7 september 2008

Go veggie!

Avstå från kött för miljöns skull! uppmanar den indiske ekonomen Rajendra Pachauri som är chef för FN:s klimatpanel. Börja med en köttfri dag i veckan och minska sedan successivt ditt köttätande. Vilket utmärkt förslag! För mig blir det ingen kostomläggning (när det gäller kött, jag får dra in på räkorna istället) eftersom jag inte har ätit kött på många år, mest för att jag föredrar annan mat men värderingsaspekterna har kommit som ett bonus på köpet. Det är moraliskt oförsvarbart att bedriva livsmedelsproduktion som slukar så enormt mycket energi och bidrar till att öka växthuseffekten när det finns bättre alternativ.

21 kommentarer:

 1. Det där med att gradvis minska sitt köttätande är ett utmärkt förslag som dessutom kännns genomförbart.
  Äter man mindre och mindre kött känns det mer naturligt att när man handlar välja annat än enbart det som finns i köttdisken

  SvaraRadera
 2. Något som det har varit debatt om också är att kor förvisso bidrar massor till växthuseffekten men något som heller inte är så bra för miljön är den extrema sojaproduktionen i världen. Den är inte heller så himla bra! Det gäller att fundera mer än en gång på vad man petar i sig och inte för att gynna miljön! Men helt klart mindre kött, det håller jag totalt med om! För att inte tala om hur mycket bättre vi skulle må om vi åt mer grönsaker och frukt och då gärna närproducerat och så lite besprutat som möjligt :-)

  SvaraRadera
 3. NADIA: Precis så tänkte jag också: lite i taget är bästa sättet. Det tar tid att genomföra så stora förändringar. "Rom byggdes inte på en dag" brukar man säga.

  SOBRI: Soja har aldrig varit aktuellt för mig eftersom jag inte har något behov av att ersätta kött med en liknande produkt. Det räcker så bra med fisk och grönsaker, rotfrukter, baljväxter och frukt osv. Att äta närproducerat är också jätteviktigt men det löser inte hela problemet. Nu är alla goda råd dyra.

  SvaraRadera
 4. Vi gjorde så förra året att vi äter en vegetarisk middag i veckan. Redan förut äter vi fisk minst 2 gånger i veckan så vi jobbar på rätt bra. Men något som stör mig är att man säger kött ren generellt! Det är en jävla skillnad om man väljer ekokött! Då har inte kossan ont i magen och fiser hela tiden, det den äter är inte producerat i energislukande procedurer. Ät mindre kött och när du äter kött skall det vara eko!! Ensidig debatt är lika skadlig som ensidig kost;-)

  SvaraRadera
 5. Fritt ur hjärtat: Ekologiskt odlat är helt klart ett steg i rätt riktning! Du som jobbar i branschen, det vore intressant att veta hur mycket är "en djävla skillnad".

  Syftet med uttalandet är att skapa debatt och det har man onekligen lyckats med. Ensidig debatt förpestar luften... fast lite mindre än biffarna och på ett annat sätt. ;)

  SvaraRadera
 6. Mindre kött, ja! Inget kött, nej!

  Helt klart äter vi för mycket kött och fisk idag, men det blir inte bättre om vi ersätter med importerad soja. Äter man närproducerat kött och fisk med måtta (tillräckligt för att kunna skippa de importerade baljväxterna) så är man rätt ute. Men siffrorna visar ju ganska tydligt att vägen dit ser likadan ut: mindre kött.

  SvaraRadera
 7. Något som faktiskt förvånar mig lite i denna debatten, både bland kommentarerna här och i allmänhet, är att så många tycks förutsätta att inget/mindre kött automatiskt betyder mer sojaprodukter. Det är faktiskt inte på långa vägar nödvändigt, jag menar, folk var ju vegetarianer även innan marknaden översvämmades av sojakorv, sojabiffar, sojaschnitzler, sojabullar och liknande produkter. I många andra länder är dessutom dessa produkter inte alls lika vanligt förekommande som i Sverige (även om jag blev överraskad av att det faktiskt fanns ett visst sådant utbud i Tyskland). Bara under den relativt korta tid jag varit vegetarian (nio år nu) har det verkligen kommit många, många fler produkter av den sorten (faktum är att det nästan känns som om det hann komma nya bara på det halvåret jag bodde i Tyskland). Jag för min del äter gärna soja- och quornprodukter då och då, men det skulle aldrig falla mig in att ersätta ALLT kött med soja eller quorn. Det är alldeles onödigt, och dessutom skulle mina matkostnader då säkerligen komma upp i ungefär hälften av CSN-pengarna.

  SvaraRadera
 8. Den allra största delen av den soja som produceras används som djurfoder, så köttkonsumtion orsakar även problemen med sojaproduktionen.

  SvaraRadera
 9. Jag är inte i branchen! Jag är aktiv i Naturskyddsföreningen, bara;-) Har handlat KRAV märkt sedan min yngsta som kom, det är 11 år sedan. Naturskyddsföreningen web har väldigt bra information om det mesta.

  http://www.naturskyddsforeningen.se/

  SvaraRadera
 10. ANONYM: Egentligen bryr jag mig inte om vad folk äter bara det inte förstör miljön och förvärrar världssvälten... om man uttrycker det kort och koncist.

