1 mars 2008

Mikroblogga eller slowblogga

Anledningen till att jag mikrobloggar oftare än jag bloggar på vanligt vis är smidigheten. Om det tar en halvdag att sätta ihop ett intressant blogginlägg så räcker det med 15 sekunder för att mikroblogga. Det kan vara svårt att formulera sig på 200 tecken, men det är kul och diskussioner kan uppstå kring vilt skilda ämnen.

Läste om mikrobloggandeBloggvärldbloggen idag. Första gången jag hör termen men fenomenet är inte helt nytt. Allt fler bloggare skriver numera bara ett par rader per inlägg - har gjort det själv också när jag bara reflekterat lite snabbt över något och kanske lagt till en bild. Jag ser inget ont i det men reagerar på att allt ska gå så fort. Det blir lätt så ytligt. Välskrivna intressanta inlägg som kräver tid och engagemang är inte att föredra enligt många och det tycker jag är en sorglig trend. Fast, egentligen, det ena utesluter inte det andra. Mikroblogg låter mer som en chat. Undrar bara om det behövs nya verktyg till det här sättet att kommunicera.

10 kommentarer:

 1. Har aldrig hört uttrycket tidigare. Har kanske gjort det själv någon gång men är inte säker. Känner nog att jag hellre vill skriva (och läsa) lite längre välskrivna inlägg. Men visst det ena utesluter inte det andra och man kan ju kombinera det.

  SvaraRadera
 2. Det var nytt för mig också. Det ploppar upp nya saker med rasande fart i internetvärlden. Jag har iofs inget emot att läsa/skriva korta inlägg men jag är rädd för att det blir för ytligt. Det är en konst att få in en meningsfull tanke i 200 tecken. Citatet i mitt inlägg innehåller 326, mer än 1/3 för mycket alltså.

  Fast det är klart... det går ju att använda många ord utan att säga någonting alls!

  SvaraRadera
 3. Jag läste också om mikrobloggar för första gången häromdagen. Kände inte till fenomenet tidigare. Jag skriver själv väldigt kort, kanske för att det ofta är en bild jag vill läsa på något sätt, men mikrobloggar verkar ändå vara en annan sak om jag begrep rätt.

  SvaraRadera
 4. Kort eller långt, bara man känner att man har något vettigt att skriva. Bättre är det också om någon läser. Så som sagt, det ena utesluter inte det andra.

  SvaraRadera
 5. Jag uppfattade det som att mikroblogg är mer som en chat men anledningen till att man minskar textmängden verkar vara densamma, att det ska vara snabba puckar. Jag föredrar den långsammare varianten, oftast, det beror lite på. Innehållet är ändå viktigast.

  SvaraRadera
 6. Jo, jag gillar den lite långsamma varianten också, men jag har inte fattat än riktigt hur man skriver texter (working om it). Även om jag själv skriver ganska kort gillar jag att läsa lite längre genomarbetade texter, där jag verkligen lär mig något eller får tillgång till en ny tankegång.

  SvaraRadera
 7. Della: Det du skriver är ju genomtänkt och välskrivet (och intressant också!). Det måste inte vara långt för att vara bra, det är inte så jag menar. Skriver själv ganska kort ibland och orkar inte alltid (eller har inte tid att) läsa långa texter. :)

  Läste lite mer om mikrobloggar i DN här och om man tittar på exemplet de tar upp kan jag ganska snabbt konstatera att det inte är nåt för mig. Det är ju som att messa. Det gjorde jag förut och det var kul ett tag. Visst träffade jag på intressanta människor från olika delar av världen och fick träna min spanska men om det var vettig sysselsättning... det låter jag vara osagt. Tröttnade hursomhelst. :)

  SvaraRadera
 8. Jag hör till dem som nästan alltid skriver korta inlägg. Mest beror det på att jag själv tycker det är lite jobbigt att läsa långa inlägg. Inlägg av dagbokstyp är lätt att göra korta. Värre är det med vissa andra inlägg. Kan hålla på i evigheter att skriva och fundera bara för att det ska bli så kort som möjligt. Ha en fortsatt bra dag!

  SvaraRadera
 9. 200 tecken är väldigt lite,
  ett par meningar bara!

  Den där var 50 tecken - 4 såna meningar alltså. Det är inte mycket man får sagt då.

  Vilken form man väljer beror självklart på vad man har för syfte med sitt skrivande. Precis som du säger är dagboksinlägg lätta att göra korta, eller om man bara länkar till någon sajt osv. Jag tycker bäst om att berätta en historia och då är det lätt att bli långrandig. ;)

  Ha det bra du med!

  SvaraRadera
 10. Mikroblogga, det är så kul med alla nya uttryck! Man kan kanske varva makro med mikro. Det ger ju en frihet att inte alltid behöva komma med en lång utläggning.

  SvaraRadera