9 augusti 2008

Asdf1234 eller Fdsa4321?

Hur noga är jag med olika lösenord och koder? För att underlätta lite och för att slippa överbelasta mitt stackars minne har jag försökt använda samma lösenord eller pin-kod till flera olika saker. Det är inte alltid man får välja själv men i de fall det går är det lite enklare. Däremot är jag noga med att det inte finns någon koppling till min person, mina närmaste eller något annat som är lätt att gissa sig till. I mitt jobb använder jag mycket sifferkoder så jag är rätt van och kommer ofta ihåg telefonnummer och andra längre nummerserier - helt klart en yrkesskada - men det börjar bli för mycket att komma ihåg även för mig.

Företaget Roboform säljer ett USB-minne som lagrar alla dina lösenord och loggar automatiskt in på favoritsajterna. När du är på resa kan du enkelt plugga in minnet i närmaste dator. Det låter smidigt och idén lockar för vem kan eller vill hålla alla koder och lösenord i huvudet. Men törs man lita på det? Jag är inget tekniskt geni och kan inte låta bli att undra om inte de här uppgifterna kan kapas av oärliga tomtar som lurar runt hörnet. Då är man illa ute.

12 kommentarer:

 1. Det låter lite tveksamt tycker jag. Jag kan egentligen inte sånt där, men jag är rätt skeptisk och kritisk av mig så jag föredrar att bara ha lösenord och liknande i huvudet. Det funkar för det mesta. :) Men får liksom haka upp det på något.

  SvaraRadera
 2. Även jag är lite tveksam till det där med USB-minne-grejen. Får fråga min datorexpert till kompis vad hon säger om det, men det låter inte precis säkert. Precis som Della försöker jag att haka upp lösenord på något, och det går oftast bra. Dessutom kom jag nu i dagarna på ett nytt ord att använda som del av lösenordet (jag blandar alltid siffror och bokstäver). Trevligt det. ;D

  SvaraRadera
 3. Ni verkar vara på samma linje som jag. Jo, det gäller att hitta nån logik i lösenordet och sedan blanda hejvilt med bokstäver, stora och små, och siffror. Har man glömt finns det oftast hjälp att få.

  SvaraRadera
 4. jo, visst har man många olika koder att komma ihåg. Minns en gång när jag hade en jobbig period i livet och fick en blackout vid bankomaten... koden fanns varken i huvud eller fingrar... och kom inte tillbaka heller.
  Förrän flera år senare då jag knappade in den med någon del av reptilhjärnan. Fast då var det ju fel kod, eftersom jag ju så klart bytte den då, den gången då den försvann...

  tokig historia och säkert 20 år gammal.

  Det där att lagra koder och lösenord ~ håller med ~ det låter osäkert.

  Kramen
  Cattis

  SvaraRadera
 5. Haha, jag kör ALLTID med samma lösenord och fyrsiffrig kod, vad det än gäller. Men det gör att jag blir fullkomligt blockerad när jag tex får nytt kontokort med en helt ny kod. Blackout. Och svalt kort. ;)

  SvaraRadera
 6. Däremot kan jag hela mitt bankkontonuemmer inkl. clearingnummer utantill. Och telefonnummer till kompisar jag hade när jag var sju.

  SvaraRadera
 7. Man minns många nummer, länge - och så plötsligt en dag slår det slint. Skitjobbigt. Jag har gjort som du, valt samma till en rad olika inloggningar. Men det där USB-minnet - om man tappar det??? det händer ju att folk tappar minnet på mer än ett sätt :-D

  SvaraRadera
 8. CATTIS: Det är rätt lustigt det där att många koder sitter i fingrarna fast man inte kommer ihåg dom "på vanligt sätt". Det kommer från ryggmärgen eller reptilhjärnan som du säger.

  SARA: Jag har också fått black out nån gång men efter första paniken har minnet kommit tillbaka. Jag bytte jobb ganska nyligen och har lite bekymmer med telefonnumret eftersom de tre första siffrorna är samma som till ett tidigare jobb där jag var i tio år. Det händer då och då att jag skriver det gamla numret. Samma med adressen efter flytten eftersom jag bor på samma gata fortfarande. Det har hänt ett par gånger att jag har sagt i telefon: Pumitas gata 15... nej, nej jag menar 19... hhrmm hrmm jag har nyligen flyttat. Undrar hur länge jag kan säga det för det är iaf för mer än 4 månader sedan. =)

  KLIMAKTERIEHÄXAN: Då kanske man får gå till hittegodsavdelningen för att fråga efter sitt minne. ;) Att minne skulle vara något konkret som man kan ta på! Vem hade trott det för 20 år sedan?! =)

  SvaraRadera
 9. Jo, förresten, en sifferserie som är bra att kunna utantill är passnumret. Det hade jag mycket nytta av när jag åkte i Centralamerika. Det var ju ett antal länder på inte så stor yta => ganska många gränskontroller. Och så skulle man ju alltid ha numret när man checkar in på boende osv.

  SvaraRadera
 10. Jag skulle nog inte heller våga mig på något sånt USB-minne.

  Och du har rätt i att passnumret är jättebra att kunna! Det använder man ju jätteofta: på hotell, i banker, kundservice... Folk tyckte jag var konstig i början som inte kunde mitt, men så har ju folk samma passnummer som personnummer här. Nu kan jag iaf rabbla mitt passnummer i sömnen. :-)

  SvaraRadera
 11. Ja så länge du inte har usb-minnet ikopplat i datorn vid stöld lär det väl vara säkert,men allt hänger ju ihop vilka lösenord man väljer.

  Lyckliga du som har sifferminne, det här med koder är en fullständig mardröm för mig. Och fler koder blir det ju för varje dag... *suck!*

  SvaraRadera
 12. Jag är lite misstänksam av mig så jag tror att jag skippar manicken och litar på mitt minne istället. :)

  SvaraRadera