27 oktober 2006

Världens vänligaste stad

är New York, åtminstone om man ska tro på Reader´s Digest läsare i 35 länder där tidskriften publiceras. Testpersoner skickades ut för att kontrollera hur folk reagerar när någon tappar en bunt papper, om folk håller upp dörren åt varandra och hur man blir bemött av kassörskan. Stockholm hamnade på 10. plats efter Mexico City. Läs hela artikeln här.

Urvalet kan förstås ifrågasättas precis som det faktum att man utgår ifrån den västerländska kulturen. Jag har själv inte varit i New York eller största delen av städerna som finns med på listan, men min erfarenhet är att främlingar allt som oftast blir vänligt bemötta var de än befinner sig. Det hänger mycket på den egna inställningen och hur man själv beter sig gentemot andra människor. Ett leende smittar. Läs också Thérèse och barajagjohannas inlägg runt samma tema.

De 10 vänligaste städerna
1. New York, USA
2. Zürich, Schweiz
3. Toronto, Kanada
4. Berlin, Tyskland
5. São Paulo, Brasilien
6. Zagreb, Kroatien
7. Auckland, Nya Zeeland
8. Warszawa, Polen
9. Mexico City, Mexico
10. Stockholm, Sverige

De 10 ovänligaste städerna
26. Hong Kong
27. Ljubljana, Slovenien
28. Jakarta, Indonesien
29. Taipei, Taiwan
30. Moskva, Ryssland
31. Singapore
32. Seoul, Sydkorea
33. Kuala Lumpur, Malaysia
34. Bukarest, Rumänien
35. Mumbai, Indien

Hela listan finns här.

14 kommentarer:

 1. Berlin som fyra?! Intressant.

  Kul och spännande blogg förresten! Keep up the good work.

  SvaraRadera
 2. Roligt att du gillar bloggen, berlin diaries!

  Vad tycker du själv? Stämmer det när det gäller Berlin?

  SvaraRadera
 3. Intressant sak det där.

  Jag tycker att svenskar inte är lika trevliga som engelsmännen. Det är så lite som behövs för att sprida lite glädje - ibland räcker det med ett litet leende.

  SvaraRadera
 4. Hong Kong som ovänlig stad`? Jag protésterar högljutt! Var är Madrid förresten?

  SvaraRadera
 5. Det blir väldigt mycket generaliseringar (var och en har sin egen referensram) och så kan man förstås diskutera urvalet, men men... svenskar har inte anammat den där "have a nice day"-stilen till 100%. Både på gott och ont. Personligen har jag lite svårt för tomma fraser, det gäller att man menar det också. Det syns ju i kroppspråket om man gör eller inte. Det hjärtligaste jag någonsin mött på en restaurang (kommer inte ihåg i vilket land, men någonstans i LA), var en 20+ servitris som log med hela ansiktet och kallade oss "amor" och "corazón" (älskling) om vartannat. Det syntes lång väg att det var äkta glädje.

  Thérèse: Madrid? Vill du placera den i första eller andra listan? ;) Hursomhelst, Madrid hamnade på en delad 11. plats med Budapest, Prag och Wien.

  SvaraRadera
 6. Tokyo då? ;) Tveklöst världens trevligaste stad! Du blir välbemött till tusen av alla, överallt.
  Annars är NY-borna onekligen genuina och otroligt trevliga. Det var en enorm skillnad att resa upp dit från DC (som inte är en otrevlig stad, bara märkbart långt ifrån så trevligt som NY är).

  SvaraRadera
 7. Linda, de kanske inte läser Reader´s Digest. =)

  SvaraRadera
 8. "Ett leende smittar."

  Den typen av floskler får mig att osäkra min revolver.

  SvaraRadera
 9. Pâ tal om Paris, tycker jag att folk pâ gatan är sâ deppiga och trista där, fast de bor i en sân fantastiskt vacker stad. Visst, vädret är trâkigt, men jag efterlyser lite mer livsglädje i vardagen... Kom hit till Malaga sâ ska du fâ se pâ vänlig stad!
  I Stockholm är inte folk direkt ovänliga, men däremot gâr de omkring i sin egen "bubbla" och hjälper inte andra - de ser dem liksom inte. (ja, jag generaliserar som vanligt, annars är det ju omöjligt att jämföra))

  SvaraRadera
 10. gs: Jag ler hellre än slösar bort min energi till att "osäkra revolvrar". Men det är tur att vi är olika. För övrigt är det valfritt att läsa eller att låta bli. :)

  SvaraRadera
 11. Anna: Paris har jag "ogjort" fortfarande, förutom flygplatsen, men det räknas ju inte. Det är helt klart en vacker stad så det vore intressant att åka dit. Talar inte franska förutom några fraser så det är nog svårt att lära sig något om den parisiska mentaliteten... speciellt på en kort semester.

  Málaga kommer jag säkert att återkomma till förr eller senare, helst förr. ;D

  Stockholmare, mm, visst är folk stressade! En del ångar på som gamla lok när man möter dem på gatan. Det beror mycket på platsen och sammanhanget hur folk beter sig. Försök att gå lugnt mellan hyllorna i livsmedelsbutiken på bottenvåningen i det stora varuhuset klockan fem på eftermiddagen så blir du garanterat påkörd av minst en kundvagn.

  SvaraRadera
 12. New York number one? Well, that is interesting to know as we're soon off and I can tell you all about it later.

  I'm not surprised that Stockholm did well. Have always loved the place, lots of good memories of lovely people. If I hadn't moved to UK to live, Stockholm might have been the one place I would have considered, too. A beautiful city!

  SvaraRadera
 13. Jag är nog partisk men jag tycker faktiskt att Madrid är en vänlig och relativt avslappnad storstad så jag skulle nog vilja ha med den på 10 i topp bland vänligaste storstäder.

  SvaraRadera
 14. Sipriina, I´m dying to hear everything about your exciting trip! I´m sure you´ll have a great time! And if you think I´m envious... Nop, not me, not a chance. Admit nothing, deny everything! ;D

  Stockholm is a lovely place in many ways but as I wrote before (in Swedish, don´t know if you read it) the people many a times rush off their feet and lack consideration for their fellow beings. Behave almost like machines.

  Thérèse, håller med dig om Madrid, men jag är väl nästan lika partisk som du. ;)

  SvaraRadera