13 november 2006

Livet i Bahia och Hälsans marknad

Idag ägnar Kunskapskanalen en hel timme åt Brasilien, som "har seglat upp som det nya turistlandet i spåren av tsunamikatastrofen och den internationella terrorismen. Nya arbeten uppstår men turismen skapar också kulturkrockar. Mötet mellan välbeställda turister och de fattiga urinvånarna är inte problemfritt." (texten hämtad från tablån) Programmet sänds kl. 22.00 och reprisen imorgon 18.30.

På torsdag 16/11 visas Hälsans marknad som handlar om Chagas sjukdom i Bolivia. Det är en parasitsjukdom som hotar 100 miljoner människors liv i Latinamerika. Sändningstiden är 22.30 och programmet repriseras på fredag kl. 19.00.

"Chagas sjukdom är en parasitsjukdom som bara förekommer i Latinamerika, där den utgör ett hot för 100 miljoner människor. Parasiten, som sprids av en sorts skalbagge, angriper människornas inre organ. Ungefär 50 000 personer dör varje år av Chagas sjukdom, oftast till följd av hjärtstillestånd. De behandlingar som finns är farliga och tar lång tid att slutföra. De är dessutom bara effektiva under sjukdomens akuta fas. Mot den kroniska formen av Chagas sjukdom finns i dag inget botemedel."

7 kommentarer:

 1. Tänk vad lite man vet, trots att man ibland känner sig så upplyst :P

  Chagas sjukdom hade jag t.ex. aldrig hört talas om. Jag vet inte vad det rör sig om procentuellt förstås, men med 50 000 döda människor varje år låter det obehagligt vanligt.

  SvaraRadera
 2. Det var en helt ny "bekantskap" för mig med. Känner igen namnet men kan inte påstå att jag vet nåt om det. Ska bli intressant att se programmet. Tyvärr är tiderna "inhumana" men repriserna går ju ganska tidigt.

  Programmet om Bahia var sevärt. Det handlade mycket om capoeira, tonårsgraviditeter och framför allt unga människors liv i en by (Itacaré)i Norra Brasilien.

  SvaraRadera
 3. Jag såg programmet om Chagas med min man. Fasansfullt! Han hade inte hört talas om sjukdomen tidigare och vi blev lite fundersama om den finns i Mexiko.

  Man får tex inte lämna blod i Sverige om man är från Mexiko pga något parasitsjukdom - kanske denna??

  Ska googla vidare efter mer info. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 4. Jag tittade också på programmet först idag, såg tyvärr bara delar av det. Det var riktigt skrämmande för att sjukdomen är så utbredd - i vissa områden i Bolivia är nästan hälften av befolkningen infekterad - och för att inget botemedel finns när sjukdomen har blossat upp. Kunskaperna om medicinernas bieffekter och resistens är begränsade. Det är upprörande att det här inte uppmärksammas mer. Det positiva är att staten ger gratis mediciner till alla barn och att det finns ickevinstdrivande företag som forskar kring Chagas och försöker hitta mediciner med mindre biverkningar än de som finns idag.

  På sajten www.geblod.nu hittar du reglerna för blodgivning. Det står bl.a. att man inte får lämna blod om man vuxit upp eller levt i mer än 3 år där Chagas finns.

  Jag förstår att ni blir fundersamma, eftersom ni ska till Mexiko snart. WHO kanske har bra info eller Smittskyddsinstitutet.

  SvaraRadera
 5. Jag hittade också info om blidgivning. Det var för flera år sedan han försökte, men inte fick. Vi blev förvånade eftersom vi inte kände till någon parasitsjukdom i Mexiko. Men det verkar vara mest i Chiapas den finns.

  Inför resan är vi inte så oroliga. Det som är skrämmande är hur lite man vet trots sjukdomens omfattning. Det är tydligen en av de värsta parasitsjukdomarna i världen, ändå är det tyst om den...

  Förresten blir resan till Mexiko nog uppskjuten till sommaren pga diverse omständigheter :(

  SvaraRadera
 6. Än en gång är jag glad över att ha hittat Kunskapskanalen! Man får lära sig så många nya intressanta saker.

  Jag lämnade blod förr, men nu är mina värden inte så bra, så jag får inte heller. Det är synd, för det behövs verkligen och en vacker dag kanske man ligger där och behöver blod själv... Men jag skulle kunna skriva ett inlägg om blodgivning för att inspirera andra.

  Tråkigt med resan... eller om jag vore en kinesisk bonde (mitt inlägg: Det kom ett mejl) skulle jag nog säga:

  "Otur eller tur? Vem vet?" ;)

  SvaraRadera
 7. Det är inte så farligt med resan - i sommar kan vi formodligen stanna längre utan att ha dåligt samvete för saker här hemma (studier t.ex.). Tror det blir bäst så!

  SvaraRadera