8 november 2008

Nyper mig hart i armen

och har anda svart att tro att jag antligen ar har! Flyget tog cirka fem timmar fran Santiago. Flygplatsen ligger sa nara havet att vi riskerade doppa tarna innan landning. Jag brukar inte gilla gapiga turister men jublade faktiskt tillsammans med de andra nar vi kom ut fran planet. Paskon, Rapa Nui pa det lokala spraket (som heter likadant), valkomnade oss med en blomsterkrans runt halsen. I eftermiddag direkt efter ankomst tog vi oss till Tahai for att delta i "Sprakets dag". Det var en festival pa stranden vars tema var att bevara det inhemska spraket. En stor del av befolkningen kan inte rapa nui langre utan talar bara spanska. Paskon tillhor ju Chile som ar spansktalande trots att den ligger narmare Polynesien an den sydamerikanska kontinenten. Det var dansuppvisningar (barn fran 2-3 ars alder till tonaringar) och underbar musik. Sanslost kul! Imorgon ska vi aka runt pa on (omkretsen ar ca 10 mil) och rekognoscera for att kunna valja smultronstallena for de kommande dagarna. Det blir fyra natter har pa on, pa ett supermysigt hostel. Vi bjods pa guavajuice vid inskrivningen.

19 kommentarer:

 1. Åh vad mysigt det låter även om det lät vanskligt med landningen...Usch. Är det någon slags gruppresa du åker med eller har ni planerat helt själva?
  Ha det så bra! Kram!

  SvaraRadera
 2. Det låter helt fantastiskt! Vilket ställe att komma till.
  Jag har inte tänkt på att dom pratar spanska på Påskön, trots att jag visste att ön hör till Chile...
  Har du fått redan på varför man tillverkade stenstatyerna då för länge sedan?

  SvaraRadera
 3. Jag är avis!! Ta många bilder!!

  SvaraRadera
 4. Vad härligt! Påskön är en av de platser jag MYCKET GÄRNA vill resa till. Hittills har jag nobbat det med tanke på priset!

  Kanske är det värt sitt pris... Jag väntar med glädje på nästa inlägg från dig.

  SvaraRadera
 5. Åh så kul. Hoppas jag kommer dit någon dag. Tills dess ser jag fram emot dina bilder som jag hoppas kommer upp här senare. Ha så kul bland alla mois (kallas dom inte så?)

  SvaraRadera
 6. wow! låter hur roligt som helst!!! njut!

  SvaraRadera
 7. Wow, vad häftigt! Njut!

  SvaraRadera
 8. Vad härligt det låter!

  SvaraRadera
 9. Vilken otrolig resa du gör! Jättebra läsning blir det också! Ha det toppen!

  SvaraRadera
 10. Ååå, nu är du där...så spännnande! Hoppas du får fyra härliga o innehållsrika dagar, och kommer tillbaka med mååånga foton...!!!

  SvaraRadera
 11. Men du, vilken mysig blogg du har!
  Kommer gärna tillbaka igen.
  /Lallis

  SvaraRadera
 12. Jag är avundsjuk! :)
  Men ha en fortsatt skön semester du! :)

  SvaraRadera
 13. NINNI: Det ar en organiserad resa men vi ar en liten grupp pa sex personer, ratt lagom. Konceptet ar ocksa annorlunda. Vi har ingen guide i ordets vanliga bemarkelse utan en person som tar hand om logistiken och tipsar om olika saker man kan gora. Det passar mig alldeles utmarkt eftersom jag gillar att resa pa egen hand eller tillsammans med nagra personer. Ibland ar det kul att vara manga ocksa. Det ar valfriheten som ar bra.

  Jo, landningen var lite speciell. Det var nog minsta flygplatsen jag nagonsin har landat pa.

  DELLA: Det ar sanslost underbart och helt overkligt! De flesta talar spanska pa Rapa Nui - nagra aldre kan inte - men det finns ocksa folk som inte vill prata spanska utan foredrar engelska eftersom de ser chilenarna eller folk fran kontinenten som inkraktare.

  Det finns olika teorier om statyerna men det mest troliga ar att de star dar for att skydda on. Jag kopte en bok med ons historia sa att jag far lara mig mer.

  CHRISTEL: Jag har precis brannt mina bilder pa en cd nar minneskortet blev fullt. Fotade sa mycket igar kvall vid solnedgangen. Behover jag saga att den var oforglomlig? ;)

  SvaraRadera
 14. MIA: Den har upplevelsen kan man egentligen inte mata i pengar men jag kan forsakra dig att varje krona ar valinvesterad.

  TERESITA: Roligare an sa har kan man inte ha! Igar gjorde vi en rundtur pa on och sag massor med statyer i olika formationer (solnedgangen vid Stilla havet var fantastisk), gick ner till en grotta och fotade havet darifran... och mycket mer. Jo, statyerna heter Moai. Iorana betyder Hej! och Maururu Tack!

  Det kommer manga bilder men forst nar jag har kommit hem. Da har jag mer tid till att sitta framfor datorn. Det ar en knapp vecka kvar av semester - BARA! Och sa mycket jag skulle vilja gora.

  SvaraRadera
 15. Det kommer mycket mer lasning ocksa efter hemkomst. Nu ser jag till att njuta sa lange jag kan. Roligt med sa manga kommentarer! Skot om er! :)

  Vad kul, LALLIS, att du gillar bloggen! Du ar jattevalkommen ater! Jag kommer och kikar in hos dig nar jag ar hemma igen. Ha det bra!

  SvaraRadera
 16. Vilken fantastisk resa du gör! Påskön vore det en riktig dröm att få uppleva.

  Hoppas att fortsättningen på din resa också blir riktigt bra.

  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 17. Jag vikarierar den här veckan också , du får gärna höra av dig när mitt vikariat upphör. Hör jag inget lägger jag ut Utan ord nästa vecka också. Ha det bra och njut av din semester. Låter härligt.

  SvaraRadera
 18. INGRID: Det kanns som en drom som gar i uppfyllelse! Idag har jag promenerat runt en vulkankrater och beundrat vyerna. Och badat i Stilla havet. Sanden var nastan vit. Naturen ar sagolik.

  TERESITA: Jag ar jatteglad over att du orkar vicka. Forsokte ladda ner en bild fran cd-skivan jag brande men det ville sig inte. Hade varit kul att delta harifran Rapa Nui! Det lutar at att jag har semester fran fotokedjan aven nasta mandag men jag skriver om det pa sondag nar jag ar hemma. Skot om dig!

  SvaraRadera
 19. Du är värd alla dessa upplevelser och intryck.

  Din längtan din planering av denna härliga resa ger dig nu något att bevara i sinne.

  Längtar tills du kommer hem och kommit igång med att lägga upp dina efterlängtade foton men fortsätt att njuta av alla nya upplevelser.

  SvaraRadera