16 februari 2008

Reklam och betalbloggar

Pumans dotter skulle få vila - i sinom tid - men det här kan jag inte låta passera. Anna Malaga skriver om att hon fick ett erbjudande från Travelstart att börja blogga för dem. Hon tackade nej och förklarar varför, i sitt inlägg Att sälja sig billigt. Dels tyckte hon att det var dåligt betalt och dels skulle det inte öka hennes besöksstatistik nämnvärt. Det är en förenklad resumé men läs mer hos henne för att få en bättre bild över hur hon ser på saken.

Nu har visserligen ingen frågat mig men jag skulle aldrig låta mig köpas av ett företag som kan ha synpunkter på VAD jag skriver, NÄR jag skriver och HUR jag gör det. Av samma anledning vill jag inte ha reklam på bloggen. Jag vill vara fri som en fågel... I gästboken har jag tyvärr reklam eftersom jag inte är tillräckligt duktig på att knacka kod för att fixa en själv och för att det är mot mina principer att betala för att slippa reklamen. Hursomhelst, mina läsare ska inte behöva fundera över om det jag skriver är ett sätt att marknadsföra en produkt eller ett varumärke. Det finns inga baktankar eller dolda syften med det jag publicerar. Jag postar det jag har lust till, kommenterar och reflekterar över det som intresserar mig... när jag vill eller låter bli när jag inte vill.

Min blogg föds ur lusten till att skriva, lusten att resa och lusten att möta människor... och blandas med en nypa nyfikenhet, en näve kritiskt tänkande och bilder för att illustrera det jag vill berätta. Jag blir glad när någon likasinnad hittar till Pumans dotter och delar med sig av sina erfarenheter, åsikter och tankar och 1 sådan besökare är mångfallt bättre än 100 sidvisningar som bara blir siffror i besöks- statistiken. Jag jagar dem inte. De säger mig inget. När en person berörs av eller intresserar sig för det jag sätter på pränt är det mer värdefullt än en hög placering på topplistan. Det är belöning nog. Tack för det!

19 kommentarer:

 1. Varsâgod, det var sâ lite, hehe... och tack själv för en spännande, omväxlande och genomtänkt blogg.
  Synd att ha stört din vila!
  Det var ganska längesen jag fick det där mailet, och jag skrev inte om det dâ, bara tackade nej. Men det som förvânar mig är att sâ mânga tackade ja.

  SvaraRadera
 2. Heh, ingen fara. Jag väljer ju själv som sagt.

  Jag tror att bloggarna ser det som ett sätt att utöka sin läsarkrets för några pengar att tala om lär det inte bli. Några av bloggarna finns på min blogglista och jag tycker att de är väldigt bra. Frågan är bara om de verkligen behöver Travelstart för att öka sin popularitet. Bloggarna talar ju för sig själva. Lite förvånad blir jag också.

  SvaraRadera
 3. Håller helt med. Någon nätresebyrå har inte frågat mig men jag har en gång blivit tillfrågad om reklam på min blogg men det var så uselt betalt att det var pinsamt. Jag vill också hålla min blogg reklamfri och slippa ta hänsyn till annonsörer när jag skriver. Jag vill kunna skriva om vad jag vill , hur ofta eller sällan jag vill. För mig är det här med bloggande bara en fritidssyssla inget jag har tänkt tjäna pengar på. Skulle jag gå emot dom här principerna (vilket inte är särskilt troligt) och bli kommersiell så får annonsörerna betala riktigt bra.

  Precis som du har jag hellre en läsare som berörs och kommenterar flitigt än 1000 anonyma sidvisningar på någon räknare.

  SvaraRadera
 4. Har inte läst än vad Anna skriver. Håller absolut med dej. Skriver och läser gör jag för att det är kul och intressant. Inte för att göra reklam, till det "priset" dessutom. Du och några andra har läst min blogg, det blev jag glad för. Och så kom jag på att titta på bloggstatistiken. Oj, vad många som varit där! Gladare blev jag! Så nu är det ändå roligare!
  Tackar, förmodligen igen, för din blogg!

  SvaraRadera
 5. Nu såg jag! Snygg bild överst!
  Varifrån?

  SvaraRadera
 6. THÉRÈSE: Bloggandet är en trevlig hobby men jag tror inte att jag skulle vilja ha det som jobb. Då kanske man får lite dåliga vibbar... ;) Nej, jag skämtar bara.

  Jag säger inte att det inte finns några pengar i världen som skulle få mig att blogga åt någon annan - alla har väl sitt pris hehe - men det erbjudandet kommer jag aldrig att få och skulle inte vilja ha heller. Hobby, som sagt, och det är bra så.

  MARIANN: För mig är inte priset det väsentliga utan principen. Jag vill inte skylta med reklam eller vara beroende av någon firma som kan diktera villkoren för hur jag ska blogga. Nu menar jag inte att Travelstart gör det. Mitt inlägg handlar inte om dem utan om nätkulturen rent allmänt.