  ELISABETH: Det där med soja och quorn är inte min grej heller, oavsett vad det kostar. Jag kan äta det om jag blir bjuden eller om det inte finns annat men jag köper aldrig hem det.

  ANONYM: Ja, så är det förstås. Tack för påminnelsen.

  FRITT UR HJÄRTAT: Jag medger att det var lite slarvigt av mig att uttrycka mig så men det var ditt medlemskap jag menade (såg det i din profil). Ska läsa på lite mer på deras sajt. Har handlat KRAV och Rättvisemärkt så länge som det har funnits i stort sett.

  SvaraRadera
 11. Jag håller med så klart! Tänkte själv skriva om det här när jag läste samma uttalande. Håller också med om att mindre eller inget kött inte är samma sak som sojaprodukter. När jag slutade äta kött för 21 år sen fanns det knappast några sojaprodukter alls och i många läder där en stor del av befolkningen är vegetarianer som t.ex Indien är ine sojaprodukter särskilt vanliga. Jag äter gärna quorn och sojaprodukter men skulle klara mig utan också

  SvaraRadera
 12. Undrar vem som blir först med att kräva att man slutar med att servera mjölk till skolbarnen för att rädda världen från undergång?

  SvaraRadera
 13. Jag såg din kommentar hos Thérèse men kan svara på den här istället: Man behöver ju inte överdriva varken åt det ena eller andra hållet. Barn ska förstås få den näring de behöver för att växa och utvecklas.

  SvaraRadera
 14. Oj, nu hoppade jag över dig, Teresita. Det var inte meningen. Kul att du också bloggar om detta. Ska kila över och läsa. :)

  SvaraRadera
 15. Pumita, samma här. Får minska på räkorna, har inte ätit kött på drygt 25 år. Jag måste säga att jag gärna äter quorn- och sojaprodukter, mest för att det lätt går hem hos tonårsdottern. Skulle också klara mej bra utan annars. Kul att du hittade till min blogg, jag länkar till din som jag tänker läsa vidare på.

  SvaraRadera
 16. Pumans dotter,

  Jag tycker det vettigaste sättet för dig att ta miljön till hänsyn, vore att begränsa ditt resande!

  Tänk även att det finns många sätt att räkna vilken mat som är den värsta miljöboven, om du räknar per kalori istället för vikt, så är t.ex. tomat eller appelsinjuice mycket värre miljöbovar än kött.

  Zeb

  SvaraRadera
 17. MONICA: Tack för länken! Jag återkommer till dig gärna.

  ZEB: Hur mycket du själv reser framgår inte av din kommentar men eftersom du påpekar det antar jag att du aldrig har flugit. Jag har funderat mycket på mitt resande och försvarar inte mina flygresor - de är inte bra! Jag har precis gjort DN´s klimattest som jag hittade hos bloggen Tagga ner och får MVG på boendet och maten, det är mina flygresor som förstör alltihop. Jag ska jobba på det. Åka mer tåg och så. Hur tänker du bidra? Jag antar att du äter kött eftersom du försvarar det...

  SvaraRadera
 18. Pumita,

  Visst har jag flugit, för fem år sedan med frun till Barcelona och 1980 till Jamaica. Jag cyklar till jobbet men erkänner att det går åt rätt så mycket bensin när jag kör ungarna till sina hobbies.

  Jag anser att kött från gräsbetande djur är den mest miljövänliga och hälsosammaste maten som finns.

  Jag är rädd för att inom ett par decennier, kommer dagens veganer att drabbas av en rad sjukdomar bl. a. cancer och alzheimer för att de äter så onaturlig mat! Människan är avsedd att äta kött och animaliska fetter, så som de flesta folkslag på jorden gjorde för inte så länge sedan.

  Min mening är inte att vara elak, utan att väcka tankar.

  MVH
  Zeb

  SvaraRadera
 19. ZEB: Sorry! Som du kanske förstod så är det där med resandet ett känsligt kapitel för mig. Jag kan avstå från det mesta (och gör det ofta) men om jag inte får resa och upptäcka spännande ställen och träffa nya människor... då vet jag inte varför jag ska leva. Oj, det var lite drastiskt men nästan så är det.

  Jag undrar över två saker i din kommentar:

  1. Jag kan inte uttala mig om veganer men vegetarianer (jag tillhör inte dem eftersom jag äter fisk och skaldjur) drabbas mig veterligen inte oftare än köttätare av allvarliga sjukdomar. Hur tänker du? Tvärtom är det mycket mer hälsosamt att skippa kött och fett med tanke på cancer, hjärt- och kärlsjukdomar etc.

  2. Människan är avsedd att äta kött /.../ de flesta folkslag /.../ osv. Stora delar av världens befolkning har ris, majs och spannmål som sin basföda och äter inte kött. Jag tror inte alls att människan behöver kött för att överleva och må bra.

  Hälsn. Johanna

  SvaraRadera
 20. Inga problem för mig att avstå kött. Precis som du så är det flera år sedan som jag åt det. Jag hittade din sida via en annan bloggares sida./persiljeland.blogg.se
  Ninna

  SvaraRadera
 21. Välkommen till Pumans dotter, Ninna! Det där med att välja bort kött har aldrig varit någon märkvärdig sak för mig. Det verkar bekymra andra mer än mig själv.

  SvaraRadera