27 oktober 2007

Knarkreklam på Packat och klart

SVT´s reseprogram Packat och klart har lyckats reta upp tv-tittare genom att reportern Jorun Collin stoppade en näve kokablad i munnen på bästa sändningstid. En pappa anklagar SVT för att lära hans 8-åring att knarka och enligt läkaren Kai Knudsen är "det här en otroligt beroendeframkallande drog som hon aldrig ens borde haft i munnen". I så fall borde jag vara upp över öronen i knarkträsket efter att vid flera tillfällen ha medicinerat mig med mate de coca, te bryggt på kokablad, mot höjdsjuka men det är jag inte. Och inte har jag någon längtan till att dricka mer mate heller för det är inte speciellt gott. Men det är effektivt. Jag är ingen knarkliberal men ärligt talat har jag ganska svårt att förstå upprördheten. Blir lätt irriterad över att man benämner kokablad som knark, vilket det inte är förrän man har förädlat bladet och tillverkat kokain av det. Men rubriken säljer. Risken att folk skulle börja tugga koka härhemma är dessutom inte överhängande precis.

14 kommentarer:

 1. Suck. Vad skall man säga? Så där tokigt kan det ju bli ibland när folk utalar sig om saker som de egentligen har noll koll på. Lite nyfiken blir jag på vad den där läkaren grundar sitt "expertutlåtande" på...Kokablad går ju knappast att jämställa med narkotika.

  SvaraRadera
 2. Precis som du är jag kanske inte så förvånad över "svenssons" reaktion men undrar hur den där experten tänkte. Det verkar inte troligt att han skulle ha några större kunskaper om den bolivianska kulturen och vilken roll kokablad har... främst utöver de naturmedicinska effekterna.

  SvaraRadera
 3. Håller helt med. Inte första gången jag hör svenskar tycka att kokablad är nästan samma sak som kokain. Visar verkligen på dåliga kunskaper om den bolivianska kulturen.

  SvaraRadera
 4. Geee, jag hoppas inte den där pappan låter dottern titta på något reseprogram där de åker till Scotland och dricker whiskey för då lär hon ju bli alkis när hon blir stor.

  Eller oj förlåt, jag glömde bort, alkohol är ju en europeisk drog. När det gäller europeiska droger är det ju okej att vara nyanserad och diskutera både positiva och negativa effekter, samt ta in aspekter som kulturarv mm.

  SvaraRadera
 5. Det är så konstigt i Sverige ibland, tycker jag:
  1) Föräldrar blir upprörda över att deras barn ser ditten och datten på TV, men funderar uppenbarligen aldrig på att barnen kanske inte borde se vissa program (gäller ju inte direkt Packat och klart då, men ändå) eller att FÖRÄLDRARNA, och inte TV:n är de som har ansvaret för att lära sina barn vad som är bra och dåligt och att man inte ska knarka eller svära eller krypa in i kylskåpet.*
  2) Folk blir hemskt upprörda såfort någon bara ANDAS om andra droger än alkohol, samtidigt som det verkar som om den stora merparten av svenskarna verkar tycka att det är helt normalt att ägna helgerna åt att bälga i sig alkohol. Jag är inte heller knarkliberal och tycker absolut inte att droger ska legaliseras, men ibland är det allt bra konstigt att vissa inte vill inse att även alkohol orsakar mycket elände (precis som andra droger).

  *Såg ett inslag med TV4:s tittarombudsman, som fått ta emot klagomål från föräldrar, som var upprörda över någon reklam som TV4 visade. Denna reklam innehöll tydligen någon som satt i ett kylskåp, och det tyckte föräldrana var HEMSKT att TV 4 visade, för det uppmanade ju barnen att krypa in i kylskåpet! Suck alltså.

  Och slutligen håller jag med om att saker som inte är knark inte ska kallas knark, för det blir liksom... fel. Oups, lång kommentar, men sammanfattningsvis håller jag med dig.

  SvaraRadera
 6. Lena: För att inte tala om Big Brother (sänds det fortfarande?) och andra dokusåpor. I dem sups och g**as det ganska friskt vad jag vet. Hur "hälsosamt" är det för våra barn att se?

  Kvällstidning och nyanserad debatt? Men snälla, när har de fått plats i samma mening? ;)

  SvaraRadera
 7. Thérèse: Nej, och antagligen inte sista heller. Men det bolivianska kulturarvet är ju som Lena påpekar inte västerländskt och därmed suspekt. Jo, jag överdriver lite kanske... eller inte, men det blir så när man är upprörd. :)

  Elisabeth: Jättekul med en lång kommentar!

  1) Föräldrarna har inte hört talas om en avstängningsknapp? Jag kan visserligen hålla med föräldrarna om att samhället borde ta större ansvar för barnuppfostran (dvs. ingen direktreklam till barn, utrota märkeshysterin osv.) men det är ändå föräldrarnas ansvar att sätta gränserna. Det var ett litet sidospår...

  2) När får vi se en artikel i kvällstidningen om att vi lär våra barn supa? Låt för Guds skull inte ungarna se Nobelfesten på tv!

  SvaraRadera
 8. För övrigt tror jag att det på varje nyhetsredaktion hänger en telefonlista med rubriken LÄTTUPPRÖRDA FÖRÄLDRAR. Varje gång det det blir pinsamt uppenbart att tre ynka meningar är för lite för att få ihop en hel artikel kan man ringa en slumpvis förälder och låta denne RASA mot precis vad som helst.

  Har man riktig tur lyckas man fånga någon stackars stressad 3-barnspappa mitt i kvällsmaten och ställer man sedan en härligt ledande fråga i stil med "tycker du att det är bra att lära 5-åringar knarka/döda varandra/prostituera sig?" så vips, där har man ett uttalande att spinna en lång indignerad artikel kring.

  SvaraRadera
 9. Sverige i ett nötskal. Generellt, så har Svenskarna en tendens att tro att de kan frälsa hela världen och att deras sätt är den enda sanningen, vägen och livet.

  SvaraRadera
 10. Lena: Är det säkert att du inte har praoat som journalist nån gång? ;)

  Karla: Tyvärr är det alldeles för ofta så. Man ska komma ihåg att när man pekar på någon eller något är det två fingrar som pekar bort och TRE fingrar som pekar mot en själv.

  SvaraRadera
 11. Sverige SUGER!!27 december, 2007

  Hela Sveriges befolkning borde låsas in på psyket, inte för att jag inbillar mig att de skulle bli bättre av den så-kallade "psykvårdens" nedknarkning dock!

  SvaraRadera
 12. Alla svenskar borde låsas in? Jag är inte riktigt säker på att jag förstår vad du menar.

  SvaraRadera
 13. hallå indianerna har tuggat koka blad i mer en 2000 år och dom är inte knarkare för att tillverka kokain behövs 18 kemikalier och dessutom var det vi vita som uppfan kokain här kommer några visdoms ord:La coca no es cocaina koka är inte kokain.

  SvaraRadera
 14. Precis! Jag jämställer kokablad med kaffe och annan stimuli.

  SvaraRadera