17 augusti 2006

Kaffemostrar är vi allihopa


När jag läste Annas inlägg om trevliga caféer i Málaga, kom jag att tänka på det berömda caféet, el Gran Café del Portal, vid Zócalo i Veracruz. Där går servitörerna med en kanna i varje hand, kaffe i den ena och mjölk i den andra. Det är en konst att hälla i kaffet och den kokheta mjölken i glaset på rätt sätt. Förr i tiden höll de kannorna ännu högre upp, har jag hört. Kaffet smakade ljuvligt och det var ett nöje att fika där. Efter två gånger var vi stamgäster och servitörerna kom och småpratade med oss. Marimba-spelarna var ett ständigt inslag i gatubilden så som alla gatuförsäljarna, både unga och gamla.

Jag tror att jag får damma av min espressobryggare. Den har mest varit en prydnad på köksbänken på sista tiden.
Gran Café del Portal ( hemsidan med caféets historia)

6 kommentarer:

 1. Uppskrivet!!
  Cafétips kan man aldrig fâ nog av och det här verkar urmysigt.

  SvaraRadera
 2. Anna: Har du vägarna förbi Mexiko så har jag några till tips här.

  SvaraRadera
 3. Wow, ser haftigt ut! Paminner lite om hur indiska servitorer haller upp chai eller kaffe, vilket ocksa ar en konst dar man ska halla den oerhort heta drycken mellan tva karl i en perfekt, vacker bage. I Indien handlar det mest om att kyla drycken sa att den ska ga att dricka - men en konst ar det likval!

  SvaraRadera
 4. Linda, jag tror att det är ganska vanligt på många håll i världen. De gör likadant i Marocko också när de häller upp chai, har jag hört (dit har jag inte kommit ännu, men hoppas kunna besöka åtminstone Marrakesh en dag).

  SvaraRadera
 5. Det ar onekligen spannande att se.

  Jag har inte heller varit i Marocko, men har en god van som varit dar tva ganger och kanner mig mycket sugen! Har alltid varit fascinerad av marockansk inredning t.ex.

  SvaraRadera
 6. Visst är alla deras tyger och färger jättefina. För mig är det den orientaliska miljön i Marrakech som verkar spännande: alla ljud, dofter och smaker på marknaden, de vackra husen, kvinnor i slöja och män i lång djellabah och sandaler, åsnetaxin osv. Det vill jag se med egna ögon.

  SvaraRadera