11 augusti 2006

Att förflytta sig i Mexiko, del 2Tåg i Mexiko? Existerar det? Njaa, jag såg godståg någon gång men annars är det buss eller flyg som gäller. Om man nu inte räknar med El Chepe, som går genom hissnande landskap från Chihuahua till Los Mochis på Stilla Havskusten. Den hade jag gärna åkt, men tiden räckte inte till så det får bli på nästa resa.

När man ska åka buss får man vara ute i god tid, dvs. man får köpa biljett ett par dagar innan, i alla fall om man är fler och vill vara säker på att få plats. För platsbiljett ska man ha... inte så mycket utrymme för spontanitet med andra ord. Biljetten köper man enklast från Ticketbus-automater eller på deras kontor i stan (de tar en avgift på 6$ per biljett men det är ju inga pengar!) om man inte vill använda Ticketbus på nätet eller åka till busstationen, men det tar längre tid och är krångligt eftersom det finns så många olika privata bussbolag och i stora städer finns det flera terminaler. Ringa går också bra om man talar spanska. På stora terminaler finns det en disk där man lämnar väskorna som ska till bagageutrymmet på bussen och då får man ett kvitto på inlämnat bagage. Man ska oftast vara på plats en halv timme innan bussen går.

Det är smidigt att åka nattbuss i Mexiko. Om man inte väljer de allra billigaste alternativen, är sätena mycket bekväma med gott om benutrymme och man får till och med en kudde och en påse med snacks (fralla med dricka och en påse nötter). Det visas ett par filmer på de flesta bättre långfärdsbussarna men utbudet är inte så stort så efter några resor har man sett dem ett par gånger. Jag har nog åkt med lite finare bussar den här gången än vad jag har gjort på mina tidigare resor. Till de bättre (och lite dyrare) bussbolagen hör PrimeraPlus, Flecha Roja, Flecha Amarilla och ADO.

Även chaufförer blir trötta på de långa resorna och de turas om att sova. Det finns ett speciellt kryp-in för det ändamålet nere vid bagageutrymmet. Vissa av dem har till och med fönster och gardiner. Hur man nu kan sova där, det är för mig en fullständig gåta. På en resa var jag med om att chauffören behövde plåstra om sin fot. Han stannade helt sonika vid vägkanten efter en betalstation (vägavgifter är mycket vanliga) och gick till en mobil läkarmottagning, som såg ut som en större ambulans. I den öppna bilen satte han sig på britsen och slängde upp foten på bordet framför vårdpersonalen, medan de förvånade bussresenärerna undrade vad som pågick. Efter omplåstringen fortsatte resan som vanligt. En tjänsteförmån busschauffören har är att han låter en ambulerande försäljare följa med en bit på bussen och passar på att förse sig själv med en gratis ranson av läsk, chips, nötter eller glass eller vad det nu är de säljer.

Mexikanerna äter otroliga mängder med snacks och dricker litervis med läsk på sina bussresor. Det finns oftast inga nyttigare alternativ på busstationerna. Ibland kan man hitta ett bageri som säljer piroger eller någon torghandlare som säljer färdigskuren frukt i plastburk med gaffel: ananas, mango, banan, papaya och kiwi med lime och chili på för den som vill ha. På de största busstationerna finns det alla möjliga affärer och det går att hitta det mesta, allt från elektronik till kläder och färskt bröd. På Querétaros terminal råkade jag passera en tandläkarmottagning som hade extrapriser på sina behandlingar. Det kanske vore något för Sverige att ta efter?

Några av mina bussresor
Mexico City - Oaxaca, 6 timmar, 261$
Mérida - Chichén Itzá, 2 timmar, 52$
Chichén Itzá - Tulum, 3 timmar, 99$
Tulum - Chetumal, 4 timmar, 144$
Chetumal - Veracruz, nattbuss 16 timmar, 619$
Veracruz - Xalapa, 3,5 timmar, 73$
Xalapa - Puebla, 3,5 timmar, 104$
Puebla - Taxco, 3,5 timmar, 160$
Taxco - Cuernavaca, 1,5 timme, 50$
Cuernavaca - Querétaro, 5 timmar, 210$
Querétaro - Guanajuato, 3 timmar, 110$
Guanajuato - Mexiko City 4,5 timme, 273$

1 MXN (mexikansk peso) = ca. 0,70 SEK
tiderna är ungefärliga, ankomsttid brukar inte uppges

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar