31 oktober 2006

De dödas dag - Día de los Muertos

Annelie föreslog i en kommentar att jag skulle förgylla tillvaron med att besöka Etnografiska museet som firar den mexikanska högtiden Día de los Muertos under Allhelgonahelgen. Mexikanska sällskapet arrangerar festligheterna Fira de dödas dag 4-5/11 2006. Under helgen finns det många aktiviter: mariachimusik och dans, marknad med mexikanskt hantverk, föredrag och utställning med berömda mexikanska konstnärer. Man bygger upp ett offerbord med gåvor till de döda. Kanderade döskallar och pan de muertos (de dödas bröd) låter riktigt spännande. Festen pågår mellan kl 13.00-14.30. I Skelettverkstan kan man göra döskallar, skelett och monster.

Octavio Paz skriver om De dödas dag i sin bok Ensamhetens labyrint:

Den ensamme mexikanen älskar fester och folksamlingar. Varje tillfälle att träffas tar man vara på. Varje förevändning att hejda tidens gång och att med festligheter och ceremonier hylla stora män och händelser är god nog./.../Tack vare fiestan förmår mexikanen öppna sig, delta, kommunicera med sina gelikar och med värden som skänker hans religiösa eller politiska existens dess mening. Det är betecknande att ett så dystert land som vårt har så många och så uppsluppna fester./.../För forntidens mexikaner var motsättningen mellan liv och död inte lika absolut som den är för oss. Livet fortsatte i döden och tvärtom. Döden utgjorde inte livets naturliga slut, utan var en fas i ett ändlöst kretslopp.

Läste i nyheterna att Halloween inte är någon större succé bland svenskarna. Många tycker att firandet är "ytligt och amerikaniserat". De dödas dag kan vara ett alternativ. Du kanske firar det redan? Berätta gärna hur.

Mer att läsa om De dödas dag

Fina bilder
Recept på de dödas bröd
Bilder, bakgrund och traditioner på engelska
Viktiga ord på spanska

Bilden föreställer "La Calavera de la Catrina" av konstnären Posada.

8 kommentarer:

 1. Kul! Du fâr berätta om du gâr dit. Jag har firat med att äta en massa huesos de santo ;-)

  SvaraRadera
 2. Såg dig prata Etnografiska hos Anna - vi var där och gjorde tjusiga skelett redan i söndags och det var verkligen roligt. Dessvärre missar vi själva utställningen om de dödas dag. Tröstar mig med att jag såg en fullkomligt fantastisk och fantasieggande sådan på temat i London för 15 år sedan. Ha så kul:-)

  SvaraRadera
 3. Anna, det behövs en mindre jordbävning för att hindra mig från att gå dit. ;D Rapport kommer som jag skrev.

  Cruella, jag borde kanske "låna ett barn" och sätta mig i Skelettverkstan! Ser framemot att få "en stor dos av mexikanska traditioner". Om jag ska ha kul? Tack, I´ll do my very best.

  Välkommen till bloggen förresten! Känn dig som hemma. :)

  SvaraRadera
 4. Kul att du skriver om det. Vi kommer också att gå dit. Det kan vara ganska mycket folk, men jag hoppas att det blir roligt i alla fall för barnen! Själv har jag inte varit där på flera år, så det ska bli kul.

  SvaraRadera
 5. Puman - du kan väl ta med "barnet i dig" :-)
  Fast jag hâller med om att barn är med bra ursäkt att gâ pâ en massa aktiviteter man aldrig hade kunnat annars!

  SvaraRadera
 6. Idag kan man fira De Dödas Dag på olika delar av landet. Malmö och Göteborg till exempel.

  SvaraRadera
 7. Annelie, då kanske vi ses i Skelettverkstan! ;)

  Anna, jag ska se var jag har gömt henne nånstans. Hon brukar komma fram när man minst anar det... =)

  Tack för tipset, Julio Sueco! Kikade lite på din blogg och såg att du också hade skrivit om Oaxaca. Ska läsa lite bättre när jag får tid.

  SvaraRadera
 8. för hur många personer är receptet?

  SvaraRadera