22 juli 2008

Mobil för dummies

Jag har haft mobiltelefon i ett antal år, en enkel sak med kontantkort som det går att sms:a med, en trevlig ringsignal (Always look on the bright side of life som jag alldeles egenhändigt skickade från någon gratissajt), alarm och inte så mycket mer. Jag har varit helt nöjd med den (eller dem, bytte upp mig för ett par år sedan) och inte saknat några finesser förrän nu. Eftersom jag älskar musik vill jag ha en mobil med radio och mp3. Och det har jag i min Nokia 6300. Kamera finns det också men den kommer jag nog inte att använda så mycket.

Hursomhelst, fick hem min nya leksak för några dagar sedan och nu vill jag veta hur jag ska använda den. Hjälp, känner mig verkligen stenålders! Jag är inte rädd för "den nya tekniken" eller mot den på något sätt... har bara hamnat i efterkälken pga brist på intresse. Jo, det finns en instruktionsbok - på engelska. Språket är iofs inget problem men mina frågor är på den nivån att jag inte hittar alla svar i den. Skulle behöva en grundkurs i mobiltelefoni för att lära mig det mest elementära åtminstone. Nej, jag kommer aldrig att fixa ett abonnemang på gatan och att surfa runt på nätet och leta efter det bästa alternativet verkar inte helt enkelt. Vore tacksam för några råd och tips och undrar bl.a. följande:

* Måste man ha abonnemang för att kunna lyssna på radio och musik? När jag väljer "radio" på mobilen säger den att jag behöver en tilläggstjänst.

* Om jag måste eller väljer att skaffa mig abonnemang, vad ska jag ha för sort om jag inte ringer så mycket? Hjälp från Pricerunner eller Kelkoo?

* Jag trodde att det skulle finnas åtminstone ett par bakgrundsbilder och skärmsläckare som standard men det verkar inte så. Var kan jag enklast (mest pålitligt) ladda ner det?

* Nåt mer jag absolut måste veta?

18 kommentarer:

 1. På min Ericsson är radion som en vanlig radio mao bara att ratta in frekvensen digitalt.

  Om du har en datakabel till mobilen kan du i stort sett ta vilken bild som helst att lägga in från datorn. Möjligtvis måste man begränsa sig pga upplösningen i telefonen. Bilderna blir ju så små.. =)

  SvaraRadera
 2. Nej, det ingick ingen anslutningskabel när jag köpte mobilen men det går säkert att skaffa som tillbehör.

  Vad har du för abonnemang?

  SvaraRadera
 3. Jag har Halebop. Jag är sveriges kanske europas snålaste mobilanvändare.

  Men du! Antagligen din nya mobil Bluetooth och du kanske har en laptop som också har det. Isåfall går det bra utan sladd ju.

  SvaraRadera
 4. Jag har abonnemang hos telenor , ringer inte heller så mycket så jag vet inte om dom är bäst eller billigast. Funkar bra iallafall. Kolla pricerunner. Tror inte du behöver abonnemang för att lyssna på radio. En kompis till mig som har kontantkort brukar lyssna på radio i sin mobil. På min telefon ställer man bara i frekvenserna digitalt. På sr.se kan du kolla olika frekvenser för dom kanaler du vill lyssna på. Men jag måste ha headsetet i annars fungerar inte radion. Tror headsetet fungerar som någon form av mottagare. Jag använder alltid anslutningskabel för att föra överbilder från mobilkameran till dator. Många av mina bloggbilder är tagna med mobilkamera. Har en ganska bra kamera på min mobil med 5 megapixlar , zoom och annat som jag är nöjd med. Fast jag tror att det går att använda bluetooth och föra över bilder till datorn men jag har dålig koll på hur det funkar. Har aldrig provat själv. Är ganska oteknisk egentligen så jag vet inte om du blev klokare av mina svar.

  SvaraRadera
 5. Jag kan inte tänka mig att du måste ha ett abonnemang för att kunna lyssna på radio, det har inte jag. Däremot kanske du måste ha något tilläggsprogram som du ska ladda ner. Kolla på hemsidan till din kontantkortsleverantör (tele2, comviq eller vem du nu har).
  Jag har Halebop kontantkort och stormtrivs med det och kan lyssna på radio på min mobil, oxå en nokia...
  Instruktionsboken borde finnas på svenska också, låter konstigt att det bara finns engelsk version... (??)

  Eftersom du har en kamera i din mobil så föreslår jag att du tar en söt bild med den och har den som bakgrund och en annan som skärmsläckare... kanske??? :-)

  SvaraRadera
 6. Okay, jag kanske kan hjälpa lite. Har en sonyericsson och telia refill, eftersom jag är borta ganska mkt.

  För att lyssna på radio behövs inget vad jag vet, förutom att du kopplar in hörlurarna som fungerar som antenn (iaf på min telefon men borde vara samma på de flesta).

  Abonnemang, jag har inte så mkt koll på det. Men om du har tänkt surfa mycket med mobilen är det bra om du kan surfa med 3G - dvs snabbare än det vanliga (GSM nätet). De flesta leverantörer har hyfsat bra täckning i storstäder men i norrländska bushen är det forfarande Telia som gäller (eller halebop om det går på telias nät).

  Du kan föra över vilken bild som helst från datorn och ladda ner olika teman via datorn också, mkt billigare än att ladda ner direkt till telefonen. Föra över brukar man kunna göra via USB kabel eller bluetooth.

  Nåt mer du behöver veta: Hmm, jag har slutat använda min mp3-spelare efter jag skaffade min telefon, tycker den är så mycket bättre och jättesköna hörlurar. Lycka till med din nya teknikpyl hursomhelst!

  SvaraRadera
 7. MARIUS: Nu vart det sånt där tekniksnack som jag är helt värdelös på... Bluetooth har jag bara en svag aning om vad det är (sladdlös koppling?) och jag gissar att jag har det (jo, nu har jag kollat och det har jag) men återigen: har det någon betydelse om man har abonnemang eller inte?

  Laptop äger jag ingen. Men en dummie-fråga: Hur gör man rent praktiskt när man för över bilder?

  SvaraRadera
 8. THÉRÈSE: Jaa, det där med radio var ju enkelt! Bara sätta dit sladden och voilà! Fick in en kanal där de pratade om Ecuador på spanska! Som hittat! *asg* Det var inte svårt att automatsöka kanaler heller. KUUUL! Tack snälla du! :)

  Hmm, jag tror att jag har en viss förmåga att krångla till saker. *rodnar* Skönt att höra att jag inte är den enda otekniska i hela världen. ;)

  SvaraRadera
 9. CHRISTEL: Vad snällt av dig att dela med dig! Du har varit med förr, det ser jag direkt. ;)

  Det kanske är så att jag inte behöver ett abonnemang alls? Ringer så lite så det känns som bortkastade pengar om det inte är nödvändigt. Men å andra sidan vill jag kunna använda mobilen fullt ut.

  Min mobil stöder inte 3G (har jag fått lära mig idag... det här är riktigt lärorikt, haha) men det är inget problem för jag kommer inte att surfa mycket med den. Jag får väl uppgradera mig senare om behovet skulle uppstå.

  SvaraRadera
 10. En sak till, CHRISTEL:

  "Du kan föra över vilken bild som helst från datorn och ladda ner olika teman via datorn också, mkt billigare än att ladda ner direkt till telefonen."

  Kan du ta det där en gång till, långsammare! ;) Hur gör man?

  Tack så mycket på förhand!

  NI ÄR GULD VÄRDA ALLA!

  SvaraRadera
 11. Okej, här kommer en som borde vara expert med tanke på att jag jobbar på mobiloperatörkundtjänst. Expert är jag dock inte, men lite kan jag.

  Och några här har tydligen den operatören som jag jobbar för. ;)

  Är det något du undrar över som du inte redan fått svar på? :)

  (Du behöver i alla fall absolut inget abonnemang för att lyssna på radio. Antar att du har kontantkort när du undrar om du behöver abonnemang.)

  SvaraRadera
 12. Hehe, jag har tidigare jobbat på teknisk support för ett stort dataföretag, så jag har kanske vanan inne :)

  Abbonemangsfrågan, för min egen del funkar refillkort utmärkt. Man köper en pott och ringer för den och när den tar slut köper man en till pott osv. Man vet exakt hur mycket pengar man ringer för. Minuttaxan brukar iofs bli dyrare eftersom man inte betalar ngn fast avgift varje månad.

  Det här med att föra över saker (bilder/teman/musik) från datorn går lättast med en kabel som du kan koppla mellan telefonen och datorns USB-port. Sen dyker telefonen upp som en extern liten hårddisk i datorn och du kan lätt flytta över vad du vill ha där. Hänger du med på vad jag menar? Men välj små bilder, jag vet inte hur stort minneskort du har på telefonen, men om du lägger in mycket musik kan det snabbt sluka plats på telefonminnet.

  Lycka till !!!

  SvaraRadera
 13. BARAJAGJOHANNA: Jo, men lite expert är du väl! ;) Ja, jag har kontantkort och den "största" frågan för mig är väl: Vad är det jag vinner på att skaffa mig abonnemang eller är det öht nödvändigt och i så fall varför?

  CHRISTEL: Jag förstår: då har vanan inne att ta hand om alla idioter som ringer och gnäller och ställer dumma frågor. ;D

  Jo, jag hänger nog med vad du skriver. Behöver bara se det i praktiken. Då antar jag att jag måste installera medföljande cd först. Jag hade inte tänkt ha så många bilder i kameran (förutom nåt trevligt tema och bakgrundsbild) så minnet lär inte vara nåt problem. Jag måste ju få plats med musiken! Minnet kan dessutom byggas på i så fall.

  Du ser alltså ingen anledning till att byta bort kontantkortet?

  SvaraRadera
 14. Äh, jag ser ingen anledning till att ha abonnemang. För egen del, alltså. Sedan har man ju olika behov. Vissa gillar inte att man måste ladda kontantkortet med pengar och föredrar att få en faktura på sina samtal. Jag föredrar definitivt kontantkortet.

  SvaraRadera
 15. Att ladda kortet tycker jag är supersmidigt via nätet så det stör mig inte. Om det inte finns andra fördelar så behåller jag kontantkortet. Samtalstaxan är som sagt högre men jag pratar inte så mycket så det är bäst för mig iaf.

  SvaraRadera
 16. Behåll kontantkortet! Även om samtalstaxan blir högre brukar det inte skilja många öron. Vid abonnemang tillkommer ofta faktureringsavgift och sådant som man inte tänker på.

  SvaraRadera
 17. I will! För övrigt räcker två öron gott och väl till mig! ;) Tack för hjälpen, Joppe! :)

  SvaraRadera