13 december 2007

Doña Carmen på Palacio del Valle

Den färggranna damen vars bild jag postade på Ordlös onsdag är en känd personlighet, inte bara i Cienfuegos på Kuba, utan även i utlandet eftersom hon nämns i en reseguide som ges ut av Discovery Chanel. Hon är en party-lady a la Timander och har du (o)tur – välj själv vilket – kan du få sjunga med henne. Om du inte föredrar en drag-show cabaret på Hotel Jagua förstås.

Det här palatset är extra intressant för att det är en blandning av nygotisk och morisk stil. En framgångsrik affärsman Acisclo del Valle hämtade byggjobbarna från Marocko och arkitekten från Italien i början av 1900-talet. Det unika palatset som han tillägnade sin hustru stod klart 1917. Efter den stora börskraschen blev han barskrapad och begick självmord. Familjen Valle flydde landet efter revolutionen 1959 och numera är byggnaden ett hotell med lyxrestaurant... och pianisten Carmen en av sevärdheterna. Utsikten från terassen på tredje våningen mot Cienfuegos-viken är sagolik, likaså strandpromenaden Malecón som leder från själva staden till udden Punta Gorda (där palatset ligger). Orkar du inte gå finns det gott om cykeltaxi och hästdroskor men jag rekommenderar promenaden.

Staden Cienfuegos, som tillhör UNESCOs världsarv och även kallas Söderns pärla, är en trevlig kolonial stad med 150 000 invånare. Den grundades av franska immigranter och ligger på Kubas södra kust inte så långt ifrån min favoritstad Trinidad och Santa Clara förstås (sista slaget mot diktatorn Batista där bl.a. legendariske Che Guevara deltog). Cienfuegos betyder ”hundra eldar” och namnet härstammar från en spansk generalguvernör. Jag tillbringade bara två dygn, en alldeles för kort tid, i staden. Det finns mycket mer att se och uppleva än vad jag hann med. Bilden med tjejen vid symaskinen är också härifrån. Och tavlan med José Martís tankar om små flickor. Cienfuegos har också en egen triumfbåge i Martí-parken, Kubas enda, som syns på bilden längst ner. Palatset kommer inte till sin rätt i mina amatörbilder och därför har jag länkat till några proffsbilder. Palacio del Valle i all sin bragd hittar du här, Blåa palatset vid Malecón är också mycket speciellt. Den lille solstrålen Manolito satt på en trappa i den spektakulära kyrkogården La Reina. Där står en berömd staty som kallas Törnrosa och föreställer en ung dam som dog i obesvarad kärlek i förra seklets början.
4 kommentarer:

 1. Åh vad fint. När jag bodde i Göteborg hade jag en arbetskamrat som hade pluggat spanska i Cienfuegos på Kuba. Finns tydligen en jättebra skola där och särskilt dyrt var det inte heller. Tyvärr vet jag inte vad skolan heter.

  Har hört att din favoritstad Trinidad ska vara helt fantastisk. En mycket välbevarad kolonialstad.

  Jag vill till Kuba! Vore jättekul att resa runt på ön.

  SvaraRadera
 2. Cienfuegos är en supermysig stad! Jag har också hört talas om att det går att plugga spanska där. Och man får massor med träning eftersom det inte finns så mycket turister. Vilket man inte kan säga om Trinidad, tyvärr! Men det är ändå en av de charmigaste ställena jag har varit på. När jag skrev det här inlägget "flög" jag tillbaka till Kuba och kände att jag måste komma dit igen. Det är iaf snart tre år sedan sist och jag har massor kvar att se.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Jag kom just hem från en rundresa på Kuba. Mest förtjust var jag i vinales i Pinar del Rio med sin vidsträckta tobaksdal.
  Sen var det cienfuegos, som jag gärna återvänder till. Särskilt för att stanna längre och läsa spanska. Upplevde primadonnan Carmen och köpte hennes skiva, var en av de 20 skivor jag köpte på Kuba. Therese undrar över skolan och det kan man läsa om på Svensk-kubanskas sida.Sök på Cienfuegos+spanska.Hälsningar Ingrid

  SvaraRadera
 4. Hej Ingrid! Vad kul att du lämnar en hälsning här. Jag vet inte om du bloggar själv eftersom länken inte leder till någon blogg men det vore roligt att veta mer om din resa på Kuba. Om du åkte på egen hand och hur du tog dig fram i så fall, hur länge du var borta osv.

  Jag tyckte också mycket om Viñales-dalen. Naturen är vacker där - den röda jorden, tobaksodlingarna, tulpanträden och de speciella klipporna. Mina andra favoriter är Trinidad, Cienfuegos, Camagüey Baracoa. Det var egentligen ingen plats jag inte tyckte om. Själv köpte jag bara en skiva av Perlas del son som jag var och lyssnade på live i Santiago de Cuba.

  Tack för tipset om spanskastudier!
  Salu2, Johanna

  SvaraRadera