5 november 2008

Lugnare takter i Temuco

Det blev ingen fotbollsmatch har i Temuco ikvall. Arenan som byggdes for VM 2009 ar slutsald pa landskampen i damfotboll mellan Chile och Uruguay (inte Argentina). Mojligen kunde vi ha fatt biljetter fran svarta marknaden men jag ville ta det lite lugnt efter lunchen hos mapuche. Pa vagen dit gick vi ett par km fran stora vagen och bagaget kordes pa en karra som drogs av tva bangstyriga tjurar. Det var en syn som jag sent kommer att glomma. Nu behover vi samla krafter for den langa bussresan norrut inatt. Jag har druckit en supergod "café helado" och kopt en fin mapuche-staty i tra. Det ar ungefar vad jag har orkat med. Sedan ar det full fart igen nar vi kommer till Valparaíso.

9 kommentarer:

 1. Hoppas att du har en trevlig resa. Jag minns Valpo mest för ett fantastiskt nyårsfirande där. Men annars är Vina del mar att föredra om man vill ha sol och bad.

  SvaraRadera
 2. Det verkar var väldigt många intryck du får. Man går liksom på någonslags "high" när man är ute sådär. Så några små lugna pauser då och då känns inte fel.
  Ha det fortsatt bra!

  SvaraRadera
 3. EL RUBIO: Haller med dig om Valpo. Vi tog namligen en eftermiddagstripp med buss och tag till Viña idag... dock inte for att bada utan ville bara se oss omkring lite. Vistelsen har blir bara en kort "mellanlandning" for imorgon bitti kl 5 ska vi bege oss till Santiago och vidare till Isla de Pascua. Dar blir det sol och bad forhoppningsvis.

  DELLA: Man orkar inte vara pa topp hela tiden utan behover andas ut mellan varven. Nattbussresan gick jattebra, den var jag lite orolig for - att jag inte skulle kunna sova, men det gick superbra.

  Det kommer anda att ta tid innan jag har smallt allt som hander. Det blir kanske nar jag tittar pa mina kort efter hemgang.

  SvaraRadera
 4. Väntar på att få se korten!

  SvaraRadera
 5. Det ska du fa! Tills du inte orkar se mer... ;)

  SvaraRadera
 6. Hej
  jag var i Temuco första gången 1991. Då var jag 19 år och arbetade i ett filmteam med en film om Mapuche. Av en slump kom jag dit igen 2005, i jobbet. Temuco är nog min drömstad, för det är så grönt, så mycket syre i luften, så mjuka kullar, och så var alla så o-stressade. Makligt tempo i ljuvlig miljö. Inte fel att stödja Mapuches kamp heller!

  SvaraRadera
 7. Hej Rokounas!
  Välkommen till Pumans dotter! Min tid i Temuco blev tyvärr alldeles för kort och jag hann egentligen inte bekanta mig med staden speciellt mycket men besöket hos mapuche uppskattade jag högt! Blir riktigt nyfiken på den där filmen du skriver om. Berätta gärna mer... vad den heter och var man kan få tag i den osv.

  SvaraRadera
 8. Hej igen, filmen blev inte klar såvitt jag vet. Den hette "Inke Neke Mapuche" och skulle komma till 500-årsjubileet av amerikas "upptäckt". Istället arbetade jag flera år för UBV, numera Latinamerikagrupperna, för att stödja ursprungsfolkens kamp. Ditt namn, Pumans Dotter, antyder en identifikation med Maya....Jag är nog inte alls någon indianromantiker, men under många år har jag fascinerats av de folk som lever i samklang med naturen.

  Reser du? Stannar du kvar?

  SvaraRadera
 9. Nej, vad synd! Hade varit intressant att se filmen.

  Bloggnamnet Pumans dotter är, som du säkert vet, en boktitel av Monica Zak och syftar till mitt intresse för Latinamerika - som inte begränsar sig till ursprungsbefolkning (mest fascinerande, det medges) även om just den här boken handlar om maya i Guatemala.

  Jag reser. Ibland vill jag stanna (ett tag, inte hela livet) men det har inte blivit så... än.

  SvaraRadera