20 november 2007

Inget ris i Cádiz

Det är numera förbjudet att kasta ris på nygifta i den sydspanska staden Cádiz. Trotsar man förbudet får man betala dryga böter (300 €) för lagöverträdelsen. Myndigheterna har tagit det drastiska beslutet av två skäl: dels för att bli kvitt duvorna som förstör stadens fina gamla byggnader med sin avföring och dels för att är farligt. Borgmästaren berättar om ett fall när en bröllopsgäst halkade på riskornen och slog sig så illa att han bröt ett nyckelben. Nyordningen gäller från halvårsskiftet i år men hittills har ingen bötfällts. Polisen säger dock att man tar förbudet på fullt allvar.

7 kommentarer:

 1. Visst sväller okokt ris i magen på små fåglar också? De kanske kunde prova med kokt ris? Eller... kanske inte... Vid närmare eftertanke...
  Rosenblad är nog bättre...

  SvaraRadera
 2. Ja, men vadå... går det bra med tomater så borde inte lite kokt ris vara nåt bekymmer... fast duvorna kanske äter det också. Och gissa om det är lätt att halka i! *asg*

  SvaraRadera
 3. Det har jag helt missa fast jag inte befinner mig långt därifrån.

  Att man ens kan tänka på ett sådant lagförslag när det, i alla fall, enligt min mening finns så mycket värre saker. Och som du påpekar... att kasta tomater i en hel vecka så att datorn fylls av tomatsörja eller alla ton med karameller under "Los Reyes Magos"... får duvorna inte ont i magen av dessa!?!?

  Man upphör ALRIG att förvåna sig.

  SvaraRadera
 4. Hmm, men jag har hört att djurvänner är emot ris just pga att ris sväller i magen på fåglarna så att dom dör. Det borde ju snarare hjälpa staden mot duvornas utbredning i så fall?

  SvaraRadera
 5. Hej Sandbarnet och välkommen till bloggen! Det där med tomaterna var mest skrivet med glimten i ögat eftersom Karla föreslog kokt ris. =) Jag undrar vad duvor har för diet egentligen, om de skulle äta tomater menar jag. Enligt artikeln i El País nätversion är just riskorn deras basföda.

  70-tals Per: Du har en poäng där! Det tar ju mycket längre tid att svälta ihjäl dem. Men spanska myndigheter och logik förekommer inte så ofta i samma mening. *asg*

  SvaraRadera
 6. På andra ställen brukar man ju vilja undvika riskastning för att duvorna inte ska få ont i magen...

  SvaraRadera
 7. Lisa: Kanske här i Norden. Annars är jag inte så säker på att man visar så mycket medkänsla för småfåglar. Förutfattade meningar? Kanske.

  Själv har jag alltid tyckt illa om duvor men det är klart att jag inte önskar dem en plågsam död.

  SvaraRadera