undrar vad som gick snett.

   Radera
 6. Ja, se där! Tur att jag inte gissade mer och bevisade, utom allt tvivel, vart mitt IQ ligger ;) Men, som det nu är kan jag ju säga att det inte är mitt intresseområde!
  Heja Della som klarade det galant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre att tiga och riskera att bli tagen för dåre än öppna munnen och undanröja alla tvivel, menar du? Det var inte jag som sa det, det var Abe Lincoln. ;) Man kan inte vara bra på allt, brukar jag tänka, och det är väl rätt skönt. Annars skulle man ju bli odreglig. :) Della, hon är makalös på ortgåtor! :)

   Radera