8 mars 2008

Delat barnbidrag

Så här tycker jag om att barnbidraget ska delas lika mellan mamma och pappa. I den bästa av världar där mamma pappa barn lever lyckliga i alla sina dar, där alla är sams och där skilsmässor och faderskapstvister knappt existerar... där kan man leka med tanken på att dela lika... men så är inte verkligheten. I de allra flesta fall har mamma huvudansvaret för barnen efter separation och då ska barnbidraget utgå till barnen via henne.

14 kommentarer:

 1. Vill bara flika in (som jobbat med detta) att väldigt många har en bra relation även när de separerat och för det mesta väljer att dela barnbidraget när barnen bor växelvis (varannan vecka) och då delar det barnbidraget själv utan myndigheters inblandning. Sen finns det en enorm mängd föräldrar där ute där barnen bor växelvis men mamman vägrar att dela med sig av barnbidraget och det var där denna lag skulle ha kommit in MEN så var det något stolpskott i riksdagen som tyckte att man bara kan dela på barnbidraget om båda föräldrarna är överens... Så hela grejen biter sig själv i svansen, so to speak... De som skulle ha behövt detta så väl kan inte utnyttja det för de är inte överens och att de inte är överens är anledningen till att de vänder sig till Försäkringskassan för hjälp! Detta har enbart skapat merarbete för anställda på Försäkringskassan som redan har häcken full som det är... Hjälper knappt ingen!

  SvaraRadera
 2. ...och så vill jag bara säga att jag var lite för snabb där innan... Jag kommenterade på tidigare lagändring där delning av barnbidrag blev möjligt... Men ja, jag håller med dig HELT och HÅLLET! Det är IDIOTISKT att automatiskt dela barnbidraget... För att inte tala om alla problem i handläggning som uppstår längre fram och alla skattepengar som går till det! Det är inte jämställdhet! Det är LAFS! De allra flesta löser detta med barnbidrag och så heeelt på egen hand utan någon som helst inblandning från något håll!

  SvaraRadera
 3. Jo, i många fall fungerar det säkert alldeles utmärkt. Jag hade mest i åtanke alla de där ensamma föräldrarna som tar det fulla ansvaret för barnen och dessutom måste dela på barnbidraget till en förälder som inte är intresserad av att ta hand om sina barn eller bryr sig föga om att bidra ekonomiskt till deras uppehälle. Det måste vara surt! Och får man inte ekonomin att gå ihop innan lär det bli ännu svårare om man blir tvungen att dela på barnbidraget.

  SvaraRadera
 4. Vill också tillägga att behovsprövning borde ha införts för länge sedan. Det ökar förstås administrationen på Försäkringskassan men samtidigt spar man in massor med pengar som går till barn som inte behöver ekonomisk hjälp.

  SvaraRadera
 5. Ja, vi som arbetar med barnbidrag har också tyckt att behovsprövning kanske borde finnas. Men lagen om barnbidrag är formulerad så att bidraget är till alla barn, oavsett ekonomisk status och jag kan tänka mig det ramaskri som skulle uppstå och alla argument om segregering osv om något sådant skulle införas. Besparingen i det läget skulle säkert betala sig kontra vad det administrativa skulle kosta...

  Det vanliga är ju att det är mammorna som är ensamma med sina barn men jag vill också tala om att jag pratat med otaliga pappor som sitter i precis samma sits och upplever sig själva totalt undanskuffade och osedda i samhället utan något stöd och utan förståelse från myndigheterna. Lagarna är rätt kvinnoinriktade och de män som hamnar i kläm får verkligen inget stöd från samhället. I en del fall där barnbidraget går till mammorna och papporna "borde" ha det så går inte barnbidraget till barnen, direkt. Och det är jättesvårt juridiskt att komma någonvart med det...

  SvaraRadera
 6. Att jag inte håller med dig kan du läsa om på http://elrubio.se/2008/03/08/bra-m-forslag/
  men jag kan också tillägga att synsättet att kvinnan alltid ska ha vårdnaden om barnen är förlegat. Jag skulle aldrig ge upp kampen om min dotter om vi skulle gå skiljda vägar. Då ska jag självklart ha rätt till halva barnbidraget också - inte få det tack vare en sympatisk mor. Som far har jag tamigfan rätten till halva föräldraskapet.

  SvaraRadera
 7. Jag håller med dig! Om det inte är 50-50 delad vårdnad borde den förälder (mamma eller pappa spelar ingen roll) som har huvudansvaret för barnet få barnbidraget.

  SvaraRadera
 8. El rubio: Jag tycker inte alls att kvinnan alltid är mest lämpad att ta hand om barnen (på den fronten finns det mycket kvar att göra!) men jag tycker inte heller att pappor som är totalt ointresserade av att delta i sina barns liv och vägrar att försörja dem ska ha någon del i barnbidraget.

  Lisa: Just det! Det spelar ingen roll så länge båda föräldrarna är ansvarstagande. Tyvärr är det alldeles för ofta där det brister.

  SvaraRadera
 9. Den stora åsiktsskillnaden är väl att jag tycker att lagen ska utgå från att alla (pappor och mammor) tar ansvar. Så får man korrigera de fall där föräldrarna inte gör det. Istället för att utgå från att papporna är värdelösa och att man ska korrigera för de pappor som sköter sig.

  SvaraRadera
 10. Som det nu är så är bb INTE BEHOVSPRÖVAT! Och då är det jävligt självklart att det bör delas i proportion till hur mycket man har barnen! Vid växelvis boende skall man självklart dela på barnbidraget.

  OM man skulle införa behovsprövning av bb så skall givetvis KÖNET sakna betydelse! BEHOVET skall avgöra utan hänsyn till könet.

  Idag är lagen skriven så att KVINNAN får hela barnbidraget Utan hänsyn till behoven! Oavsett om barnen bor lika mycket hos båda föräldrarna. Givetvis helt vansinnigt!

  Det finns för många som inte fattar dessa självklarheter!

  SvaraRadera
 11. EL RUBIO: Alla pappor är inte värdelösa (det har jag aldrig påstått!) men alldeles för många missköter sig och därför tycker jag att det verkar smidigare att göra utbetalningen till mamman eftersom hon nästan alltid är huvudsaklig vårdnadshavare och försörjare. Enklare än att "börja från andra änden".

  GARY: Håller helt och fullt med dig om att det är behovet som ska styra, BARNETS behov alltså. Hur man bäst tillgodoser dem.

  SvaraRadera
 12. Klart att barnbidraget ska delas. Som systemet ser ut idag är det SJUKT. Kvinnan ska pga sitt kön få barnbidrag? Systemfel som heter duga. Tänk om män fått arbetsbidrag som bara män fått och inte kvinnor. Vilka katastrofala rabbalder det skulle orsaka.

  SvaraRadera
 13. "Kvinnan ska pga sitt kön få barnbidrag?"

  Nej, det är inte min åsikt. Barnbidraget tillhör barnet och ska tillfalla den, oavsett kön, som försörjer barnet.

  SvaraRadera
 14. När barnet bor lika mycket hos båda föräldrarna har man lika stora kostnader för barnen! Då skall självklart barnbidraget delas!

  Annars kommer barnet att få det ekonomiskt sämre hos pappan, konstant och bättre hos mamman. Hur bra är det för barnet?

  Självklart delar man då också på alla kostnader. Vill kvinnor ha jämlikhet så måste man ge det en chans!

  När riksdagen röstade igenom dessa vansinniga regler så vill Socialdemokraterna att barnbidraget automatiskt skulle delas. Vänsterpartiet, Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och KD röstade emot och tvingade igenom dagens orättvisa regler!

  SvaraRadera