22 oktober 2006

Söta dockor från Guatemala




Enligt en guatemalansk legend finns det ett bra sätt att bli av med sina problem. Man berättar dem vid sängdags för en muñequito de preocupación eller worry/trouble doll som den heter på engelska. Vet faktiskt inte vad man brukar kalla den på svenska. Det är en liten docka som man sedan låter sova under kudden och på morgonen när man vaknar är alla bekymren borta. Här har jag mina bekymmersdockor i form av två fina kylskåpsmagneter. En enklare docka brukar vara gjord av pinnar och garnstumpar. Pärlarmbandet har jag fått av en liten maya-flicka i Belice.

3 kommentarer:

  1. Vad fina, och vad intressant. Jag har aldrig hört talas om det innan, men tilltalas verkligen av tanken :)
    Jag tycker själv om att lära mig den här typen av kulturella företeelser och också att ta del av dem själv. Kanske går det så då man får ett halssmycke i form av en samisk trolltrumma som skyddsberlock när man föds? :P

    SvaraRadera
  2. Jag tyckte också att det var en fin tanke och gulligt! Det finns ju många olika föremål, som skyddar mot eller tar bort onda ting, amuletter och talismaner som frambringar lycka. Kom att tänka på "det onda ögat" som är vanligt i Turkiet och i många arabiska länder. Det ska man t.ex. inte köpa själv utan det ska man FÅ av någon annars är det verkningslöst eller till och med skadligt.

    SvaraRadera
  3. Jag köpte "en hel hög" med mig hem när jag var i Guate för att ge bort till "behövande". "Tron försätter berg". Det har du väl hört, Nadia. ;)

    SvaraRadera