17 oktober 2006

Say buy bye!

Om en dryg månad, lördagen den 25/11 2006, firas En köpfri dag runtom i Europa. I USA och Kanada hålls kampanjen dagen innan pga Thanksgiving-helgen. Rörelsen startade i Kanada 1992 och uppmärksammades här hemma för första gången för 10 år sedan. Idén verkar inte ha gått speciellt bra hem i stugorna eftersom jag aldrig har hört talas om dagen och känner ingen som har gjort det heller. Kampanjen uppmanar oss att handla mindre (att avstå helt under 24 timmar och det gäller all konsumtion även livsmedel) eller åtminstone bli medvetna om våra köpvanor och ifrågasätta konsumtionssamhället.

Det är tydligen många människor som blir väldigt provocerade av att man ifrågasätter deras rätt att köpa och ser det som ett hot mot den fria marknaden. Jag blir snarare glad över att det här budskapet sprids och välkomnar kampanjen. Jag har aldrig varit intresserad av shopping som tidfördriv eller hobby och prioriterar andra intressen. Den hysteriska julkommersen får mig nästan att må illa. Tänk om folk gav varandra tid i stället för att byta pengar!

IDAG SÄLJER VI VÅR TID FÖR PRYLAR.
Erik Hallklint, en av initiativtagarna i Sverige

Läs hela artikeln på tidningen Stockholm CITY!

Testa dig själv. Är du köpberoende?

5 kommentarer:

 1. Sedan jag träffade min man är jag mindre road av att gå i affärer än vad jag var innan.

  Något som jag fortfarande tycker om är bra design. Men jag har blivit av med mitt köp- beroende. Tycker att det är förvånande att folk glatt beskriver sig som shop-a-holics. Det är ju ett beroende precis som spelberoende, sockerberoende eller något annat gift.

  Men, jag har inte mycket för en köpfri dag. Ett beteende ändras inte på en dag (även om jag förstår den goda tanken).

  SvaraRadera
 2. Jag har faktiskt hört talas om den här köpfria dagen för flera år sen. Personligen är jag en mycket dålig konsument och föstår inte det hysteriska intresset för shopping

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att det är tragiskt att någon är beredd att offra både hus och hem för att få handla saker. Det är ju en sjukdom precis på samma sätt som alkoholism etc. men det var egentligen inte det jag ville lyfta fram (trots länken som får en att fundera på sina vanor) utan snarare diskutera orsakerna till att vi lever som vi gör. Som jag ser det "springer vi benen av oss" för högre materiell standard och glömmer bort att värna om annat som är mycket viktigare. Jag tycker också om vackra saker och uppskattar viss bekvämlighet i tillvaron men habegäret och märkeshysterin är mig totalt främmande.

  Nej, inga beteenden ändras på en dag eller en vecka, men jag tycker att det är nyttigt att få sig en tankeställare. :)

  SvaraRadera
 4. Anna Malaga18 oktober, 2006

  Ja, det är bra med lite motvikt till allt snack om att "..jag har köpt det och det...". Sen blir det ju sâ att helgerna allt mer handlar om att konsumera. Köpcentren har blivit de nya nöjesmetropolerna här, och det tycker jag är synd. Sen när jag kommer till Sverige, ser jag att det är ännu värre där!
  Själv tycker jag ocksâ att det är roligare att handla kläder än glödlampor ;-). Och absolut inget fel i att vilja omge sig med vackra saker, det har vi nog i generna sedan grottorna. Problemet är, tycker jag, att själva köpandet blir ändamâlet. Dâ blir man ju aldrig riktigt nöjd...

  SvaraRadera
 5. Man kan ju undra vad det är som fattas oss när vi behöver så mycket saker runtomkrig oss för att vara "lyckliga"... eller det blir lite som att "när vi har fått det och det eller gjort det och det... DÅ blir vi lyckliga". Det är bara det att den dan kommer aldrig.

  SvaraRadera