4 oktober 2008

Resmässan och tips inför flygresan

Var en sväng till Resmässan idag och lyssnade på ett par föredrag. Tyvärr inget från Argentina eller Chile men det var ändå kul att få lite resevibbar. Avresan närmar sig och äntligen börjar jag känna det där pirret som infinner sig när det går upp för en att det verkligen är sant... Tänk, om två veckor kommer jag att stå på Plaza de Mayo och insupa atmosfären i Buenos Aires! Det var inte alls lika många utställare som förra året och tidsmässigt hade mässan krympt från två dagar till en. Bara en mässdag tycker jag är helt OK men utbudet var lite tunnt. Föreläsningarna uppskattade jag som vanligt - den här gången blev det Transsibiriska järnvägen, Iran, Mexiko och Kuba.

När jag ska ut och flyga köper jag oftast minst en pocketbok men har sällan tålamod (eller ro i kroppen kanske det handlar om) att läsa när jag väl sitter där. Brukar bläddra lite i Lonely Planets reseguider eller sova bort tiden så gott det går... om jag inte har någon att prata med. Det vore kul att få lite tips om hur ni andra långflygare gör.

21 kommentarer:

 1. Jag tillhör nog den skaran som inte flyger mer än högst 7 tim - så Thailand kommer jag aldrig till och inget annat land heller som jag måste mellanlanda någonstans. Det räcker om jag kommer upp och ned helt "safe" Det känns härligt att lyfta - mindre härligt att göra nedstigningen (får ont i öronen) tiden där emellan är en plåga om man inte har något att dricka eller äta. Läsa är helt otänkbart och sova går m a o inte....så 5 1/2 timme till Kanarieöarna är helt perfekt. Lyllos dig som får se BuenosAires!

  SvaraRadera
 2. Är det flygrädsla eller något annat? Vad tråkigt om det begränsar ditt resande! Jag är inte rädd för att flyga men har upplevt några ordentliga luftgropar och åskväder och det har känts lite obehagligt. Annars tycker jag att det allra bästa är när planet lyfter. Den känslan är helt underbar och går knappt att beskriva!

  Att äta och se på film är nästan det ända roliga man har på flyget och maten... den är ju som den är.
  Jag ska försöka hitta någon fängslande bok som jag inte kan slita mig ifrån. Synd att jag redan har läst Millennium-böckerna!

  SvaraRadera
 3. Âh, vad spännande! Sâ fort tiden gâr. Kan du inte ge oss din resplan? Eller det har du kanske redan gjort?
  Jag gillar inte lângflygningar, men det är ju ett nödvändigt ont om man ska nâgonstans....
  Läsa guider eller lyssna pâ musik är väl det enda man kan göra. Studera kartor?
  Jag har bara läst första delen av millenium-triologin, men den var omöjlig att lägga ifrân sig! Även sâ Tusen strâlande solar, men den har du väl ocksâ läst?
  Carlos Ruiz Zafon har kommit ut med nya böcker, men jag har inte hunnit läsa dem tyvárr...
  Stort lycka till pâ resan - jag spänner fast säkerhetsbältet och hänger med härifrân!

  SvaraRadera
 4. Jag tycker långflygningar är bättre än kortisar... På 2 timmar hinner man inte slappna av, men på långflyg tycker jag att det är mysigt att ta på sig sockarna och kura ihop sig i sin flygstol med en bok, gärna.
  Dagen innan försöker jag trötta ut mig fysiskt (bra för cirkulationen) och inte sova så mycket innan så att jag sover bra i planet (bra för jetlag).

  SvaraRadera
 5. Kul med Resmässa och ännu roligare att det snart är resdags. :-)

  Jag gör som Sara och tröttar ut mig ordentligt innan en lång flygresa. Flyger jag ut tidigt på morgonen brukar jag hålla mig vaken natten innan. Då somnar jag som en stock så fort vi lyft, vaknar till maten och sover vidare tills vi landar. :-)

  Funkar jättebra mot jetlag för mig, fast det är 8 timmars tidsskillnad Sverige-CR har det bara tagit någon dag innan jag vant mig.

  Jag gillar långflygningar då man får filt, kudde och sovmask och kan krypa ihop i sätet. Sen har jag med öronproppar också ifall det behövs.

  Och om jag mot förmodan skulle vakna till under flygningen eller vid lång väntan på flygplats har jag alltid med en bra pocketbok förstås.

  SvaraRadera
 6. Ja, jag gör som du ungefär. Pocketböcker är nödvändigt, på min nu förestående resa har jag laddat upp med "Flyga drake" och "Tusen strålande solar". Det skulle förvåna mig om jag läst ut dem när jag landar i Sverige igen, tre veckor senare.

