29 mars 2013

Veckans fönster - orientaliskt


Jag valde veckans tema så jag får skylla mig själv... eller egentligen valde jag en bild och försökte komma på ett passande tema till det, ett tema som inte är lätt som en plätt men inte heller en omöjlig uppgift utan en lagom lurig utmaning. Nu vet jag att minst ett par av fönsterbloggarna har besökt Österlandet och för dem är det ingen match... vi andra får använda fantasin och det är jag helt övertygad om att ni klarar galant. Mitt orientaliska bidrag kommer från Porto i Portugal. När jag såg herren och betjänten tänkte jag kanske inte allra först på Orienten utan på Portugal som kolonialmakt. Jag gillar bilden men är mycket kluven inför hur personerna framställs. Importerat var ett tema jag också funderade på och då tänkte jag framför allt på kaffet och andra livsviktiga förnödenheter, inte arbetskraften som man skulle kunna tro när man ser bilden. Nog sagt om detta, nu ska jag kika runt hos er andra. Önskar alla fönsterbloggare en skön påskhelg!

28 kommentarer:

 1. Japp, jag är med - utan att ha varit i Orienten ;-)

  Förstår varför du valde den här bilden, den väcker onekligen en hel del tankar ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, varför springa över ån efter vatten. Klockrent bidrag hittade du, nästan hemma ju. :)

   Radera
 2. Soligt och varmt där i Porto. Och visst är bilden mellan fönstren kolonialmaktsinspirerad, det syns tydligt. Egentligen skulle jag kunna tänka mig temat kolonialt till den här bilden, men det var du som valde ju. :) Kolonialt hade förresten varit jättesvårt för oss andra, tror jag.

  Glad påsk till dig också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var varmt och härligt! Får en myra i ögat* när jag tänker på hur skönt det skulle vara... men men det blir väl vår här också så småningom.

   Jag ville egentligen välja KOLONIALT men insåg att det var för svårt, iaf om man söker en träffsäker tolkning. Omtanken om mina bloggkompisar tvingade mig att välja bort det. :)

   *Ett uttryck jag lärde mig av 11-årige Michel i boken I morgon fyller jag tjugo som jag läste nyligen. Det betyder "att ha nära till tårar". :)

   Radera
 3. Härliga färger i din fönsterbild! Och vilken fin och träffsäker presentation av dej på Veckans Fönster! Jag har följt dej länge jag med, du var en av de bloggar jag hittade och fastnade för långt innan jag började själv. Det är speciellt roligt att läsa om dina reseäventyr, ibland går jag tillbaka och läser och tittar på bilder i gamla reseinlägg här hos dej!
  Ha en riktigt fin påskhelg, GLAD PÅSK!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det samma, Ninnie! Ja, vi har följts åt rätt länge och det uppskattar jag verkligen. Kan inte vara utan dina bok- och filmrecensioner. :)

   Radera
 4. Jag undrade just vad du hade för bild på lut till temat. Fyndigt! Och lite småklurigt tema.

  Angående min definition av Orienten till Della- försökte bara hjälpa till! :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att du är hjälpsam och ville väl men att säga att Orienten är allt utom Skåne kallar jag för en grov generalisering. ;)

   Radera
 5. Färgstarkt och kolossalt intressant. Dina ord slukar jag som alltid..jag gillar när du spånar kring din bild och berättar hur du tänker. Mmm att klura ut ett tema som är så precist är en konst. Det är kul när det genererar varianter på fönster..när fantasin får råda. Jag älskar kreativa lösningar..för ingenting är ju omöjligt på veckans fönster.

  Kramilikram på dig..go' och gla' påsk på sig från Anna F R!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, goa Anna! Fantasi och fyndiga tolkningar gillar jag också. Roligt att få in en fullträff ibland men ska man ta temat alltför bokstavligt är det kanske inte så kul i längden.

