8 augusti 2008

Tiderna förändras

När jag var barn (jovisst, det är länge sedan) hade en tjejkompis och jag ett långt hopprep som vi låtsades var telefon och babblade på (i handtagen) som våra mammor brukade göra. Idag när jag kom gåendes hemåt fick jag se en unge på en så där 7-8 år med en mobil i handen. Den var precis likadan som min egen och kostar alltså minst 1500 kronor. Undrar om det var barnvakten för han var ensam. Dyra leksaker det där, hursomhelst.

13 kommentarer:

 1. Jo det är mycket som har förändrats. Men jag tycker nog oftast att det är till det bättre.

  SvaraRadera
 2. Det här är inget "det var bättre förr"-inlägg, snarare en reflektion över hur annorlunda det är. Sedan tycker jag inte att det är speciellt bra för ett så litet barn att ha mobilen som barnvakt. Men det är en helt annan sak.

  SvaraRadera
 3. Ha ha jo det var nog annorlunda när vi var barn. Jag kan tycka att barn verkar få mobiler väldigt tidigt idag. Så länge barnen är så små att man som förälder alltid har koll på var dom är och inte lämnar dom ensamma kan jag tycka att det inte borde finnas behov av en egen mobil. Men om alla kompisarna har mobil kräver väl många barn en egen. Att lite äldre barn som är ute mer på egen hand har mobil måste ju däremot kännas tryggt och bra för föräldrarna.

  Jag vet ju inte hur liten killen var men det finns leksaksmobiler som ser väldigt äkta ut. Mina barn fick såna av en kompis i Madrid. Dom kan ringa med lite olika signaler och göra ett ljud som om man tar mobilfoto dessutom kan dom säga sånt som Digame , Hola , como estas och lite annat. Fast dom var billiga , helt i plast och går på batterier. Modern variant av ert hopprep

  SvaraRadera
 4. Den här killen var max 8 år om han inte var mycket liten för sin ålder. Och nej, telefonen var ingen leksak - det var min första tanke också - jag såg när han ringde med den och hörde någon prata i andra änden.

  Jag har absolut ingenting mot moderna hopprep men reagerar på att leksaker är så dyra numera. Jag menar inte att barn ska bara få leka med kottar, man behöver inte gå till ytterligheter. Det finns mycket där emellan.

  Och jag reagerar också på att "barn kräver"... vadå kräver?! Dags för de vuxna att återta kontrollen. Hm, det lät lite drastiskt. Jag menar att barn självklart ska bli lyssnade på men det är ändå de vuxna som avgör vad som är bäst för dem. Lite beroende på ålder förstås. Nu spårade jag ur totalt... haha.

  Mobiler är jättebra för de lite större barnen så att de kan höra av sig och att föräldrarna kan få tag i dem men 7-åringar ska inte springa ute vind för våg.

  SvaraRadera
 5. När min sambo var liten lekte hon med kottar och lekte vildhäst för sig själv (utan hjälpmedel)....

  SvaraRadera
 6. Ja, mobiler är bra både på gott och ont men det kan ju aldrig ersättas av en vuxen. Jag tycker iof det är bra att man kan nå barnen...om de svarar förståss (min grabb struntar ofta i det..inte så viktigt om morsan ringer) Att barn "kräver" dyra saker har varit med om. Mina barns kusiner har gråtit på julafton för att de inte har fått vad de önskar sig...då går det litet långt tycker jag. En annan fick nöja sig med ett äpple eller ett par stickade vantar. Som sagt tiderna förändras...det är ju bra.

  SvaraRadera
 7. Ok , jag var lite tveksam till att använda ordet kräver i kommentaren men kom inte på nåt bättre. Alltså det jag menar är att barn många gånger vill ha saker som kompisarna har och många föräldrar kanske har svårt att stå emot argument som "men alla har ju en sån, bara jag som inte har" Sen är det så klart upp till föräldrarna att bestämma när och om barnet ska ha en egen mobil och om föräldrarna har råd att betala för det.

  SvaraRadera
 8. I Finland riktas mobiltelefonreklamer till barn som börjar skolan... Ganska konstigt med tanke på att man i vissa länder (Frankrike tror jag visst)inte rekommenderar mobiler åt barn under 12 eftersom så lite forskning gjorts om strålningsfaran.

  SvaraRadera
 9. CLIFF HANGER: Jag har nog aldrig lekt med kottar, inte vad jag minns, men barn behöver inte så mycket saker för att ha roligt. De gör som vi gör. Om vi samlar på grejor så gör de det också.

  Tälja barkbåt har jag gjort däremot och det gick väl så där men kul var det. Och "kasta macka" (vet inte om det heter så på svenska) roade vi oss med på landet. Bland det roligaste jag visste var när vi spelade kort barn och vuxna tillsammans - sk kvalitetstid med föräldrarna som det heter numera.

  SvaraRadera
 10. ANNELIH: Det är sorgligt att det materiella är så viktigt nuförtiden. Dessutom, om man ger barnen allt de pekar på har de inget att längta till.

  TERESITA: Jag förstod hur du menade och det jag skrev var inte riktat mot dig eller dina barn på nåt sätt men det fick mig att tänka på att många barn kräver både det ena och det andra.

  Många föräldrar har svårt att stå emot och man vill ju inte heller att ens barn ska bli mobbade eller utanför bara för att de får en annorlunda uppfostran. Eller man kanske ska byta umgänge då... men det är svårt att komma ifrån.

  Samtidigt kan jag inte acceptera att man skyller på samhället. Man har ett eget ansvar som förälder för sitt barns värderingar och det är viktigt att visa var man står.

  SvaraRadera
 11. PIA: Från vaggan till graven... det börjar väl med blöjreklamen till föräldrarna.

  Vad jag har förstått så är forskarna ganska eniga om att barn inte ska prata så mycket i mobiltelefon. Om det var för att deras hjärnor inte är färdigutvecklade eller nåt annat minns jag inte så noga men då kan man också undra hur hälsosamt det är för vuxna.

  Hursomhelst, reklam riktad mot barn borde vara totalförbjudet. Undrar om det är slappare regler i Finland (svårt att tänka mig). Förut var det iaf så här i Sverige att man inte fick ha reklam mellan barnprogrammen på TV. Har inte så bra koll på hur det är nu.

  SvaraRadera
 12. på den punkten är Finland slappare! Här riktas reklam till barn, det är inte olagligt. Tyvärr!

  SvaraRadera
 13. Jag som alltid har sett Finland som ett föredöme... ;)

  SvaraRadera