2 oktober 2006

Diez palabras - Tio ord

¿Cuáles son las DIEZ PALABRAS más lindas, más hermosas, más bellas, más sonoras, más evocadoras del castellano o español? No se buscan palabras que señalen conceptos nobles o inspiradores, como «madre», «amistad» o «justicia», sino palabras que por su sonido y reverberación resulten sugestivas y reconfortantes para el gusto artístico.

Bloggen Diez palabras efterlyser läsarnas 10 finaste och vackraste ord på spanska. Det är inte ordens betydelse som är det väsentliga utan på vilket sätt deras ljud och klang tilltalar läsarens estetiska och konstnärliga sinne.

Min lista ser ut så här:
amapola
Chichicastenango
rocío
Jipijapa
amanecer
tirita
palta
guacamayo
expropiar
rascacielos

12 kommentarer:

 1. Vad kul, får jag vara fräck och bara sno den här rakt av till min blogg? (fast med en egen lista, så klart)
  :)

  SvaraRadera
 2. Självklart. Hoppas att andra gör det också. :) Extremt svårt att välja ord var det, helt hopplöst! Kunde ha suttit med det där hur länge som helst...

  P.S. Lämna gärna din lista här också. :)

  SvaraRadera
 3. Chichicastenango... är inte det quiché? räknas det? hehehe
  Såg på deras sida att man skulle undvika egennamn...

  SvaraRadera
 4. Jag såg det, men jag är lite anarkist idag! Chichicastenango (och andra tenango-ord som Huehue~ och Quetzal~)är mitt favoritord oavsett språk (visst är det quiché). Det andra egennamnet Jipijapa, som är en ort i Ecuador, skulle jag kunna skriva med liten begynnelsebokstav och kanske komma undan med det. Det är nämligen en växt man gör Panama-hattar av.

  SvaraRadera
 5. hahaha ok, upp till Kamp då! :)
  Nu har jag lagt upp min lista på min blogg också. Och här är den, som du ville:
  Polola, Soledad, Papaya, Aguacate, Cuate, Seseo, Aguantar, Madrugada, Soñar, Almendra

  SvaraRadera
 6. Hej dotter till puman. Undrar just om jag inte vart på din blogg tidigare eller om jag missat den fram till nu? Märkligt i så fall. ;-) Jag bodde i Guatemala i två år och har precis kommit hem igen. Plåtade mycket och tittar du i mina dagens bild-arkiv så är majoriteten av bilderna från Guate. Kan även berätta att Metropolitan Museum i New York har haft en stor maya-utställning nu i höst (om de inte har plockat ner den redan). Som ord på spanska har vi fler städer i Guate som skulle kunna fungera: "quetzaltenango" eller varför inte det enkla men vackra "te amo" saludos //danne

  SvaraRadera
 7. Hej Danne, jag vet iaf att jag var och kikade på dina kort nån gång på den tiden du var i Guate, men minns inte om jag kommenterade något. Ska nog surfa dit och uppfriska minnet lite, börjar bli dement... Det är ju över två år sedan jag var i mitt favoritland i CA. :)

  För att återgåt till de 10 orden...
  Visst låter "te amo" vackert, men för mig är det mer betydelsen än själva orden. Ett uttryck som jag är speciellt förtjust i men som inte heller skulle kvalificera sig på den här listan är "Pura vida" som man använder mycket i CA, framför allt i Costa Rica.

  Salu2, Johanna

  SvaraRadera
 8. Anna Malaga03 oktober, 2006

  Vad kul! Vad intressant att läsa andras svar ocksâ! Här kommer min lista:

  aurora boreal
  cantamañanas
  aguamarina
  anémona
  verónica
  estela
  malabarismo
  castañuela
  alienígena
  cañaveral

  SvaraRadera
 9. Tack för din lista, Anna! Visst är det kul att se andras. Jag blir påmind om ord som jag inte har hört på jättelänge som cantamañanas. Nu kom jag på ett till ord som jag tycker mycket om: ruizseñor. Brukar vricka tungan av mig om jag försöker säga det på madridska så jag kör den andalusiska varianten. ;D

  SvaraRadera
 10. http://www.boliviasolidarity.org/takeaction/latestactions/dayofaction/en


  juan

  SvaraRadera
 11. http://www.boliviasolidarity.org/

  International Day of Action - 17th October

  Läs och tyck till

  juan

  SvaraRadera
 12. Tack för länken, Juan! Jag ska absolut läsa den. :)

  SvaraRadera