27 september 2008

Jag tycker om Patrik

Jag tycker mycket om Patrik. Nej, jag menar inte Sjöberg. Nej, inte Isaksson heller. Eller kanske lite men inte lika mycket som en annan Patrik, Sven och Görans. Han som skulle vara ett komma fem men visade sig vara femton och ligist med bögskräck. Vilken härlig film! Den är inte bara underhållande och rolig utan har ett djup och något viktigt att berätta. Jag är inte speciellt pryd av mig men var innan filmen något orolig för hur parets relation skulle beskrivas, om man skulle få heta sexscener uppslängda rakt i ansiktet osv. (uppskattar inte det oavsett aktörernas kön, det är för privat för mig) men balansgången där var helt perfekt och det kändes bekvämt och lagom nära för mig som tittare. En rolig detalj som jag väl kände igen (pga min finska uppväxt och många år i Sverige) var kulturskillnaden på hur olika finnar och svenskar generellt hanterar sina fördomar: den finska pappan vädrade öppet sina fördomar (när dottern var med sin klass hos bögdoktorn för att vaccineras rusade den ursinniga pappan in och hotade läkaren med att döda honom om denne någonsin rörde hans dotter igen) medan de svenska grannarna (med ett undantag) är politiskt korrekta, öppna och fördomsfria. Tror de ja! Patrik 1,5 är en mycket sevärd film!

av 5 möjliga.

11 kommentarer:

 1. Tack för filmtips! Jag la in den på min beställningslista från Lovefilm... Problemet är att den förmodligen inte kommit ut på hyr-cd än....

  SvaraRadera
 2. Du får nog vänta ett tag om du inte vill gå på bio.

  SvaraRadera
 3. Aha... Den skulle jag nog kunna tänka mej att se! :-) Och i morgon ska jag baske mej gå och se Mamma Mia - för nu är det väl snart bara jag i hela landet som INTE har sett den!? ;-)

  SvaraRadera
 4. De filmen har jag tänkt att jag kanske ska se, men nu tar jag bort "kanske" och sägen: den filmen ska jag se! (Var rädd att den skulle vara lite fånig, som svenska filmer kan bli ibland, speciellt med tanke på handlingen)

  SvaraRadera
 5. ANNAKK: Det tycker jag absolut att du ska göra. Det var ju inte så länge sedan den hade premiär så du behöver inte ens vara sist! ;D

  NINNIE: Nej, jag tycker inte att den är larvig - en liten aning kanske men inte så att det stör. Den verkar trovärdig också. Det jag kan undra över är om det här paret skulle kunna vara tillsammans i verkliga livet. De är så väldigt olika... men de kanske kompletterar varandra. Och det andra är om de skulle vilja leva svenssonliv i ett radhusområde med allt vad det innebär. Men det kanske är mina förutfattade meningar.

  SvaraRadera
 6. Måste se den. Har läst bra recensioner om den annanstans också.

  SvaraRadera
 7. Den filmen har jag och kompisen tänkt se bara hon kommer hem. Mamma Mia har jag sett två gånger. Lättsam underhållning.

  SvaraRadera
 8. CLIFF HANGER: Kritiken har nog varit mest positiv. Jag har inte sett eller hört att någon skulle ha sågat ner den helt och hållet iaf. Klart sevärd är den!

  MARIANN: MammaMia 2 gånger... redan?! Det är ju inte så länge sedan den hade premiär. :)

  SvaraRadera
 9. Vad gör man inte för sina vänner? Nejvars, det var ingen uppoffring alls att gå och se den en gång till när hon nu absolut ville se den. Härligt att nynna med i sångerna. Det var bara en sång som jag inte kunde!

  SvaraRadera
 10. Då blir det Sing-along-bion nästa, eller? Det är väl så man kallar de där föreställningarna där publiken får sjunga.

  SvaraRadera
 11. Jag har känt mig skeptisk till den men blev positiv när jag läste att du gillade den. Har faktiskt varit lite biosugen dom senaste dagarna så jag kanske skulle gå och se den.

  Håller med dig om sexscener i filmer. Ofta tillför det inte så mycket och kan ibland bli lite för mycket och intimt och många gånger väldigt långdraget. Man kan ju ganska lätt utan att ha intima sexscener få tittaren att förstå vad som händer ändå.

  SvaraRadera