30 september 2006

Maya och Guatemala

Lite sent ute men... imorgon söndag den 1/10 2006 har Historiska museet i Stockholm en heldag om mayakulturen med bl.a. utställning och filmvisning. Filmen från Lacandón-djungeln verkar intressant.


"Spelet om Maya" är vår stora utställningssatsning i år. Det blir en dag fylld av aktiviteter kring mayakulturen. Välj olika karaktärer i utställningen och utmana dig själv och dina vänner i spelet!

Program

kl. 13, 13.30, 14.30, 15 och 15.30, familj: Introduktion till utställningen "Spelet om Maya".

kl. 13-16, familj: Fråga arkeologen Johan Normark om föremålen i mayautställningen. Lokal: utställningen

kl. 13-16, familj: Upptäck och lär om mayas kosmologi, religion och ritualer tillsammans med religionshistoriker Bodil Liljefors. Lokal: Röda Rummet

kl. 13-16, barn: Fornverkstan arbetar med mayakulturens glyfer, räknesystem och kalender. Tryck din egen mayasymbol eller gör din egen figurin. Biljetter finns i informationsdisken.

kl.14, vuxen och ung: Se "De sista Lacandonerna", en gripande filmen om mayakulturen idag. Presenteras av filmaren Peter Torbiörnsson. Lokal: Hörsalen

kl. 14, barn: Lyssna på barnboksförfattarinnan Monica Zak som berättar om adopterade mayabarns dramatiska livsöden. Lokal: Fornverkstan

Café Rosengård serverar mat med influenser från det centralamerikanska köket.

Andra intressanta föreläsningar på Historiska museet
30/11 Guatemala 10 år efter freden
14/12 Ursprungsbefolkningar i dagens Guatemala
----------------------------------------------------------------------------------
Redigerat 2006-10-01

Jag såg filmen De sista lakandonerna idag. Det var en mycket intressant berättelse om lakandon-indianen Bor, som levde som illegal invandrare i USA, och hans längtan till sina rötter i södra Mexiko. Filmen tog upp missionärernas hänsynslösa metoder, skövligen av regnskogen och globaliseringens negativa konsekvenser för ursprungsbefolkningen. Regissören Peter Torbiörnsson berättade att han hade försökt ordna ett möte mellan shamanen Antonio och zapatistledaren Subcomandante Marcos. Det hade tyvärr inte lyckats. Lakandonerna kämpar för att behålla sin mark och för att leva i samklang med naturen medan zapatisterna slåss för böndernas rättigheter (enl. PT).

6 kommentarer:

 1. Jag såg deras annons i DN häromdagen och jag skulle verkligen vilja gå, men kan tyvärr inte. Bara att få höra Monica Zak berätta vore fantastiskt. Jag har alltid gillat hennes böcker. Antar att du också gör det :)

  SvaraRadera
 2. Hur kan du tro att jag är intresserad av Monica Zak? ;) Jag har bara läst Pumans dotter, som jag tyckte mycket om, men det vore spännande att höra henne berätta. Nu är det visserligen för barn, men ändå... Tyvärr är det samtidigt som den där filmen som jag ska se (hoppas jag, det är inte 100% säker ännu).

  Ikväll såg jag förresten Att återvända. Den var helt FANTASTISK! Bästa filmen Almodóvar har gjort, utan tvekan. Gå och se den! :)

  SvaraRadera
 3. Jag minns att jag läste några av hennes böcker när jag var ganska liten, bland annat om Nicaragua. Har nog läst någon bok även som vuxen och tyckte om den! Ska se till att låna några nästa gång jag går till biblioteket.

  Bra att du nämnde Almodóvars film, klart jag måste se den. Måste bara skaffa barnvakt först...

  SvaraRadera
 4. Jag ska nog också ta en titt på bibblan. Det gäller att passa på så länge det är gratis. ;)

  SvaraRadera
 5. Jag såg filmen när den gick på tv. Den var verkligen tragisk att se. Samtidigt reagerade jag mot att man filmade högst privata gräl mellan makar, vilket man aldrig skulle göra om de handlade om en västerländsk kultur. (Bortsett från dokusåpor.) Jag tycker att människorna frågtogs sin integritet.
  Men det var en viktig och välgjord film!

  SvaraRadera
 6. Jag kände också att jag fick veta mer om familjens privata angelägenheter än vad jag egentligen ville. Antar att det var regissörens sätt att visa att människor i hela världen är i grunden lika. Det betonade han med eftertryck i sin introduktion av filmen.

  SvaraRadera