29 oktober 2006

Konflikten i Oaxaca

i sydöstra Mexiko närmar sig en lösning? Skolorna öppnar imorgon igen men vad som kommer att hända i övrigt återstår att se. Guvernören Ruíz sitter kvar och har inga planer på att avgå.

Det började i slutet av maj som en lärarstrejk organiserad av sektion 22 i SNTE, Sindicato Nacional de Trabajadores de la Educación. Som mest demonstrerade 70 000 lärare för högre löner och bättre arbetsvillkor. Efterhand förvandlades protesten till en social rörelse. Grupper av studenter, bönder, fackföreningar och ursprungsbefolkning bildade organisationen APPO (la Asamblea Popular de los Pueblos de Oaxaca) och stödde lärarna i kampen för att avsätta delstatsguvernören Ulises Ruíz Ortiz som anklagas för brott mot mänskliga rättigheter, kidnappningar (minst 50 lärare har försvunnit) och våld mot sociala organisationer, valfusk och korruption. Han är ansvarig för att myndigheter, polis, militär och paramilitär, som förföljer och trakasserar folk, för makthavarna obekväma personer, inte straffas för sina brott.

Den 14. juni satte guvernören in polis mot demonstranterna, men de vägrade backa. Då kallades presidenten Vicente Fox in för att medla. Han lovade lösa konflikten innan mandatperiodens slut i december. Förhandlingarna var resultatlösa och protesterna spred sig till hela delstaten. Det har skett många beväpnade överfall och beskjutningar under den fem månader långa konflikten. Fjorton människor har dött och många fler har skadats. Enligt talesmannen för APPO fanns det träningsläger för polis och paramilitärer utanför Oaxaca och första helgen i oktober började militärhelikoptrar cirkulera ovanför staden. I måndags nådde 3000 människor huvudstaden Mexico City efter att ha marscherat hela den 45 mil långa vägen från Oaxaca för att protestera. På torsdag bestämde den mexikanska senaten att Ruíz Ortiz inte ska avgå och på lördag (igår) meddelade Vicente Fox att federala styrkor skickas till Oaxaca för att återställa lag och ordning.

Enrique Rueda, ordförande för sektion 22 av SNTE, meddelade idag att ett avtal (på spanska) har träffats mellan inrikesministeriet och lärarna. Bland annat mot garantier om lärarnas säkerhet och löfte om frigivning av politiska fångar återgår lärarna i arbete. När skolorna öppnar imorgon måndag får en miljon barn, som inte har fått någon undervisning på fem månader, gå i skolan igen.

3 kommentarer:

 1. Tack för din sammanfattning av händelserna. Jag har inte alls hunnit läsa ifatt - det blev ett besök på Naturhistoriska istället...

  Hoppas att det lugnar ner sig i Oaxaca nu och att både lärare och elever kan känna sig nöjda!

  SvaraRadera
 2. Tackar även jag för din sammanfattning. Jag visste så lite om vad som pågick. :-)

  SvaraRadera
 3. Även om lärarstrejken är över så tvivlar jag på att det blir lugnt. Det är så mycket som har legat och pyrt länge. Den konservativa guvernören Ruíz (sedan två år) och hans politik får förödande konsekvenser för folket. Det är många som inte accepterar beslutet att ge upp.

  SvaraRadera