8 december 2008

Lempiras, quetzales och colones

är snart ett minne blott. Läste på text-tv att de centralamerikanska länderna har tagit beslut om att införa en gemensam valuta. Undrar bara vad den nya lanan* ska heta. Någon som har ett bra förslag?

*lana är ett slangord för pengar i bl.a. Panama (betyder egentligen ull)
Lempira är valutan i Honduras, quetzal i Guatemala och colón i Costa Rica

12 kommentarer:

 1. Ja, varför inte? Fast jag tycker att det skulle vara spännande med ett namn som har anknytning till något typiskt centralamerikanskt, som quetzal t.ex. (det är en fågel)

  SvaraRadera
 2. Vi får se vad som händer. Honduras och Nicaragua har visst sagt ja till två olika valutasamarbeten, ett inom Centralamerika och ett inom ALBA.

  Här i Honduras kallar man valutan (som mycket riktigt heter lempiras) för pesos om det är andras pengar, eller man på något vis vill visa att det är billigt/lite pengar eller något sånt. Vill man säga att det är dyrt eller mycket så kallas de för dollar, men det är mindre vanligt än pesos.

  SvaraRadera
 3. Tycker nog jag egentligen också, men jag kan inga sådana ord. :(

  SvaraRadera
 4. jag tänkte också föreslå quetzales, det tycker jag är det finaste ordet för valuta någonsin.

  men kanske det blir... pesitos?

  SvaraRadera
 5. EL RUBIO: Ja, just det, pesos. Det kommer jag ihåg nu när du säger det. Men jag hade ingen aning om nyansskillnaden.

  Jag gjorde förresten en sökning på ALBA men Google verkar tycka att Jessica Alba är mer intressant än handelsavtalet. :/

  DELLA: Det är svårt för mig också att komma på nåt bra.

  PIA: Quetzal är fint. Är också speciellt eftersom fågeln är nästan utrotningshotad - kan vara bra som minne. *ler ironiskt* På nåt sätt tror jag att det är lättare att hitta ett nytt gemensamt än att ta nåt namn som ett land har haft innan. Brukar inte vara så populärt.

  Pesitos? Det blir bra bara man håller isär konsonanterna (p och b)! ;D

  SvaraRadera
 6. Pumita: Se där då kunde jag lära dig något också som omväxling.

  Ska jag vara ärlig så tror jag inte att de får till stånd något samarbete. Faller det inte innan, så faller det på namnfrågan. Till skillnad från i Sverige så betyder inte ett papper så mycket. Det är bara en avsiktsförklaring.

  SvaraRadera
 7. När det gäller namnet "pesitos", så kan det nog bli en riktig höjdare om man inte håller isär konsonanterna. Särskilt när en söt servitris kräver 20 "besitos" för en öl. Då är risken att man blir riktigt full :-)

  besitos = pussar

  SvaraRadera
 8. EL RUBIO: Jag har massor kvar att lära om Honduras! Tack för dagens lektion!

  Avsiktsförklaring? Jag var lite rädd för det. Och jag tror att även namnfrågan kan vara svår att lösa. Alla håller på sitt.

  När det gäller servitrisen får du vara försiktig så du inte får 20 tortitas i växel! *asg* (torta = örfil)

  SvaraRadera
 9. Pumita: Är hon mycket söt kanske det är värt det :-) För övrigt tror jag inte risken är så stor.

  SvaraRadera
 10. Oj det hade jag helt missat , jag som tycker att jag brukar ha hyfsad koll på vad som händer i Latinamerika men vad bra att jag fick veta det genom din blogg. Tycker också quetzal är ett vackert namn. Kommer inte på något annat bra ord men kanske något som har anknytning till mayakulturen , kanske rätt och slätt maya. Visserligen finns mayas bara i en del av cetralamerikas länder så det kanske inte är helt bra heller.

  Moneda Central låter inte så fantasifullt kanske

  SvaraRadera
 11. Jag såg det som en liten notis på text-tv och när jag googlade så hittade jag bara ett par rader om mötet i San Pedro Sula (Honduras). De kanske inte vill basunera ut det om det är så osäkert som El Rubio säger. Å andra sidan, när har Centralamerika fått mycket utrymme i svensk media? Möjligen under orkansäsongen. :/

  Colón har de ju gemensamt men det känns inte heller så bra att ta namnet på en erövrare. Dólar, absolut inte. Peso kanske inte är så tokigt iaf... i brist på bättre. Vi får fundera vidare. ;)

  SvaraRadera