1 mars 2008

Kärlek och smala gränder i Guanajuato


Sent omsider… Tack så mycket för alla era kommentarer på Ordlös onsdag! Jag uppskattar dem verkligen.

Både de varma färgerna och de fina smala gränderna tilltalar mitt estetiska sinne – mysfaktorn är skyhög! Fast inte när det regnar och man får vada i lervälling förstås. För att inte tala om framkomlighet, det är apostlahästarna eller linbanan som gäller. Jag vet inte alls hur länge det här projektet har pågått men det verkar vara rörarbete av något slag. Kan mycket väl vara ett evighetsarbete a la Portugal som Mimo kommenterade. Hela kullerstensgatan är uppgrävd, asfalt har det säkert aldrig varit just här. Det är dock ingen byhåla det handlar om utan en provinshuvudstad med över 70 000 invånare. Som man kan se på bilden ovan är staden tätbebyggd och färggrann.

Var finns då denna charmiga gatstump som heter Hjärtegränden? Ett brustet hjärta för tillfället kan man nog säga. Gatan går upp till ett högt berg med ett monument som heter El Pípila. Han räddade staden genom att tända eld på en byggnad och blev en firad hjälte i den mexikanska självständighetskampen för snart 200 år sedan. Det syns inte så bra i bild men han har en fackla i sin högra hand. Staden heter Guanajuato (länk till mitt inlägg därifrån) och ligger i centrala Mexiko. En underbar stad väl värd ett besök om du har vägarna förbi! Missa bara inte kyssen på tredje trappsteget på Callejón del Beso som enligt legenden om de två förälskade garanterar dig sju års lycka. ¡Buen viaje!

16 kommentarer:

 1. Ser jättemysigt ut. Missade det när jag var i Mexico men jag ska tillbaka , det ska jag , då skulle jag gärna Guanajuato för det ser verkligen mysigt ut. Måste fråga om du kysste trappsteget?

  SvaraRadera
 2. Jag vill också tillbaka, inte minst för den där kyssens skull. Sju år går ju fort, du vet.

  Kysste trappsteget?! Nej, det gjorde jag inte. ;D

  SvaraRadera
 3. Sju års lycka verkar ju verkligen bra. För att kyssa ett trappsteg bara. Helt ok. Trevlig stad också av bilderna och texten att döma.

  SvaraRadera
 4. Haha, är det jag som skriver konstigt eller är det ni som läser konstigt? Det är inte trappsteget man ska kyssa utan sin käresta!

  SvaraRadera
 5. Nu när jag läste om den där meningen insåg jag att man kan förstå den på två olika sätt. Har man däremot läst inlägget jag länkar till går det inte att misstolka. Hursomhelst, inte skulle jag vilja kyssa ett trappsteg, inte! ;D

  SvaraRadera
 6. Skönt! Det låter onekligen trevligare att kyssa sin käresta. Men påven kysste ju marken, så ett trappsteg kan ju vara helt ok.

  SvaraRadera
 7. Katolska kyrkan har sina egna legender... påven får nöja sig med gatstenar och grus. ;)

  SvaraRadera
 8. Där är det kanske lite av "Man taget vad man haver".:)

  SvaraRadera
 9. Tagelskjortan menar du kanske. :)

  SvaraRadera
 10. Både bilder och text får mig att känna det som om jag är där... Vilket romantiskt place!
  Skönt att vi får det utrett var och vem man ska pussa i af. ;)

  SvaraRadera
 11. Fritt fram att pussa vem man vill men jag hoppar över trappsteget och påven. ;D

  SvaraRadera
 12. "No te rajes, Guanajuato", sjöng stadens berömda son José Alfredo Jimenez.
  Det är en underbar stad, jag bodde själv där i nästan två år. Kul att se bilderna, jag kunde till och med se min gamla takterrass där brevid La Basilica (den gula kyrkan). :)

  SvaraRadera
 13. Hej Sukha! Det var inte igår... kul att du tittar förbi! Just det, det är dina gamla hemtrakter. Takterass låter lyxigt och supermysigt!

  Min spanska har blivit alldeles rostig så jag var tvungen att slå upp "rajarse" men blev tyvärr inte så mycket klokare av det. Tacksam om du eller någon annan berättar hur man bäst översätter det. :)

  SvaraRadera
 14. I Mexiko skulle jag översätta det som "Snacka skit om...". I andra länder kan det betyda andra saker. Jag tror att det i Argentina/Uruguay betyder att oplanerat hamna på en plats, när man egentligen skulle till en annan :)
  Och nej, inte igår. Har varit på långsemester från bloggandet... :)

  SvaraRadera
 15. Tack för översättningen! Jag tror jag måste börja läsa mer spanska innan jag tappar den helt och hållet. Hemska tanke! Kan vara bra att kunna lite när jag ska åka iväg i höst igen.

  Långsemester från bloggande? Friår skulle jag kalla det. Dags att återgå i arbete. ;)

  SvaraRadera