  Bilden är från Atitlán-sjön i Guatemala, en av de vackraste platserna på jorden. :) Det är svårt att få till bilden på bloggen så den blev lite suddig och jag lyckades inte få bort kanterna. Det kanske nån kan tipsa mig om hur man gör.

  SvaraRadera
 7. Puman, tycker du ska läsa vad jag skrivit i annas blogg. Ärligt talat tycker jag attd e här inläggen är lite väl dramatiska, och jag ser inte riktigt hur de hänger ihop med vad som sker på Travelstart?

  Vi har skribenter på Travelstarts blogg som bor utomlands som får skriva en gång i veckan om sitt liv utomlands. Vissa har privata bloggar, andra har inte det. Vi lägger inte oss i deras privata bloggar över huvud taget, och de har relativt fria händer på Travelstart. De bloggar om flyg och hotell Travelstart inte erbjuder och det är okej för vi vill inte ha en reklamblogg.

  Den betalning vi ger är samma som en bloggare fick på Sydsvenskan. Jag antar därför att den är ganska allmängiltig i Sverige?

  vi betalar inte nån för att marknadsföra vår produkt, utan skriva om sitt liv hos oss.

  SvaraRadera
 8. Bloggning är för mig frihet att skriva/visa det jag själv vill, så det känns främmande att blanda in både pengar och reklam. Jag tycker ändå att jag styrs av en hel del av självcensur, så jag skulle inte vilja ha någon annans regler över mig också.
  Vacker bild du har lagt in längst upp i bloggen! Det går nog lätt att vänja sig vid det nya utseendet med en sån bild.:)

  SvaraRadera
 9. ULRIKA: Som jag skrev i min tidigare kommentar har jag inte påstått att Travelstart dikterar villkoren för hur folk ska blogga. Jag kanske inte är tillräckligt tydlig med vad jag menar. Det jag vänder mig mot är trenden att populära bloggare används som verktyg för att marknadsföra olika saker. De ”köps” av företag (ordnar tävlingar med fina priser och får alla möjliga presenter) och även om din arbetsgivare inte har synpunkter på hur folk bloggar ska man som bloggare vara medveten om att man sprider Travelstarts varumärke när man bloggar åt er. Bra eller dåligt – det får var och en bedöma men den associationen är oundviklig. Jag skulle inte vilja blanda ihop mitt bloggande med marknadsföring. Där är vi människor olika. För mig är de ointressant hur mycket ni eller någon annan betalar. Det handlar om principen.

  Jag vill också säga att jag inte har nånting emot Travelstart. Har beställt resor via er och har alltid varit nöjd med den servicen. Jag tycker också att det är positivt att få fram ett annat perspektiv på ett resmål, inte bara det som står i turistguiderna, så av den anledningen tycker jag att idén är bra.

  Jag har läst kommentarerna hos Anna för att det här är en intressant och viktig diskussion.

  SvaraRadera
 10. DELLA: Det är precis det jag reagerar mot: att blanda ihop bloggar med marknadsföring och reklam. Det skär sig i mina öron. Men det kanske är lönsamt...

  SvaraRadera
 11. Helt OT: Vilken snygg header!

  SvaraRadera
 12. Tack Anna! OT är helt ok.
  Jag gör reklam för Guatemala. ;)

  SvaraRadera
 13. Det här hör inte alls hit, men vilken snygg header bloggen har fått!

  SvaraRadera
 14. Hej
  Nej det är skönt att kunna blogga fritt.Själva grundidén med att blogga tycker jag.
  :-)

  SvaraRadera
 15. Tack Elisabeth! Visst är Guatemala fantastiskt!

  Bitte och Gunnar: Visst är det så! Bloggare ska vara oberoende skribenter som månar om det fria ordet.

  SvaraRadera
 16. fortsätt i den stilen, det har ju funkat bra hittills. kram.

  SvaraRadera
 17. Hej Linda! Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka din kommentar men jag gör förstås det som känns rätt för mig och andra får köra sitt race. Det blir bäst så.
  ¡Salu2 a Barcelona!

  SvaraRadera
 18. Jag har tackat ja till att blogga för Travelstart men det är helt separerat från www.elrubio.se. Jag kan kritisera dem friskt om jag vill. Jag kan sälja mitt arbete (skrivandet) men ska jag sälja mina åsikter så ska jag ha bra betalt :-)

  För mig är det mest en kul grej, som kanske också kan öka intresset för min blogg. Det är kul att skriva, men det är roligare om någon läser det.

  Visst har jag tagit på mig att göra ett inlägg i veckan, men även när jag bommat det så har det varit utan minska kommentar. Jag tycker de har en bra idé för att öka intresset för att se olika platser.

  SvaraRadera
 19. Jag förstår inte riktigt hur du kan säga att du bloggar helt separerat från Travelstart men ändå hoppas på att det ska öka intresset för El rubio. Det måste ju ändå finnas ett samband för att det ska kunna ske. Du kopplas ihop med resebyrån eftersom du skriver åt den. Det är naturligtvis upp till var och en men känns helt främmande för mig.

  Jag har egentligen redan sagt det mesta jag har att säga om det här så det känns lite som upprepning. :)

  SvaraRadera