6 september 2008

Kvinnliga ledare

Jag vet inte vilken uppslagsbok Metros Christian Albinsson har bläddrat i men han behöver inte gå tillbaka till 60-talet för att hitta kvinnliga ledare - som i artikeln om Mona Sahlin - det är gammal skåpmat i sammanhanget. Cristina Fernández de Kirchner blev president i Argentina förra året, Michelle Bachelet i Chile året innan. Det finns fler exempel som Ellen Johnson-Sirleaf, president i Liberia från 2005, och Pratibha Patil, president i Indien från 2007.

6 kommentarer:

 1. Fast jag tror inte det var åren precis han ville åt när han skrev listan, utan bara ett par exempel på kvinnliga makthavare. Det finns ju tack och lov några till än de han och du nämner.

  Förresten ser jag fram emot den dagen då någon (en kvinna?) skriver en artikel på temat män i makten och har en lista på tio män som tagit makten i sina länder och någon skriver ett blogginlägg för att kommentera att det minsann finns fler män. ;)

  SvaraRadera
 2. Åh, glömde gratta dig så här i efterskott.
  ¡Feliz Cumpleaños!

  "Ya queremos pastel, ya queremos pastel. Aunque sea un pedacito, ya queremos pastel."

  SvaraRadera
 3. Visserligen är det brist på kvinnliga ledare om man betänker att kvinnor utgör 50% av befolkningen men jag fyller på din lista med några jag spontant kommer på både nuvarande och föredettningar och ok , den första är inte formell ledare trots att hon vunnit flera val stort.

  Aung San Suu Kyi i Burma , Benazir Bhutto i Pakistan , Tarja Hallonen i Finland , Gro Harlem i Norge , Vigdis Finnbogadottir på Island , Mary Robinson på Irland, Margret Thatcher , Sri Lanka hade länge och tidigt en kvinnlig premiärminister vars namn jag glömt.

  SvaraRadera
 4. Haha, that´ll be the day! Vi lär inte uppleva det... om det ens är önskvärt. ;)

  Nej, det är klart att det inte är årtalen som är viktigast men varför inte lyfta fram de som är i makten nu istället för att komma dragandes med några som inte många kan identifiera sig med.

  Gracias, amiga! =)

  SvaraRadera
 5. P.S. Jag har börjat på skolinlägget men det går lite trögt. Haf tålamod!

  SvaraRadera
 6. Tack för hjälpen, Thérèse! :) De flesta du nämner fanns med på hans lista, förutom Aung San Suu Kuy, som precis som du säger kanske inte har så mycket formell makt men kvalificerar sig ändå på listan.

  SvaraRadera