25 februari 2013

Skyltsöndag - FYI

Souvenirer från Campeche

Jag har upptäckt att jag inte bara gillar att fota fönster utan även alla möjliga skyltar. När jag är ute och reser springer jag ofta på mer eller mindre genomtänkta plakat och affischer och då åker kameran fram. Shoppandet är inte min starkaste gren så jag kan inte redogöra för vilken typ av reseminnen som saluförs här men namnet på butiken är underbart och skylten gör sig bäst i rosa!

P.S. Det kommer att dyka upp fler foton på skyltar här på Pumita framöver nu när jag har fixat en kategori för det. Det är fritt fram för den som vill att använda idén men det ska inte bli någon fotokedja eller -utmaning. Jag lägger ut skyltbilder när jag känner för det och blir bara glad om andra likasinnade hakar på. Det finns en hel värld med felstavade, informativa, färgglada, tråkiga och spännande (listan kan bli hur lång som helst) skyltar så fram med dem!

*** Uppdatering 2013-02-25 ***

Eftersom jag har fått frågor om skyltsöndag vill jag lyfta fram det här inlägget från maj 2011 när jag började skylta. Observera att skyltsöndag inte är någon fotoutmaning! Vi brukar ”samlas” hos mig men jag har avsagt mig ansvaret för att skylta varje söndag eller att länka till bidragen. Har även vänligt men bestämt meddelat att ingen länkning till mig behövs. Detta har inte fått så mycket gehör iofs men jag kan inte påstå att jag är ledsen över det. Vill bara undvika missförstånd. Det positiva är förstås att länkning och kommentarer gör det lättare att hitta de andra skyltarna. Jag lägger det här inlägget i marginalen under rubriken En del av Pumita ifall det finns fler som undrar.

Om du kikar in hos Pumita en söndag och inte hittar någon skylt, misströsta inte! Här kommer vägledning till likasinnade (blogglistan borttagen, se info längst ner i det här inlägget). Skyltsöndag är ett vitt begrepp i Pumitas värld vilket du upptäcker om du klickar på etiketten under inlägget eller surfar runt hos de andra söndagsskyltarna. Precis som det ska vara. Den enda regeln är alltså att det inte finns några regler för att det inte finns någon fotokedja. Underlätta för andra söndagsskyltare genom att skapa en etikett som jag kan länka till! Och så ska vi försöka hålla oss till söndagar. 

***
Alltså, vi tar det igen... eftersom det har uppstått frågor...

1. Skyltsöndag finns inte hos mig eller på en annan blogg, den finns hos alla som skyltar på söndagar.
2. Skyltsöndag är ingen fotoutmaning med fast tid, dvs. jag åtar mig inte att skylta varje söndag eller en viss tid och väntar mig inte att ngn annan gör det heller. Jag åtar mig inte att besöka alla som skyltar, det gör jag när jag har tid och möjlighet.
3. Det behövs inga länkar. Min tanke är att ha en löst sammansatt grupp som gillar skyltar och hittar till varandra genom att kommentera hos varandra. Här kan jag tillägga att i min värld är en kommentar inte samma sak som att skriva: "Nu har jag skyltat" och länka till sin egen blogg. Från början fanns det inga länkar till andra söndagsskyltare hos mig men under resans gång kom jag på att jag kan göra som Susanne på Veckans fönster och samla ihop länkar till de som brukar vara med. Men det kanske förvirrar?
4. Om någon vill starta en traditionell fotoutmaning med skyltar på söndagar så har jag ingenting emot det men kalla den i så fall ngt annat än skyltsöndag. Jag fortsätter som hittills och hoppas att ni gör det också!

*** Uppdatering 2014-11-23 ***

Eftersom bloggen är nedlagd hittar du inga söndagsskyltare här hos PUMITA men kika hos Beate på bloggen Konst eller konstigt. Där skyltas det hejvilt på söndagar, har jag hört...

20 kommentarer:

 1. Vilket perfekt namn - skyltsöndag!
  Jag hakar gärna på, tittar också gärna på skyltar.

  SvaraRadera
 2. Vad kul, det ser jag fram emot!

