16 januari 2008

Ordlös onsdag
30 kommentarer:

 1. mm... hej!
  Vad ÄR det...färgglatt, ser ut som ett övergivet gosedjur hemma hos en uteliggare...eller är det barn som leker där, eller är jag bara förvirrad?

  SvaraRadera
 2. Någon form av offeraltare? Ser ut som det ligger massa såna miniatyrflaskor som finns i minibaren på hotell och på flygplan, runt figuren/helgonet... Var är detta?

  SvaraRadera
 3. Idag skriver jag om dig! Du är en av mina medbloggare som jag ger You make my day-priset!

  SvaraRadera
 4. Där är en som har festat till det ordentligt, med girlanger och flaskor... precis innan han/hon förvandlades till sten.

  Man får titta på bilden ett par gånger för att få någon som helst uppfattning om vad det är (I like), men ändå häller sig tvivlena kvar.

  Var befinner vi oss?

  SvaraRadera
 5. Hmmm..
  Det var inte lätt att se vad som finns där?
  :-)

  SvaraRadera
 6. Det här ser ju ut som någon donna som man vill offra till eller visa sin uppskattning för på ett eller annat sätt. Du kan väl berätta lite.

  SvaraRadera
 7. Den digitala tekniken har gått framåt med stormsteg sedan den här bilden togs, år 2000 och med vanlig kamera. Det är inte jag som är fotografen (men det är min kamera) eftersom jag inte ville hälsa på den här figuren, framför allt inte här.

  Ingen dum gissning med offeraltare. Bilden är tagen i Cerro Rico-gruvan i Potosí (Bolivia). Festa är också rätt nära sanningen. Det här är nämligen en avbild av gruvans härskare el Tío (djävulen) som gruvarbetarna blidkar med kokablad, sprit och cigaretter för att de ska ha turen med sig och inte förolyckas i ras och sprängningar.

  SvaraRadera
 8. Della: Nej, inte är det nån donna inte. Det syns inte så bra på den här bilden men el Tío brukar ha sina familjeklenoder väl synliga. Han symboliserar ondska, makt och styrka. Just den här avbilden ser ovanligt snäll ut men om du googlar på "el Tío" kommer du att se rätt läskiga bilder.

  SvaraRadera
 9. Jag tittade just på en bild av el Tío de la mina och han visade verkligen upp vad han hade. Jag tar tillbaka det där med donna.

  SvaraRadera
 10. Intressant att få veta att gruvarbetare försöka blidka en hemsk figur för att behålla sina liv! Det finns så mycket att lära om sin omvärld!

  SvaraRadera
 11. FRUKOSTFLINGAN: Gruvan är en livsfarlig arbetsplats och då tar man nog till allt man kan. Medelåldern för en gruvarbetare är nånstans runt 35 år. Om de inte råkar ut för en olycka dör de av dammlunga och annat elände.

  Det finns många historier och legender om "El Tío". Om du är intresserad av ämnet finns det en välgjord dokumentär som heter Djävulens gruva. Rekommenderas!

  SvaraRadera
 12. Think Twice16 januari, 2008

  Utan att tjuvtitta på tidigare kommentarer...tror jag att det föreställer någonting som är gjort av papir marché...inte flaskorna förstås;)
  Bra gissning eller hur:))

  SvaraRadera
 13. Mycket träffsäkert! ;) Som jag skrev tidigare har jag inte själv varit i närkontakt med föremålet i fråga men det låter troligt. Flaskorna innehåller 100% sprit som man doppar kokablanden i och stoppar innanför kinden.

  SvaraRadera
 14. Vilken ovanlig bild! Tankar på ett offer fick jag, eller en mumie...Intressant att läsa om vad den föreställer.

  SvaraRadera
 15. Wow , häftig bild. Har du varit nere i gruvan i Potosi? Jag trodde det var alldeles för farligt för att man skulle låta turister gå ner där. Måste varit en upplevelse även om det verkar lite läskigt.

