23 februari 2008

Nafta och zapatister

Vad kul det var att se en av mina favoritstäder i På spåret-finalen! Tänkte hoppa upp från soffan och beställa en flygbiljett direkt men sansade mig till slut.

Jag blev uppriktigt förvånad över att finalisterna missade svaren på frihandelsavtalet Nafta och zapatisterna (fast petig som jag är får jag påpeka att organisationen som efterfrågades heter EZLN eller Zapatistarmén för nationell befrielse - zapatister heter medlemmarna i denna armé). För den som vill veta mer kan jag rekommendera artikeln i Aftonbladet häromdagen. John Berger har besökt zapatistbyn Oventic och träffat Subcomandante Marcos vars fantastiska tal jag fick ta del av under ett solidaritetsmöte med lärarna i Oaxaca när jag var i Mexiko sommaren 2006. Zapatistupproret startade 1/1 1994, samma dag som NAFTA-avtalet, dvs. frihandelsavtalet mellan USA, Kanada och Mexiko började gälla. Robert Kalmár har skrivit en intressant artikel om händelserna i Chiapas i tidningen Yelah. På UBV hittar du en kort sammanfattning av handelsavtal i Latinamerika. Läsvärda böcker om Chiapas: Från sydöstra Mexicos underjordiska berg och CHIAPAS - kampen för en värld med många världar.

Jag deltog i mötet för att stödja de strejkande lärarnas kamp för bättre arbetsvillkor och för att uppmärksamma olagliga arresteringar, polisens brutalitet, tortyr och maktmissbruk vid demonstrationer och det tragiska mordet på Alexis Benhumea i Atenco. Tyvärr lyckades jag inte få bättre kort på Marcos än det längre ner, trots att jag knäppte en del. Det var för mörkt.

UPPDATERING 2008-02-24

Ville bara tillägga att det här mötet var en av de mest känslosamma ögonblicken i mitt liv (om man bortser från det privata som jag lämnar utanför bloggen). Subcomandante Marcos tal var förstås minnesvärt eftersom han är en mycket duktig retoriker (t.ex. kan jag nämna hur han istället för att säga "ursprungsbefolkningen" sakta och med eftertryck räknade upp chol, tzotsil, tseltal, olmeker, zapoteker, mixteker... osv. tills han hade sagt alla. Kommer inte ihåg hur många de är – minst ett 50-tal - det tog ett par minuter). Han pratade också om ironin i att dölja sitt ansikte för att synas, om lärarnas viktiga roll och utbildningens enorma betydelse för levnadsvillkoren. Dikter lästes, sånger sjöngs. Djupast intryck gjorde ändå vittnesmålen från de fängslade, våldtagna och torterade människorna i San Salvador Atenco där 20-årige Alexis Benhumea dödades av polisen. Hans mamma och syster var med oss på mötet och jag kommer aldrig att glömma deras ansikten, märkta av sorg och förtvivlan.

Kvällen var mörk och kylig när vi kom ut från möteslokalen. Det duggregnade. Polisbilarnas tjutande sirener lät obehagliga just då och vi skyndade oss hem.

Tidningen La Jornada skrev om mötet här (på spanska).

12 kommentarer:

 1. Mörk bild eller inte, du fick en bild i alla fall. Inte alla som har.:)
  Jag trodde väl att Mexico City skulle passa dig som ämne.

  SvaraRadera
 2. Jo, iofs, så kan man också se det. Hade större chans att få en bra bild av hans nacke eftersom jag satt precis bakom. *asg*

  Det är inte ofta jag drar full pott på ett resmål (det har nog aldrig hänt när jag tänker efter) men den här gången gick det bra, hihi.

  SvaraRadera
 3. Åh! SÅ mycket respekt!

  SvaraRadera
 4. Hmm, vad svarar man på det? :) Jag vet inte. Under mina resor slås jag ofta av tanken hur lätt det är för mig, hur lyckligt lottad jag är. Jag kan ju bara ta första bästa flyget hem. Så kändes det också den kvällen samtidigt som jag blev riktigt förbannad. Hur j**la sjuk är inte världen!

  SvaraRadera
 5. ÅÅå, jag förstår dig. Vilka människor.