  SvaraRadera
 3. Jag har lagt in en skyltbild hos mig och gjort lite reklam för dig. :-)

  SvaraRadera
 4. Vilken underbar skylt! Helt rätt i rosa.

  Jag fotar också roliga, finurliga, felstavade, särskrivna, fantasifulla, felplacerade skyltar.
  Kanske härmar dig lite jag också :)

  Я желаю вам приятного воскресенья.

  SvaraRadera
 5. Della: Haha, det är svårt att hålla sig för skratt när man ser din skylt! Tack för reklamen!

  Lairama: Toppen! Och önskar dig detsamma! För det är väl en trevlig söndag du önskar mig? Min ryska är mer än lovligt rostig men jag tror att det är så det står. =) Men du, du får gärna dua mig. ;)

  SvaraRadera
 6. Ja, skylten passar verkligen ihop med namnet! Jag ser framför mig en affär fylld med "typiskt söta" souvenirer, samt mer eller mindre väldoftande tvålar och annat.

  SvaraRadera
 7. Rosa skyltar är jag nog allergisk mot av någon anledning. Men, men, de är ju lite trevligare att fotografera i ruffig miljö, vilket det ser ut att vara där i Campeche.

  Jag fick in några försenade skyltar idag, men det gör väl inget, hoppas jag.

  SvaraRadera
 8. Elisabeth: Då var det ingen större förlust att jag inte gick in där för det är inte så ofta jag köper tvålar. ;) Inte så att jag gillar att gå omkring lortig men det duger bra med vanligt oparfymerat flytande tvål för mig. Allt måste inte dofta!

  Susanne: Försening i leveransen? Inget problem för mig. Det är ju ingen fotokedja ju. :) Nej, jag är inte heller så förtjust i rosa men en Sha la la-skylt kan inte vara annat än rosa. =)

  SvaraRadera
 9. Nu är det som så Pumita: Jag älskar skyltar (dock ej i rosa, men hade plåtat den ändå om jag någonsin hade lyckats med en bild utan blixt...;-)). Gillar konstiga gatuskultar eller restaurangditon.
  Vad gäller shopping är jag lika dålig på det som du.
  Jänger gärna på din "icke-utmaning" om skyltar - du kan väl påminna "tanten" då och då... minnet du vet;-)

  SvaraRadera
 10. OK, visst, jag påminner... om jag kommer ihåg! Får väl fixa en påminnelse i mobilen för jag vill INTE missa dina skyltar! Eller så gör du det. ;D

  SvaraRadera
 11. Här är en till som gärna skjuter på det där nödvändiga handlandet. Det som inte är nödvändigt blir inte av.

  Vi är många som kollar skyltar, jag fotograferar helst informativa... kanske jag tänker om när jag läst det här inlägget. Det finns sååå mycket att föreviga på bild, åtminstone för en liten stund.

  SvaraRadera
 12. Kul att se hur skyltsöndag föddes - med ett fy! och allt ;)
  Fint att du lagt detta inlägg i marginalen. Nu blir det lätt att hänvisa skyltare in spe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tyvärr får jag göra dig besviken... skyltsöndag föddes nämligen med ett sha-la-la! Fy! kom till efteråt. ;) När jag uppdaterade inlägget dvs.

   Radera
  2. Eftertankens kranka blekhet är värd all respekt.

   Radera
 13. Gillar din skylt, och delar ditt intresse- som du förstått!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intresset går inte att ta miste på och det är jag glad över! Och speciellt för "pumita-skyltarna" från CA som du och Della kom med. Bättre present kan man inte få! :)

   Radera
 14. Aj då, så det ÄR faktiskt söndagar som gäller? Den enda regel som kanske är ett undantag, för nu halkade det med en skylt på mitt dagliga inlägg - idag när det bara är onsdag. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För skyltsöndag är det söndag som gäller för annars skulle det inte heta så. För annan skyltning passar vilken dag som helst... förutom långfredag och lillördag. Vad du gör då, det är upp till dig. ;)

   Radera
 15. Hallon jag tänkte försöka hänga på skyltsöndag om det är ok. Anemonen på Käringafällan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du vill vara med och skylta! Ser fram emot ditt bidrag nästa söndag. Fixa gärna en etikett så underlättar du länkningen. :)

   Radera