  Har förstås köpt reseguide, den här gången blev det Insight Guides om Peru. Den kommer jag säkert att bläddra i. Snacka med medresenärerna blir det säkert också.

  På torsdag morgon lyfter jag... härligt!

  SvaraRadera
 7. ANNA MALAGA: ¡Gracias, amiga! Visst är det spännande! Tänk att man aldrig vänjer sig... fast det har jag inget emot... tvärtom, det vore tragiskt om resandet blev slentrian. ;)

  Jag vet inte hur mycket jag kommer att blogga under resan - inte så mycket antar jag utan det blir mest efteråt - men om jag har en stund över kommer jag att skriva några rader och berätta var jag är och vad som är på gång. Jag berättar desto mer efteråt plus lägger ut bilder. Lite om resplanen står här.

  Jo, jag har läst Tusen strålande solar och Ruiz Zafons nya också... vad den nu heter. Minns inte men den är inte lika bra som Vindens skugga. Inte dålig heller men Vindens skugga är fantastisk så det är svårt att mäta sig med den. Jo, nu kom jag på: El juego del Ángel heter den. Jag ska försöka hitta nåt lättläst och spännande och lite kartläsning blir det säkert också.

  SvaraRadera
 8. SARA: Till viss del kan jag hålla med dig. När jag flyger till Finland tar det en knapp timme till Helsingfors och efter en timmes (elller två) väntetid en knapp timme till innan jag är framme. Det finns inga direktflyg så hela dagen går åt trots att sträckan inte är så lång. Lite skumpigt blir det.

  Men de där riktigt långa flygresorna är inte min grej. Det går an att flyga upp till 10 timmar om man slipper en massa byten och annat tjafs. Nu när jag ska iväg flyger jag från Stockholm till Frankfurt, över Atlanten till São Paulo och därifrån till Buenos Aires. Det tar nästan ett dygn och jag kommer att vara ganska mör när jag kommer fram på förmiddagen. Men någon siesta blir det inte för då tar det längre tid att vända på dygnet.

  Bra tips det där med att trötta ut sig fysiskt! Jag tycker också att det är bra att äta ganska lätt innan en längre flygresa.

  SvaraRadera
 9. NINA: Det får bli en halvmara dagen innan... NOT! Kanske inte men det är faktiskt jättebra tips att röra på sig lite och få frisk luft eftersom det blir så mycket sittande sedan. Hoppas på lite bättre väder än idag i så fall för nu öser det ner. Men å andra sidan då känns det ännu skönare att komma iväg. ;D

  Jag gillar också filt- och kuddflyg men den där sovmasken har jag aldrig vant mig vid. Öronproppar däremot är ett måste även om jag har ganska lätt för att sova var jag än är.

  SvaraRadera
 10. MIA: Det är oftast för mycket tankar som snurrar i huvudet för att jag ska kunna läsa - planer och förväntningar på vad som komma skall. Om jag lyckas läsa ut någon bok brukar jag lämna den (eller byta ut) på nåt hostel och då hittar jag förhoppningsvis en annan minst lika fängslande bok. När jag var i Guatemala (för fyra år sedan) fick jag en spännade deckare av en fellow traveller och jag har inte läst ut den än, haha.

  Jag önskar dig en helt underbar resa!

  SvaraRadera
 11. Jag gläder mig med dig för att det strax är dags för din resa. Hoppas att den blir både fantastisk och spännande. Och med de resmålen så tror jag verkligen det. Skulle jag få komma med en önskan så är det att du tar många bilder som du kan visa sedan.
  Jag blir sämre och sämre på att läsa på flyget. Har alltid med mig minst en pocketbok, men öppnar den inte alltid. Det blir mest slummer och filmtittande. Och lite allmänt filosoferande. Öronpropparna är för övrigt det viktigaste tillbehöret på en flygresa för mig. Använder man dem blir allt lite så där soft och dämpat så man kan var inne i sin egen lilla värld ett tag.

  SvaraRadera
 12. Oj är det så snart du ska ge dig av! Spännade! Jag håller med Della och tycker du ska ta så många bilder det bara går :)

  Jag har definitivt erfarenthet av långflygningar och jag tycker du ska ta med: Öronproppar, liten mp3-spelare (både lugn och poppig musik så att det kan hjälpa dig somna resp vakna), pocketbok, ögonskydd (eller vad heter det, det som man kan ha över ögonen så att det blir mörkt, kan inte sova så bra när det är ljust), tuggummi (jag orkar aldrig borsta tänderna och tuggummi känns iaf lite frächare när man vaknar på morgonen), något snacks (tex nöt/torkade frukter mix) och det viktigaste - bekväma kläder och skor!

