30 juli 2006

Guanajuaton kaupunki

joka sijaitsee samannimisessä osavaltiossa on upea kaivoskaupunki vuoristossa. Siellä on paljon kauniita rakennuksia Espanjan siirtomaavallan ajoilta. Chichimecas-intiaanit asu(i)vat alueella joka kuuluu Meksikon rikkaimpiin hopeakaivostensa ansiosta. La Valenciana-kaivos tuotti 20% maailman hopeasta 1550-1800. Paljon muitakin mineraaleja on. Nykyään useimmat kaivoksista on suljettu tai ne ovat siirtyneet ulkolaisten omistajien, esim. kanadalaisten, käsiin. Kaupungin sijainti vuoristossa on tuonut mukanaan tunnelit (6 kpl), joita käytetään maanalaisina katuina. Kapea jalkakäytäväkin löytyy ja siellä kävelee joskus ihmisiä.

Näköala El Pípila-monumentilta on henkeäsalpaava. Ylös vuorelle pääsee joko köysirataa pitkin tai kiipeämällä kapeita kujia (kuten minä tein). El Pípila, oikealta nimeltään Juan José de los Reyes Martínez , oli sankari itsenäisyystaistelussa espanjalaisia vastaan 1800-luvun alussa. Hän tuikkasi tuleen Alhóndigan ovet (Hidalgon kehoituksesta) ja varmisti siten ensimmäisen voiton 28. syyskuuta 1810.

Toinen tärkeä henkilö Guanajuatossa on maalari Diego Rivera, joka syntyi kaupungissa 8/12 1886. Marxisti Riveraa ei hänen elinaikanaan katsottu suopein silmin konservatiivisessa Guanajuatossa, mutta 70-luvun puolessa välissä perustettu Museo y Casa Diego Rivera (lapsuudenkoti) on suosittu turistikohde. Rivera muutti sieltä pääkaupunkiin 6-vuotiaana.

Guanajuaton yliopistoa, jossa opiskelee yli 20 000 opiskelijaa, pidetään yhtenä Meksikon parhaista lakitieteen ja kaivosteknologian sekä taiteen ja musiikin saralla. Joka vuosi kaupungissa pidetään Cervantino-festivaali. Don Quijote ja Sancho Panza komistavat Plaza Allendea Cervantes-teatterin kupeessa. Guanajuaton ystäväkaupunki Espanjassa on Alcalá de Henares. Kaupungin, josta tuli osa Unescon maailmanperintöä vuonna 1988, kauniit puistot ja torit kuten esimerkiksi Jardín de la Unión, Plaza del Baratillo, Plaza de la Paz ja Plazuela de San Fernando ovat ilo silmälle.

Meksikon historiasta kiinnostuneen kannattaa viettää päivä Alhóndiga de Granaditas-museossa. Jos taas on enemmän kiinnostunut karmivista kokemuksista, voin suositella käyntiä Panteón-museossa (hautausmaa) muumioita katsomassa. Siellä on asetettu näytteille muumioituneita ruumiita, jotka on kaivettu esiin tulivuoren purkauksen jälkeen. Hautapaikoista on vielä tänäkin päivänä suuri pula, joten ruumis saatetaan kaivaa ylös ja polttohaudata, jos maksuja ei ole maksettu.

Guanajuaton kotisivu löytyy täältä.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar