12 juli 2008

Resesnack

Hursomhelst, jag ska inte planera så himla mycket själv eftersom jag åker med en grupp största delen av tiden (startar i Buenos Aires, flyger därifrån till Bariloche och åker sedan buss till sjödistriktet i södra Chile och vidare norrut mot Santiago. Påskön är sista anhalten innan jag tar flyget hem efter ett par dagar till i Santiago. Besöker också Chiloé-ön och Valparaíso). Det finns förstås tid och utrymme för egna aktiviteter men så långt har jag inte kommmit än. Det enda jag har tänkt är att det vore kul att gå på konsert antingen i Buenos Aires eller Santiago. José Manuel Serrat ska uppträda med Joaquín Sabina i Buenos Aires 18-23/11 men den tiden passar inte mig. Det hade varit jättekul.
Detta skrev jag tidigare som svar på Thérèse och Nadias fråga om min kommande resa till Sydamerika. Eftersom det är så långt off topic som man kan komma skriver jag ett inlägg för att fortsätta resesnacket här istället.
Jag har några dagar i Buenos Aires och är säker på att det inte räcker på långa vägar. Jag ser fram emot att besöka Biblioteca Nacional (köpte Julio Cortázars Los relatos, 1 RITOS för att komma i rätt stämning) för att inte tala om att träffa äkta porteños, pimpla mate (jo, en gång åtminstone), prata med Madres på Plaza de Mayo och promenera runt i La Boca. Det finns säkert massor med saker att göra och uppleva. Alla tips emottages tacksamt!
I Chile kommer höjdpunkterna att vara familjevistelsen på Chiloé-ön, naturen i sjödistriktet, Valparaíso och Isla Negra där Pablo Neruda bodde. Det mest spännande på Chile-resan är den polynesiska Påskön med fascinerande stenskulpturer, paradisstränder och kanske vulkanbestigning om man känner för det. Jag har inte hunnit läsa på om Rapa Nui (som det heter på originalspråket) ännu men jag har ett par månader på mig.

14 kommentarer:

 1. Aj aj nu är jag så avundsjuk så det gör ont!

  Vid ett besök i BA skulle det bli mycket chimichurri och empanadas sen försöka finna essensen i "Un Pacto" av Bersuit för den får mig alltid att vilja vara där.

  Sist så skulle jag försöka få en intervju med den berömda "duende" som var i Aftonbladet för inte så längesen. Han var visst från Buenos Aires ;)

  SvaraRadera
 2. Visst är det härligt att sitta och drömmma och göra upp reseplaner?! Tycker nästan att det är hälften av nöjet.
  Du har så mycket att se fram emot! Isla Negra är fantastiskt fint och Valparaiso är verkligen en speciell och mysig stad.
  Om du har vägarna förbi valparaiso borde du också passa på att besöka Vina, det ligger bara en 10 minuters bussresa från varandra. Dessutom finns det en tunnelbana som går mellan städerna.

  SvaraRadera
 3. Vilken resa! Vad mycket du kommer att få se och göra!

  SvaraRadera
 4. Gröna små män har jag hört talas om, men här sitter en grön kvinnlig varelse. Grön av avund, men samtidigt en kvinna med nya mål, d.v.s. åka till Sydamerika. Ser med glädje fram emot din reseskildring =)

  SvaraRadera
 5. MARIUS: Chimichurri passar säkert bra ihop med fisk också men vi får se hur det blir med maten i övrigt. Empanadas utan kött är nog inte så populära i BA. Inte för att jag vet men har en känsla av att det serveras vääldigt mycket kött.

  Duende från Buenos Aires i Aftonbladet??? Todavía lo estoy masticando... Förstår nada!

  SvaraRadera
 6. NADIA: Det bästa av allt är att planera och att ha nåt att längta till. Jo, det är härligt att resa också förstås! 10 min med buss är ju ingenting. Jag får se till att jag kommer till Viña också! :)

  SARA: Mm, fast det har inte riktigt gått upp för mig ännu att jag ska åka iväg. Jag fattar senast när jag står på Arlanda. ;)

  SvaraRadera
 7. ÅSA: Vad härligt att inspirera! Det tycker jag absolut att du ska göra men jag måste varna dig: det är starkt vanebildande! ;)

  SvaraRadera
 8. Det låter såååå härligt! Vill självfallet se MASSOR med bilder sen! Snart har du gjort Sydamerika ju! Hur känns det? Du hade väl Chile kvar va???

  SvaraRadera
 9. Gjort Sydamerika?! De orden kommer inte över mina läppar! ;) Jag tänker inte i de termerna. Nej, men jag har ju massor kvar! Har bara hunnit "nosa lite" på några av länderna och jag kommer aldrig att bli "färdig" med Sydamerika. Om man tänker rent geografiskt har jag besökt några små prickar bara.

  Om man tänker på länder som du var inne på har jag följande kvar efter den här resan: Brasilien, Colombia, Uruguay, Paraguay, Venezuela, Surinam och 2 * Guayana. Det är mer än hälften, bara till antalet. :)

  Hur det känns? Nunca me canso. Jag får aldrig nog. Bilder kommer, jag lovar! Får ta och lära mig min nya kamera först. Den ligger fortfarande nerpackad nånstans.

  SvaraRadera
 10. Wow, nu är det inte sâ lângt kvar. Spännande. Jag har packat en inbillad ryddsäck och hänger med!

  SvaraRadera
 11. Mycket kött blir det... helt klart. Fast jag har ätit en del jättegoda köttfria empanadas också. Ironiskt nog hade den "Queso Chiapaneko" ost från Chiapas (usch så insnöad jag är ) som jag inte alls är ett speciellt stort fan av. Finns det inte en massa goda med oliver också... jag får ställa mig och baka lite snart här.

  Duende betyder tomte. Minns du inte nyheten om tomten i Buenos Aires? Det var en usel fejkad video som blev nyhetsstoff för AftonB.

  SvaraRadera
 12. ANNA MALAGA: Nej, fast det känns som en halv evighet! Så är det alltid för mig... jag inbillar mig att jag har oceaner av tid och så helt plötsligt *pang*. Vad? Ska jag packa?! Du får jättegärna följa med. Jag kan ta dig som handbagage! ;)

  MARIUS: Jag vet inte hur jag ska lösa kött-frågan men det blir väl som det brukar... mycket frukt och sallad och andra tillbehör. Det är iaf nyttigt! =)

  Jo, jag vet att duende är tomte men jag blev inte klokare av det. Har inget minne av en tomte i Buenos Aires. Låter mysko! Eller åtminstone nyhetstorka så det skriker om det. Får ta och googla det.

  Skicka gärna några empanadas hit också - men gärna utan kött! :)

  SvaraRadera
 13. ...åååå, grymt. Vill oxå åka nu! =)

  SvaraRadera
 14. Det har inte riktigt gått upp för mig än att jag ska åka i väg... Brukar bli rätt vimsig sista veckan när jag fattar att jag måste börja packa. Men det ordnar sig nog. Det ska bli så kul!

  Jag kan ta med dig som handbagage. ;)

  SvaraRadera