30 juli 2006

Staden Guanajuato

ligger i en delstat med samma namn och ar en vacker gruv- och kolonialstad som beboddes av chichimecas innan spanjorernas ankomst. Omradet tillhor Mexikos rikare delar tack vare sina silvergruvor. Det finns/har funnits gott om andra mineraler ocksa. Numera har de flesta av dem stangts eller bytt till utlandska (t.ex. kanadensiska) agare. La Valenciana-gruvan producerade 20% av varldens silver under aren 1550-1800. Eftersom staden ligger i bergen, finns det manga biltunnlar (6 st narmare bestamt) som anvands som underjordiska gator. Det finns smala trottoarer och folk gar dar ibland.

Utsikten fran El Pípila-monumentet ar magnifik. Antingen aker man linbana upp eller sa gar man upp langs de smala granderna, vilket jag foredrog. El Pípila, eller Juan José de los Reyes Martínez som han hette, var en hjalte i sjalvstandighetskampen mot spanjorerna i borjan av 1800-talet. Han tande pa Alhóndigas portar och sakrade darmed den forsta segern, den 28. september 1810.

En annan viktig person i Guanajuato ar konstnaren Diego Rivera, som foddes har den 8/12 1886. Marxisten Rivera var inte accepterad i det konservativa Guanajuato forran langt senare. I mitten av 1970-talet grundades Museo y Casa Diego Rivera i hans barndomshem. Han flyttade darifran till huvudstaden som 6-aring.

Universitetet med sina over 20 000 studenter ar ett av Mexikos basta inom konst och musik, juridik och gruvteknologi. Varje ar firas den internationella Cervantino-festivalen, det finns en teater i Cervantes namn och Don Quijote + Sancho Panza pryder Plaza Allende framfor teatern med samma namn. Guanajuatos vanskapsort i Spanien ar Alcalá de Henares. Guanajuato blev Unescos varldsarv ar 1988.

Det finns manga fina parker och torg som t.ex. Jardín de la Unión, Plaza del Baratillo, Plaza de la Paz och Plazuela de San Fernando. Alhóndiga de Granaditas-museet ar val vart ett besok om man ar intresserad av Mexikos historia. Om man fascineras av mer makabra ting, rekommenderar jag att besoka mumierna pa Panteón-museet (kyrkogarden). Man har stallt ut kroppar som mumifierats efter ett vulkanutbrott. Det ar valdigt ont om gravplatser fortfarande sa an idag graver man upp kroppar och kremerar dem, om avgiften inte ar betald.

Guanajuatos hemsida hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar