20 oktober 2007

Månadens inlägg - Fördomar

För-dom. Ja, det är precis vad det låter som.
Att döma före. Innan man vet. Hur det egentligen är.

Förutfattad mening som inte är grundad på egen eftertanke,
säger ordboken.

Alla har vi fördomar. Den moraliska medvetenheten ger hopp. Så länge jag erkänner för mig själv att jag tänker fel har jag goda förutsättningar för att tänka om och bli en bättre människa. Men om jag bara konstaterar faktum, kanske rycker på axlarna, och använder det som ursäkt för att behålla mina inrotade vanföreställningar är inte mycket vunnet.

När jag brainstormar kring ordet fördom, det första som dyker upp är ordet invandrare. I min hjärna finns det en stark koppling mellan de två orden. Det är nog den fördomen jag skäms mest över och som känns mest angelägen att jobba med. Nej, jag har inga hakkors tatuerade på överarmen och deltar inte i några demonstrationer den 30. november. Jag tycker inte att folk från andra länder och kulturer är mindre värda eller ett hot mot det svenska samhället. Mina förutfattade meningar finns på ett annat plan. Jag kan ta ett konkret exempel: vid ett par tillfällen har jag mött en färgad medelålders man på gatan där jag bor. Jag känner honom inte, bara känner igen honom. Utseendemässigt avviker han inte på något sätt från hur män i hans ålder klär sig eller ser ut i övrigt. En helt vanlig svensk skulle man kunna säga om det inte var för hudfärgen. Jo, jag är fullt medveten om att en svensk inte alltid är blond och blåögd men nu berättar jag hur mina inrotade tankegångar fungerar. Jag blev något förvånad när jag träffade på honom i ett annat sammanhang, i vit rock på hans arbete. Men jag blev också glad över att han inte slösade bort sitt liv som outnyttjad resurs i ett restaurangkök.

När jag sätter ord på mina tankar och skriver ner dem, känns tankarna mer påtagliga. Jag tänker ett varv till och reflekterar mer över vilka mönster jag upprepar än vad jag gör i vanliga fall när tankarna bara fladdrar förbi. För att bekämpa fördomar tror jag mer på att förstärka det goda än att försöka få bort det onda. Ta fram det positiva. Vara medveten om och ändra på gamla mönster. Det är ett sidospår men jag kom att tänka på hur lustigt det är att man säger "vilken tur att det fortfarande finns ärliga människor" när man får tillbaka en upphittad plånbok. Vad då tur? Hur så fortfarande? De allra flesta är precis som du och jag, ärliga i det här fallet.

Alltså, förutfattad mening som inte är grundad på eftertanke.
Jag ska bli bättre på att tänka efter.

Fler som deltar i kedjan Månadens inlägg hittar du hos Tolken.

12 kommentarer:

 1. Åh, vilket bra och klokt inlägg! Du har så rätt i det du skriver.

  SvaraRadera
 2. Taack! Skriver du också Månadens inlägg? Tror att du har en del att bidra med. :)

  Heh, vad konstigt det blev... som om du hade extra fina fördomar att presentera. You know what I mean.

  SvaraRadera
 3. Haha, jag fattar vad du menar. :)Nja, jag har inte skrivit några månadens inlägg hittills, men har funderat på att göra det. Men alla skriver så bra inlägg att jag får prestationsångest!

  SvaraRadera
 4. Aldrig. Aldrig i livet att jag vill gå på det där igen.
  Jag har fått höra så otroligt mycket om mig. OM mig. Det har sårat och gjort illa.
  Så aldrig att jag vill göra så. Aldrig att jag vill låta mina fördomar få luft eller ens uppstå. Jag tillåter inte det ... och jag jobbar på det varje dag. För jag vet hur illa det gör när man råkar ut för det.

  SvaraRadera
 5. Kloka tankar!

  Visst är det det positiva som vi måste ta fram mycket mer och inte klänga oss fast vid alla negativa uppfattningar, typ det var bättre förr. Det är nog den negativa attityden vi har ibland (ja, också jag!) som skapar mycken onödig misstänksamhet som i sin tur riskerar att ge upphov till fördomar.

  SvaraRadera
 6. Elisabeth: Göteborgare kan inte skriva Månadens inlägg, det vet väl alla... eller hur menar du? ;D

  Christina: Jag försöker också tänka på hur jag själv skulle reagera om någon behandlade mig på ett visst sätt eller sa si eller så till mig. Det kanske inte har så mycket med fördomar att göra, det jag tänker på, men ömsesidig respekt är mycket viktig.

  Susanne: Mindre piska och mer morötter! Alla är vi olika men så fungerar jag. Uppfostrar mig själv bäst genom att bekräfta bra egenskaper och fokusera på positiva konsekvenser av mina val... och då minskar de negativa automatiskt.

  SvaraRadera
 7. Fördomar - intressanta tankar. Att döma före är vi nog rätt bra på. Och när jag säger vi så menar jag de allra flesta människor. För hur lätt är det inte att döma någon grundat på det yttre eller på saker vi hör.
  Jag ska också bli bättre på att tänka efter innan jag dömer...

  SvaraRadera
 8. Fördomar - för dom - en dom före. Är det värdigt att ha den inställningen till sin nästa... jag skäms lite när jag delar upp ordet så här... men det blir tydligare vad det står för... och det kräver mer av mig själv. Gillade ditt inlägg. Allt gott Anne-Marie

  SvaraRadera
 9. För inte speciellt länge sedan deltog jag i en kurs där våra fördomar belystes väldigt väl.

  Vi fick en uppgift som gick ut på att vi var fastighetsägare, hade tre små trerumslägenheter att hyra ut. Fick en lista med massor av olika människor + deras närstående o litet om deras intressen. Utifrån de uppgifter vi fått skulle vi sålla bort tre sökande som absolut inte var intressanta. Därefter skulle vi enas om tio sökande som ansågs som "gångbara" - därefter om de fem vi ville träffa för att gå vidare. Vi arbetade i grupper om fyra personer.

  Mycket avslöjande! Men även intressant att upptäcka hur andra tänker. Att en ensamstående pianoklinkande kvinna ansågs som omöjlig, det var vi eniga om. Däremot blev det diskussion runt ett amerikanskt par med tre pudlar. De sågs som otänkbara av någon i min grupp, det var inte att de var amerikaner - utan det var att fruns största intresse var just pudlarna!

  Mia

  SvaraRadera
 10. Christina W: Eftertänksamhet är en underskattad egenskap i dessa tider när allt ska gå så fort, så fort. Jag ifrågasätter mer om jag hör något negativt om en person än om "jag kommer på det alldeles själv". Det är också konstigt.

  Anne-Marie: Det är intressant att vända och vrida på ord. När du skriver FÖR DOM så tänker jag: DOM men INTE OSS. OSS har vi kanske inte så många fördomar om för att vi känner varandra men DOM... dom är ju inte som vi! OBS! Ironiskt!

  Man ska behandla sin nästa som man vill bli behandlad själv. Vad kan jag bidra med för att min nästa ska må bra? osv. Nu blir det sockersött och klyschigt... men också sant.

  Mia: Det var en intressant uppgift! Tack för att du delar med dig. Pudlar vet jag inte om jag skulle säga något emot, men skulle antagligen välja bort folk med missbruksproblem t.ex.

  SvaraRadera
 11. Slutklämmen är på pricken! Varför är det tur att folk fortfarande är ärliga. Men fördomar kan ju egentligen gälla allt och alla, bara det att invandrare kanske extra mycket blir den andre och däremot utsatt för fördomar.

  SvaraRadera
 12. Tolken: Ja, allt som avviker från normen är ju tacksamt objekt.

  SvaraRadera