   Radera
 6. Valet av ditt fönstertema är hekt klart Pumitaish;-) Gillar ditt bidrag, som är väldigt ovanligt i sig. Undrar hur caféägaren tänkte och varifrån han kommer.
  Åsså instämmer jag med Anna. Undrar om jag skulle få en viss del ur vagnen och gå igenom mina osorterade bilder och hitta ett fönster...;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där vissa delen... den verkar vara vääldigt tung! ;) Inte för att jag tror det egentligen med tanke på de halvhemliga bilder som du har postat på bloggen. Orientaliska bilder har du säkert ingen brist på heller så häng med! :)

   Radera
 7. Ja men det visade sig ju vara helt ok det här med orientaliskt. Att klura ut kluriga teman är inte det lättaste. Jag tänker på Susanne som vecka efter vecka, år ut och år in, ger oss nya saker att försöka hitta bilder till. Det är ju jättekul (skulle jag egentligen skriva det här hos Susanne?)
  Påsken är i full gång. Hoppas din är fin. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, Della, jag läser här också. :)

   Tack för fina ord som gör mig glad!

   Radera
  2. Della, hon tror visst att hon kan "viska nåt hos Pumita så att det inte hörs". ;) I övrigt delar jag helt och fullt hennes åsikt! :)

   Radera
 8. Visst är det exotiskt med fantastiska färger. Det historiska kan vi inte ändra men vi ska inte göra samma misstag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, misstag ska inte upprepas... och så har vi en del att jobba med på hemmaplan också med tanke senaste tidens mediabrus kring flyktingpolitiken och dyl.

   Radera
 9. Mycket roligt var det att läsa Susannes fina presentation av dig! Jag är väldigt förtjust i dina inlägg, träffande och humorfyllda, ja läsvärda till kuliga bilder helt enkelt. Det här skulle jag sagt igår, till den skära stugan, men idag gör jag en sammanslagning.

  Man kan säga mycket om fönsterbilden men den är fantastiskt rolig med sin naiva charm. Hoppas att kaffet och chokladen levde upp till skylten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla! Inte alltid man hinner med så smart av dig att slå två flugor i en smäll. :)
   Tyvärr var jag aldrig in och testade läckerheterna. Bilden är från andra våningen och under den fanns det en affär som hade siesta just när jag gick förbi.

   Radera
 10. Du fick mig att rusa runt halva Malta med kameran för att hitta något som kunde likna Orientaliskt. Tack för din kommentar. Betyder att jag lyckades någotsånär till slut ;-) Din bild är ju helt klart passande till temat med fönster och allt. Kul att läsa hur du tänkte. Glad Påsk ..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men stackars Dig! Det var inte meningen att jag skulle plåga livet av nån. ;) Du lyckades jättebra, Anita!

   Radera
 11. Ja, där säger ju själva namnet allt. Tänkte själv först välja ett kebab/falafelställe i Malmö som heter Oriental House, men det blev den libanesiska restaurangen istället. Fortsatt fin påsk!

  SvaraRadera
 12. Porto har en hel del att bjuda kringstrosande turister - en fantastiskt stad jag tänker återvända till. Ett Orientaliskt fönster - ja visst kan man tolka det så...

  SvaraRadera
 13. Ja jag får lite sådär kolonialkänsla av bilden. Kommer ihåg en såpa som gick på tv på 80-talet som hette "Slavägarens dotter", den var nog från Brasilien, men kom att tänka på den :0) Går jag in på caféet så beställer jag i alla fall en choklad, kaffe är inte riktigt min grej.

  SvaraRadera
 14. Temat satte myror i huvudet på mig men jag gjorde ett specialarrangemang nyss ;)
  Kul att läsa om dig :)

  http://fotochip.wordpress.com/2013/03/29/orientaliskt/

  SvaraRadera
 15. Fyndigt tema du kommit på till den här bilden. Jag förstår dina tankar kring kolonialstilen, men det är väl på sitt sätt ett historiskt dokument. Verkligt fin bild iaf.
  Roligt att Susanne "presenterar" fönsterbloggare, där ger lite extra perspektiv när man sen tittar på alla fina inlägg!

  SvaraRadera
 16. En bild som man kan titta länge på och hitta små detaljer att reta sig på - mest hur man ser på människor och deras värde. Men det är ju också en del av historia och tyvärr också en del av dagens samhälle så man ska inte blunda för det heller. Annars är ju bilden exotisk och vacker.

  SvaraRadera
 17. Ja, här står det ju faktiskt orientaliskt i skrift. Tankeväckande bild! Ha en fortsatt skön helg!

  SvaraRadera