24 juli 2007

Vilken tavla skulle du kyssa?

Snor helt fräckt frågan från Gueros spännande blogg som jag snubblade över idag. Den handlar om östra Afrika. Mitt svar skrev jag i hans kommentar, men kopierar över den hit. Det handlar alltså om amerikanskan som fick betala dyrt för att kyssa en tavla. Min kyss är mer symbolisk och svaret lyder som följer:

Kyssa en tavla? Tänka, tänka, tänka... Jag skulle kyssa Frida (Kahlo, tavlan med korsetten) på kinden och säga att jag beundrar henne.

10 kommentarer:

  1. Näpp, inte en enda tavla aller skulptur skulle få någon kyss av mig! Har bättre alternativ att slösa kyssar på. :-)

    SvaraRadera
  2. Jag skulle kyssa Picassos Guernica, för den har gjort sånt intryck på mig! Den tar andan ur en när man står framför den på Reina Sofia i Madrid!

    SvaraRadera
  3. Susanne: Det ena utesluter inte det andra. ;)

    Sobri: Säg till när du åker så följer jag med! :)

    SvaraRadera
  4. Oj, vad svårt. Kan inte på rak hand påstå att jag känner tillräckligt mkt för någon tavla överhuvudtaget för att vilja kyssa den ;)
    Men okej, en liten kindpuss skulle jag kanske kunna tänka mig att ge ngn av Fernando Boteros rundlagda damer eftersom de är så söta.

    SvaraRadera
  5. Jag längtar! Det är 8½ år sen jag var i Madrid...

    SvaraRadera
  6. Nadia: Jag funderade på dom också, men jag känner mer för Frida. Och antagligen för att det inte är så länge sedan jag var i Mexiko.

    Sobri: Oj, vart har den tiden tagit vägen... Jag längtar konstant, hrmm nästan iaf.

    SvaraRadera
  7. Har du sett filmen Frida? Jag berördes verkligen när jag såg den.

    SvaraRadera
  8. Jaa, två eller tre gånger (och läst hennes biografi). Hennes livsöde är verkligen tragisk. Samtidigt var hon en mycket speciell person. Filmen är bra och Salma Hayek duktig, men det är lite synd att den är amerikansk. Den tappar lite i trovärdighet när de pratar engelska. Det hade blivit en annan känsla i en äkta mexikansk film.

    SvaraRadera
  9. Det håller jag med om. Jag ogillar generellt när man gör en film amerikansk, då den egentligen ska vara spansk, fransk eller så. Ungefär som Marie Antoinette som jag såg nyligen.

    Jag borde läsa Frida Kahlos självbiografi...!

    SvaraRadera
  10. Ja, det blir ju aldrig samma känsla som på originalspråket, oavsett om man förstår det eller inte. Ännu värre när, speciellt förr i tiden, de målade ansikten svarta på människor som skulle spela afrikaner. Det ser bara löjligt ut.

    Jag läste biografin på spanska så jag kan tyvärr inte rekommendera någon bok till dig (den jag läste var skriven av en kvinna och jag tror att den hette Frida Kahlo) men det finns ju en del skrivet om henne.

    SvaraRadera