21 augusti 2008

Definiera en svensk, tack!

Enligt Centerns nya förslag ska FRA inte få spana svenskar utan bara avlyssna internettrafik mellan andra länder som passerar Sverige. Ska utlandssvenskar vara oroliga nu? Den odefinierbara svensken, ingen fara för Sverige?

10 kommentarer:

 1. Som utlandssvensk är jag inte vidare orolig, än i alla fall ;)
  Om jag skall vara riktigt ärlig har jag inte orkat sätta mig in i exakt vad FRA-lagen innebär. Kanske blir en framtida uppgift när höstmörkret sätter in...

  SvaraRadera
 2. Ja man kan ju verkligen undra när man är svensk?

  SvaraRadera
 3. Eh? är inte det att kränka andra nationer??? Får Sverige avlyssna andra länders internettrafik
  (även om den passerar Sverige)? Nu har de väl ändå fått spatt uppe på Rosenbad? De får nog börja passa sig j-vligt noga innan de snurrar in sig i en situation de omöjligen tar sig ur...
  Och, ja, som du säger... Vem är Svensk? Det skulle jag vilja att våra politiker gjorde... Jag tror faktiskt inte att det är så genomtänkt över huvudtaget från första början...

  SvaraRadera
 4. Definiera en svensk!
  Jag tycker nedanstående (nedkortade) citat kommer ganska nära sanningen, men man kan naturligtvis bygga det vidare. Men vem har skrivit det?

  - Sverige är, som var man vet, ursprungligen en tysk koloni och språket vilket bibehållit sig tämligen rent ända in på våra dagar är plattyskan i tolv dialekter.

  Skåne, Halland, Blekinge, Bohuslän och Dalsland, Sveriges rikaste provinser bebos av danskar, vilka ännu tala sitt lands språk och vägra att erkänna svenska väldet.

  - Skåningen, till exempel, räknar ännu i dag Köpenhamn som huvudstad. . .Så är även förhållandet med det danska Göteborg, som icke erkänner Stockholm såsom rikets huvudstad; där ha dock engelsmännen numera tagit försteget och anlagt en koloni.

  Vi ha finnar på Finnskogarna, men vi ha dem också i huvudstaden, dit de invandrat under svåra politiska förhållanden hemma.
  En myckenhet valloner inkomna på 1600-talet och vilka än i dag tala sin brutna franska.

  - Under Gustav Adolfs tid hitkom en mängd skotskt frat och hyrde ut sig som soldater varför de också kommo in på riddarhuset!

  På östra kusten finnas många familjer som bära traditioner om en invandring från Livland och de andra slaviska provinserna, varför man här ofta träffar rent tartariska typer.

  August Strindberg i Röda Rummet 1879.

  Kalle

  SvaraRadera
 5. Jag är inte så insatt heller, och inte särskilt orolig just nu. Men nog verkar det som man har haft för bråttom och inte tänkt efter alls.

  SvaraRadera
 6. "– Om det är telefontrafik är det hundraprocentigt, men när det gäller internettrafiken måste vi närmare studera det. Men på samma sätt bör det även där vara möjligt att filtrera bort svensk trafik."
  Så skriver Mats Nordquist på FRA. Det de menar med svensk trafik är säkerligen i den mening att trafiken kommer från sverige inte att det är en svensk som sitter bakom datorn någonstans i världen för det är ju onekligen svårt.

  SvaraRadera
 7. MIMO: Orolig är förstås inte rätt ord men jag tycker att det är viktigt att värna om sin integritet även om man inte har något att dölja.

  ZOEY: Den frågan lär förbli obesvarad... eller det finns många olika svar - det ena inte mer rätt eller fel än det andra.

  SOBRI: Nej du, de borde ha tänkt många varv till men jag antar att beställningen kom från storebror och då är det bara att tacka och bocka. Vi ska kämpa mot terrorismen tillsammans. :/

  Tack, KALLE, för en belysande kommentar! Jag har av någon anledning känt en viss motvilja mot författaren i fråga men citatet gör mig nyfiken på att läsa hela boken.

  MARIANN: Jag går och hoppas på att de tar sitt förnuft till fånga. Vi får se vad som händer.

  MARIUS: OK, så är det förstås, dvs. att det handlar om den icke-svenska trafiken men vad är det som säger att den är "mindre safe"?

  SvaraRadera
 8. Jiiiiises! Det finns väl andra sätt att bekämpa terrorism än att plöja igenom miljontals mail ju! Fatta hur många som på rent djävulskap skriver in ordet "terror" eller "Bin Laden" i sina mail bara för att "retas"... Och det ska våra skattepengar gå till???

  SvaraRadera
 9. det är svårt när de frågade i tullen i miami: var bor du? "Sverige, eeeh Peru menar jag". Vart ska du? "Sverige, ehh Danmark först, där landar planet". Vad ska du göra i Sverige? undrar tulltjänstemannen vidare. Det kändes nästan som en förolämpning. Hälsa på min familj och mina vänner såklart. Undrar om de släpper förbi mig där igen, med alla dessa felaktiga svar.

  tack för trevlig läsning!

  SvaraRadera
 10. SOBRI: Gör det på arabiska eller nåt annat suspekt språk så är du stämplad för livet! ;)

  MAJA: Kul att du tittar förbi! :)Nej, de är inte överdrivet vänliga i Miami men det är klart om du inte vet var du bor eller vart du ska så kanske man kan bli lite misstänksam. ;)

  SvaraRadera