  SvaraRadera
 16. Det är absolut inte ofarligt men det är många turister som går ner i gruvan där. Jag valde att inte göra det så en kompis fick ta bilden. Han var betydligt modigare än jag... eller dumdristigare... vet inte vilket som är närmast sanningen. Jag nöjde mig med att posera framför gruvöppningen och småprata med några ungar som gick runt och sålde mineraler. Köpte några stenar för ett par bolivianos för att hjälpa familjen.

  SvaraRadera
 17. Vad mycket nytt man lär sig när man surfar runt hos andra ordlösa.
  Väldigt intressant!

  SvaraRadera
 18. Säger som ovanstående - så mycket vi lär oss på ordlös onsdag o fö hos alla bloggare. Förstår att du inte vill gå dit ner, jag skulle nog ha gjort samma sak!!

  SvaraRadera
 19. jepp. helt förvirrad... men nu är jag upplyst.
  Jätteintressant!

  SvaraRadera
 20. Men hur coolt är inte det. Alltså inte med en livsfarlig grotta dit gruvarbetarna tvingas ner i såklart! Men jag tycker vi har alldeles för lite av sådana traditioner här i Sverige. Det skulle nog inte skada om vi var lite mer ödmjuka mot "högre makter".

  SvaraRadera
 21. Jag skulle gjort som du - låtit andra gå ner i gruvan. För vem fan vill träffa en mordisk fan som måste mutas med sprit! ;-)

  SvaraRadera
 22. Håller tummarna för gruvarbetarna att deras offergåvor hjälper dom. Tyvärr är det nog föga troligt!
  Tack för en intressant bild.

  SvaraRadera
 23. Igår när jag ville leta upp en schysst bild googlade jag på MOJITO och var hamnade jag då?! Jo-i din blog! :D

  SvaraRadera
 24. På tal om "el tio", har du sett devil´s miner? (tror den heter så) m y c k e t bra dokumentär om en liten kille som jobbar i potosis gruvor.

  SvaraRadera
 25. Oj, läste inte alla kommentarer och såg inte att du hade sett den! ;)

  SvaraRadera
 26. Håller med övriga. Vad mycket man får lära sig genom att titta på alla bilder i ordlös onsdag.

  SvaraRadera
 27. Där ser man, jag hade gissat på en gravplats. Kunde ha blivit det i ett ras.
  Men vem vill begravas levande, bäst att hålla sig väl med gudarna. :0)

  SvaraRadera
 28. Du har fått en utmärkelse av mej. För reseinspiration, men också för allt annat du skriver om förstås! Titta in hos mej...

  SvaraRadera
 29. ANNAWEB: Kul att du tyckte det.

  WICKAN: Lite självbevarelsedrift har jag kvar...

  CATTIS: Annars var ju övergivet gosedjur en söt gissning!

  ÅSA: Vi har inte riktigt de traditionerna men det är ju inget som hindrar en från att skaffa nya. ;)

  MALÉE: Hade kanske varit nåt att skryta om i gungstolen men men jag kanske inte hade kommit dit... svår avvägning det där.

  SvaraRadera
 30. MIMO: Tyvärr tror jag inte på högre makter heller. Det kanske vore enklare om man kunde lämna allt i någon annans händer, vad vet jag.

  ANNALUNA: Haha, men då är ju allt som det ska. Alla vägar bär till... ;D

  NADIA: Jodå, jag har sett den och har för mig att jag skrev nåt inlägg om den också. Minns en annan film om en gruvarbetare - också från Bolivia - som använde sina surt förvärvade pengar till att ta sig till läkare långt ifrån där han bodde och fick sin dödsdom. Han hade silikos och skulle leva i max fem år om han inte fortsatte att jobba i gruvan. Om han jobbade kvar skulle han leva ett par år till. När han kom hem hade han inget annat val än att gå in i gruvan igen - ännu fattigare än innan läkarbesöket. Barnen måste ju få mat. Den filmen var helt vidrig, precis som omständigheterna som de här människorna lever under.

  MARIANNE: Och så får man se en massa fina bilder... som din t.ex. :)

  SOLGUDINNA: Kan inte tänka mig ett värre sätt att dö på än att långsamt kvävas till döds som de har gruvarbetarna.

  NINNI: Tack tack! Kommer och kikar strax. :)

  SvaraRadera