  Jag har tillbringat sex månader i Centralamerika och Mexico och har hur mycket minnen som helst.

  Guatemala ligger mig varmt om hjärta. Och jag älskar Monica Zak.

  Jag har träffat männsikor som berättat de mest fruktansvärda som går att föreställa sig mem också starka männsikor som har ett mod som är helt utan motstycke. Kvinnor som obeväpnade slåss mot soldater för att de inte ska belägra kyrkor, underbara Rigoberta Menchú m.m m.m .

  Tack för ett gripande inlägg.

  SvaraRadera
 6. Haha! Tänkte just nämna På Spåret i min mexikoblogg. Här satt man hemma med pappa och gav svaret "EZLN" och sen säger Oldsberg att det är "zapatister" vilket inte är fel heller.. men men. Sen sa han också att deras nationaldag är den 5:e maj men det tror jag bara är en minnesdag för La batalla de Puebla. Nationaldagen är väl på hösten nån gång om jag inte minns fel.

  Imponerande att ha träffat Marcos nästan!

  SvaraRadera
 7. MARIA: Världen är grym. Alldeles för sällan kommer jag ihåg att det bara är en slump att just jag får äta mig mätt, har tak över huvudet osv. Jag har inte gjort något speciellt för att förtjäna det och alla andra är precis lika mycket värda att få det. Jag beundrar verkligen människor som står upp för sin rätt, dessa starka, modiga människor!

  Jag är mycket förtjust i Guatemala, min favorit i Centralamerika. Vore kul att få veta mer om dina intryck och upplevelser. Du kanske har skrivit om det tidigare - har inte hunnit läsa så mycket på din blogg ännu.

  SvaraRadera
 8. MARIUS: Precis, det är lite hårklyveri från min sida men han frågade faktiskt vad organisationen heter. Nationaldagen har jag faktiskt ingen koll på. Får ta och googla det.

  Visst var det imponerande... att nästan ha träffat Marcos! *asg* Jag satt på armlängds avstånd ungefär... eller två. Vi försökte få en träff med honom efteråt men han hade tyvärr inte tid eftersom han skulle träffa journalister från Reuters. Han föreslog dagen därpå men då var vi redan på väg till Oaxaca (från DF). Det var himla spännande iaf. Verkligen nåt att berätta för barnbarnen att man har sjungit "Venceremos" med Subcomandante Marcos. ;D

  SvaraRadera
 9. Jag satt också och kollade, men kunde för mitt liv inte komma på zapatister. Det satt långt inne i bakhuvudet och ville inte komma fram ;) Däremot klarade jag Nafta, alltid något...

  Ps) Har svarat dig på din fråga om betygssättning

  SvaraRadera
 10. Vad kul att ni får in svenska kvalitetsprogram bland alla såporna. ;)

  Jo, men så är det. Huvet är det samma sommar som vinter (finskt uttryck) och ibland får man en black out. Händer även de bästa.

  Tack, då ska jag kolla vad du har svarat. Ha en trevlig kväll!

  SvaraRadera
 11. Jag tyckte också det var jättekul att Mexico var med i På Spåret. Blev också lite förvånad att ingen av dom tävlande kände till NAFTA och Zapatisterna. Som jag så klart kunde!

  Vilket spännande möte du har varit på. Sett och hört Marcos IRL , låter hur intressant och kul som helst. Själv har jag varit i Chiapas men kan väl inte direkt påstå att ja träffat Zapatister fast det säljs ju "zapatist-souvernier" överallt och man ser väggklotter och liknade.

  SvaraRadera
 12. Det var en mycket speciell upplevelse. Vi åkte också till byn Oventic och väntade där en hel dag för att få träffa folk (och möjligen övernatta i byn) men fick inget tillstånd eftersom det var alerta roja, beredskap, pga det spända läget.

  Jag är inte förtjust i alla dessa souvenirer. OK att folk behöver försörja sig på något sätt och att sälja krimskrams med Marcos på är väl ett lika bra sätt som något annat om det ger mat på bordet men budskapet hamnar i skymundan av kommersen och det känns fel.

  SvaraRadera