9 juli 2007

Intensivkurs i franska

Jag vet att några som läser min blogg har pluggat/talar franska. Jag har ungefär en månad på mig att lära mig lite elementära användbara fraser osv för att inte bete mig som en fullständig idiot när jag ska ut och resa i höst. Hur ska jag gå tillväga? Vilken bok eller parlör ska jag använda? Kurs på nätet? Alla tips är välkomna!

16 kommentarer:

  1. Jag kan franska, men har inga tips pâ parlörer. Däremot är jag väldigt nyfiken pâ vart du ska resa.
    I Frankrike gâr det bra att prata med pipig röst och fladdra med ögonfransarna, det ursäktar det mesta.

    SvaraRadera
  2. Ja, men då så! Då är det inga problemas! Jag ska bara en kortis till Belgien, inte så mycket att orda om kanske. Får se om det blir nåt turistande...

    SvaraRadera
  3. Jag kan riktigt dålig turistfranska och det har jag lärt mig i skolan , tog flera år och jag har glömt hur mycket som helst. Skulle också gärna ha tips på en intensivkurs eller liknande för någon gång vill jag lära mig bra franska. Mitt intryck är att belgare pratar mer och mer gärna engelska än fransmän

    SvaraRadera
  4. Thérèse: Ja, engelskan var rätt gångbar när jag var där sist, men jag vill hemskt gärna lära mig lite franska. Det låter så fint. :)

    SvaraRadera
  5. Je ne sais pas, tyvärr. Men kommer du på något enkelt sätt att lära sig franska så vill jag också höra! :)

    SvaraRadera
  6. Belgien, vad roligt!

    Ett tips är att låna kasettband/CD-skiva med textbok på biblioteket. Det gjorde jag innan jag skulle till Annecy som au pair och bara kunde lite ord på franska. Det var JÄTTEBRA repetition.

    SvaraRadera
  7. Ca va?
    Inte en susning.Jag har förgäves försökt lära mig detta vackra språk i många år utan nån större framgång.
    Men Du fixar det säkert!
    :)

    SvaraRadera
  8. Ja, det skulle jag också vilja ha tips på. Köpte ett tjockt lexikon förra sommaren, men längre har jag inte kommit...

    Läste franska i grundskolan men lärde mig inte mycket. Kan t ex säga att det är en båt på floden (när man nu skall ha man användning för det??)samt att ropa på kyparen. Vår fransklärare sa att vi skulle tänka på "kalsong" (garçon) när det var dags att ropa in notan ;)

    SvaraRadera
  9. Ska du ut och åka igen? Vart bär det av nu? Frankrike har jag fattat... men sen?

    SvaraRadera
  10. Haydee: Vi får hoppas att någon kommer med bra tips då! Som Barajagjohanna, till exempel. :) Bibblan var ett bra förslag! Jag går dit rätt ofta ändå för att låna allt möjligt så en franskakurs kan jag säkert få med mig.

    Gunnar: Jag hoppas det! Fast nu handlar det om att lära sig lite enkla fraser bara. Har säkert lite hjälp av spanskan.

    Mimo: Ett lexikon är alltid en början... Jag tror inte jag har någon ens. Engelska, tyska, en hel hög med spanska, finska, ryska, turkiska, italienska, tjeckiska och quechua har jag, men ingen franska.

    "En båt på floden"? Hhmmm, den var svår! Har en kompis som kommer ihåg bara en mening från sin gymnasiespanska: "la criada está bajo la mesa" (hembiträdet är under bordet)! Ungefär lika användbar. *asg*

    Sobri: Det blir bara en kortis på en vecka eller nåt till Belgien. Inget anslutningsflyg den här gången. :)

    SvaraRadera
  11. Om du skulle få för dig att turista i flamländska (d.v.s. norra) Belgien kan jag lära dig lite nederländska, haha. ;)

    SvaraRadera
  12. Elisabeth: Tack för erbjudandet! Det vore riktigt spännande! Jag är rädd för att franskan får min hjärna att koka så jag törs inte ens tänka tanken... men några lätta ord får du gärna bjuda på, som tack, hej och god morgon... och så. :D

    Det blir nog bara Bryssel, tror jag. Brügge är en trevlig stad annars, men där har jag redan varit.

    SvaraRadera
  13. Vad gör man i Bryssel? Låter lite småtråkigt... Fast det finns säkert massor med intressant som du hittar... Du brukar ju snubbla över allt som är intressant på dina resor! Sen vill jag se bilder!

    SvaraRadera
  14. Det var rätt länge sedan jag var där, men det ska jag ta reda på. Tids nog kommer det en reserapport, med bilder och allt. :)

    SvaraRadera
  15. Jag köpte en enkel lärobok (pique-nique) och sedan slog jag upp användbara ord i lexikon och tränade in. Det räckte ganska långt även om jag (i ren chock med verkligheten) bara fick fram "Bonjour baguette" och enbart kunde förstå teckenspråk de första dagarna. Man när chocken hade lagt sig var mina förkunskaper faktiskt mycket användbara.

    SvaraRadera
  16. Lisa: "Bonjour baguette" är en bra början! Det måste jag träna in. ;) Nej, men det är väl en sak att lära sig att säga vissa saker... sedan springer man väl iväg så fort man kan när någon svarar och man förstår inte ett smack! ;D

    SvaraRadera