  Trötta ut sig fysiskt eller gå en promenad innan om det hinns med för att få lite frisk luft brukar jag också försöka göra. Samma sak när du kommer fram, för att hålla dig vaken, gå utomhus. Jag brukar också försöka dricka några glas vatten extra innan jag ska flyga, det negativa med det är att man får springa på toaletten (bra att röra på sig iofs) men hellre det än att vara törstig.

  SvaraRadera
 13. Aven jag hor till dem som alltid har med en pocketbok i handbagaget men sallan laser nagot i den.
  Nu hade jag iofs inte nagra sysselsattningsproblem anda pa senaste resan eftersom jag flog med Lillprinsen...

  SvaraRadera
 14. Hoppas din resa blir bra! Det blir roligt sen att läsa om den och se alla bilder!! Jag ska ju också ut och åka, men bara en vecka till England..

  SvaraRadera
 15. Långflygningar är ju mycket roligare än kortisarna! Det blir ju bara en massa säkerhetskontroll av allt när man ska hatta på flygplats för att åka en liten bit.

  Precis som nån skrev här uppe så blir det lite mysigare stämning när man åker långt. Man kanske hinner lära känna någon på planet och se några grantoppar på vägen. Sen är det ju så mycket roligare när man stiger av och allt är som bortbytt.. Är man inte så kräsen med maten så är till och med maten kul! Brukar inte läsa så mycket utan det blir mest de filmer som finns ombord.

  Har man lite ombyte så man kan känna sig lite fräsch blir det också bättre. Halvdana raggarduschar får duga de med.. men nu är det så svårt att få med sig hygiengrejer i kabinen. Jätteeetråkigt.

  SvaraRadera
 16. Ska bli kul att höra om resan!!! :-)

  ...själv sover jag bort flygtid! :-P

  SvaraRadera
 17. Jag som annars somnar så fort jag sätter mig framför TV kan inte sova i en flygstol.Det blir alltid till att ladda upp med böcker och lite småplock att äta. Sudoku är min nya favoritsysselsättning. Hoppas du får en riktigt trevlig resa!
  /Helena

  SvaraRadera
 18. DELLA: Jo, fota ska jag! Så mycket jag hinner och orkar. Ska ta med mig min nyare kamera också så jag hoppas att bilderna blir ett snäpp finare än från förra resan. ;) Att filosofera är nog ett bra sätt att varva ner på och komma i semesterstämning.

  CHRISTEL: Visst, nu är det inte många nätter kvar att sova innan det är dags. Bekväma kläder är jätteviktigt, det får jag inte glömma. Brukar ta med mig lite tjockare strumpor också för det kan vara lite kyligt (och stödstrumpor för att slippa svullna fötter). Lite snacks och musik låter finfint!

  SvaraRadera
 19. NADIA: Jag har ju ingen Lillprins med mig så jag får sysselsätta mig på annat sätt. ;)

  MARIANN: England är inte fel heller. Hoppas att du bloggar om det sedan!

  MARIUS: Jag brukar ha ombyteskläder med i handbagaget och tandborste och andra prylar men visst är det omständigt och inte så lätt att känna sig fräsch efter att ha sovit sittandes över Atlanten. Ibland har jag haft tur och fått två säten för mig själv. Det är lycka!

  SARA: Jag är ganska bra på att sova på flyget men ibland går det inte hur man än försöker. Det kan bli riktigt jobbigt.

  Tack, HELENA, där sa du nåt! Sudoku ska jag ta med mig. Det är perfekt tidsfördriv!

  SvaraRadera
 20. Åh, är det redan dags att åka iväg! Jag är så avundsjuk så det är inte klokt. Just den resan jag gjorde till Chile och Argentina kan jag säga är den bästa jag någonsin varit med om, speciellt Chile med sina underbara människor.

  På mina resor har jag alltid haft med mig en resedagbok och även om det kanske inte händer så mycket på en lång flygresa så har jag ändå haft massor att skriva av tankar och förväntningar och betraktelser av medpassagerare (om man nu inte pratar med dem förstås).

  Böcker förstås, men numera kan man ju också lyssna på musik på mobil/mp3-spelare.

  Jag ser verkligen fram emot dina reseberättelser framöver.

  ¡Buen viaje! (Fast jag antar att du skriver några fler inlägg innan det är dags?)

  SvaraRadera
 21. Gracias, amiga! Javisst, snart är det dags men det känns overkligt fortfarande!

  Det kanske blir nåt inlägg till innan avresa - iaf UTAN ORD på måndag, det kan jag lova - men som du förstår så är det rätt mycket annat som håller mig sysselsatt just nu. :)

  Jag har alltid ett anteckningsblock med mig för att kunna skriva dagbok och annat som jag vill komma ihåg. Skriver inte så ofta på flyget utan det blir mest på caféer, på parkbänkar osv.

  SvaraRadera