21 augusti 2008

Tack men nej tack!

Häromdagen fick jag ett mejl från en Community Manager för en internetsajt, en av Europas största resesajter enligt avsändaren. Personen som tog kontakt med mig hade läst min blogg och antagligen tyckt om det hon läst och sett. Jag hade massor av material som jag skulle kunna bidra med, som hon uttryckte det, på sajten hon representerar och kunde få en liten ersättning för det. Liten men ändå en ersättning vilket jag är totalt ointresserad av oavsett hur mycket den är. På resesajten skulle jag kunna ladda upp bilder, skriva recensioner om olika boenden och sevärdheter, skriva reseguider och en massa annat roligt.

För det första ser jag inte mina inlägg som massor av material utan som bilder och berättelser ur mitt liv. För det andra kan jag inte låta bli att undra VARFÖR? Det förklarade hon aldrig. Allt det där gör jag redan här på min blogg. Jag kan skriva vad jag vill, publicera vilka bilder jag vill, tipsa om det ena och det tredje, få tips om roliga resmål, hitta till andra resebloggar och fina foton. Jag behöver inte byta forum för att komma i kontakt med andra reseintresserade. Frågan är snarare vad hon hade för intresse av att jag gjorde det.

13 kommentarer:

 1. Jag fick precis samma mail och jag var väl precis lika ointresserad som du.

  SvaraRadera
 2. De kunde väl helt enkelt bett att få länka till dig från sin sida ju? OCH gett dig ersättning för DET... Jag tycker det är helt rätt att din blogg får fortsätta vara din blogg med berättelser ut ditt liv och dina bilder!

  SvaraRadera
 3. Mm, det här mejlet har nog gått till ett antal bloggare skulle jag tro. Jag har aldrig haft några problem med att motstå såna här erbjudanden eftersom jag aldrig förstått vitsen. Måste vara lite enfaldig... ;)

  SvaraRadera
 4. SOBRI: Jag vet inte om det är så i det här fallet men jag minns när en viss gratistidning började betala ut ersättning till sina bloggare så behöll de rätten till innehållet. Om jag inte minns fel. Rätta mig gärna annars.

  P.S. Jag vill inte ha betalt. Jag vill vara fri.

  SvaraRadera
 5. Jag skulle väl kanske kunna tänka mig att tjäna pengar på min blogg men då måste det bli mer än några hundralappar för det känns det inte värt. Har fått några såna erbjudande men det har känns ganska menlöst. För jag har inte tillräckligt med läsare för att komma upp i mer än "glasspengar" Då känns det bättre att vara fri. Med annonser och annat så kanske man också skulle vara tvungen att skriva ett antal inlägg per vecka eller något. Jag vill kunna låta bli att skriva om jag inte känner att jag har tid eller har något att skriva om. Ett erbjudande om annonser jag fick för ganska längesen skulle ge ersättning för varje person som klickade på annonsen från min blogg. Tror jag skulle få en eller två kronor per klick. Jag tror knappast att någon som går in och läser hos mig skulle klicka på annonser så det kändes totalt ointressant. Ett annat erbjudande jag fick skulle ge mellan 40 och 60 kronor per annons per 1000 besökare i veckan. Vilket också kändes som om det inte skulle ge så mycket. Så med absolut största sannolikhet kommer jag att fortsätta vara anonnsfri. Skriva på andra ställen vet jag inte riktigt. Det skulle bero på om jag hade tid och lust. Jag har ju annat att göra än att blogga.

  SvaraRadera
 6. Jag instämmer i frihetskören.

  SvaraRadera
 7. Ingen aning om vilken gratistidning du syftar till... En enkel tös på landet är vad jag är ;-) Klart du ska vara fri och ingen ska äga rätten till ditt liv förutom du själv!!!

  SvaraRadera
 8. Jag hade gärna tagit pengar för att skriva. Kanske inte för en okänd resesajt men självklart är jag avis på något som Erik de la Reguera som reser runt och skriver även om man inte kan kalla det för bloggande på samma sätt givetvis.

  Mao friheten har ett pris för mig. Det finns ju inget som säger att man inte kan fortsätta skriva sin vanliga "fria" blogg samtidigt.

  Sen går det ju att använda alla olika sorters forum för sitt eget namn och det kan ju gynna den egna bloggen. För visst tycker vi det är roligt när det rasslar till i besöksräknaren?

  SvaraRadera
 9. Bloggare är helt klart billigare att anlita än "riktiga journalister" och de kan ha massor med material... Det finns inget som kan få mig att blogga på beställning. Jag vill bestämma själv vad jag ska skriva och när jag ska göra det. Det är en helt annan sak om man är en avlönad journalist. Det vore kul att jobba som Erik de la R. (som Marius tog som exempel) och åka runt i världen. Men det är nog inte så lyxigt som man skulle kunna tro.

  Jag får en deja vu-upplevelse. Antar att du får det också, Teresita. Det här har jag skrivit förr... Lite tjatigt kanske men jag behövde skriva av mig.

  Frihet framför allt, Della.

  Sobri, haha, det spelar egentligen ingen roll vilken tidning det var men du vet den där gröna som finns i Madrid också... ;)

  Marius, razzel i besöksräknaren är inte så viktigt men däremot blir jag väldigt glad när jag ser i statistiken att genomsnittstiden folk tillbringar hos Pumans dotter ökar. Det är inte bara antal träffar utan betyder att någon läser det jag skriver och det är kul.

  SvaraRadera
 10. Pumita, jag håller helt med dig. Jag har dålig koll på min besöksstatistik. Känns inte så viktigt. Vet inte hur man kollar tiden någon tillbringar på bloggen heller. Däremot blir jag otroligt glad av alla kommentarer som ger feedback på det jag skriver. Jag tycker det är jättekul att diskutera med dom som läser och har synpunkter på det jag skriver och många stammisar på min blogg känns verkligen som kompisar även om jag aldrig har träffat dom i verkligheten. Skriva på beställning vill inte jag heller utan jag skriver när och om jag har lust om vad jag vill.

  SvaraRadera
 11. Teresita: Visst är det kul både att ge och att få feedback! Bloggandet är ju ett sätt att kommunicera, att diskutera och att ta del av varandras erfarenheter.

  SvaraRadera
 12. Jag fick för ett tag sedan ett mail från ett företag som ville göra reklam på min sida. Jag skulle få en viss summa per besökare. Jag kunde själv välja hur stor reklambannern skulle vara. Givetvis skulle jag vilja ha en sådan så liten som möjligt. Helst vill jag att min blogg ska vara helt fri från reklam. Men jag tänkte ändå till. För OM jag kan tjäna pengar på min blogg, så varför inte? Jag vill däremot inte att reklam ska styra vad jag ska skriva om, för jag är oberoende, så är det bara. Till slut räknade jag ut att det inte var många kronor jag skulle tjäna på reklamen, så då fick det vara. Får jag ett till erbjudande är jag inte ens säker på om jag orkar läsa igenom det...

  SvaraRadera
 13. Det jag är emot att allt ska värderas i pengar precis som om det var det enda viktiga här i världen. Jag kan mycket väl tänka mig att bli medlem i en sån där "community" HELT GRATIS om jag tycker att det är intressant och ger mig nåt. Jag hade blivit klart mer smickrad om jag hade blivit kontaktad för att jag har en läsvärd och intressant blogg än för att jag har massor med material... men just det uttrycket visar bara vad som är tanken bakom erbjudandet.

  SvaraRadera