18 augusti 2006

Alebrijes

är traditionella fantasifigurer från Oaxaca i sydvästra Mexiko. De tillverkas av zapoteca-indianer och är gjorda av ett träslag som heter copal och handmålade i glada färger. Figurerna föreställer till exempel skelett, döskallar och djävulsmasker, alla möjliga djur, drakar och monster, kaktusar och andra blommor. Det finns även servetthållare, bokmärken, smycken etc. Jag har tagit några foton i hantverksbyn Arrazola, som ligger utanför staden Oaxaca och är känd för sina alebrijes.

6 kommentarer:

 1. Vilka fina figurer! Man blir lite glad av att se dem;)

  SvaraRadera
 2. En del var riktigt fina, men de är ju så svåra att packa och få med sig så jag köpte bara en servetthållare. Tyvärr försvann den med ryggsäcken precis som alla andra souvenirer jag hade köpt under de första veckorna. Servetthållaren var väl ingen större förlust i och för sig, det var värre med figuren i vulkaniskt glas som var både vacker och dyr. Jag letade som en galning de sista dagarna i Mexiko City, men det gick inte att hitta en likadan. :(

  SvaraRadera
 3. kan tänka mig att de är lite svåra att packa, de ser ju inte allt för behändiga ut ;) Vad synd att du blev av med det du hade köpt! Förstår att det hade varit trevligt att ha en hemma som minne.

  SvaraRadera
 4. Mmm, men det är smällar man får ta när man är ute och reser. Tidigare har jag inte blivit av med annat än en oexponerad filmrulle så jag ska egentligen inte klaga.

  SvaraRadera
 5. Kylla on ihania vareja! Voimakkaita, a statement! Ei ole beesin beesia ja se on hyva! :-)

  SvaraRadera
 6. Sipriina: Se on tyypillistä meksikolaista (ja latinalaisamerikkalaistakin tietysti) että käytetään voimakkaita väreja ja ne väriyhdistelmät ovat joskus aivan uskomattomia! Esim. talon seinä saattaa olla kirkkaanvioletti, ikkunanpielet vihreät ja ovi keltainen. Monet vaatteet ja kankaat on tosi kauniita katsella siellä, mutta kotona ei tulisi mieleenkään pistää mitään niin värikästä päälle. Se ei vaan sovi.

  SvaraRadera