21 januari 2009

Filmtips och annat

Jag köper inte kvällstidning numera men förra veckan lockades jag, trött och eländig i kassakön, av en tjusig bild på resebilagan och tv-tidningen åkte med av bara farten. Jag vet inte riktigt varför eftersom jag brukar kolla programtablån på nätet. Hursomhelst, det första jag såg när jag bläddrade i tv-bilagan var texten i överkanten: Om inget annat anges är filmen amerikansk. Det är verkligen utbudet i ett nötskal! Det är inte bara skräp som kommer därifrån men det mesta är rätt ointressant. Som ett positivt undantag kan jag nämna filmen jag såg på TV9 häromkvällen: Bara en dag med Ethan Hawke och Julie Delpy. Storyn är rätt enkel men filmen är välspelad, charmig och rolig. Här finns en recension på svenska.

Jag ger den
av 5 möjliga.Vill passa på att tipsa om Monicas fina sajt Ett annorlunda Spanien, en riktig skattkista för alla som tycker om detta vackra och spännande land. Jag skulle gärna vilja se Cow Parade i Madrid.

16 kommentarer:

 1. Man kan verkligen behöva tips om filmer från andra kulturer. Passa dig f ö för "Australia" - den är inte värd pengarna och närmare tre timmar av ditt liv!

  SvaraRadera
 2. "Om inget annat anges är filmen amerikansk. Det är verkligen utbudet i ett nötskal!"

  Sa himla trakigt, den stora massan av filmer som kommer fran det stora landet i vast ar ofta bade trakig och dalig.
  Daremot brukar jag titta till lite extra nar jag ser en film i tv-tablan som kommer fran nagot annnat land. Brukar resonera som sa att for att en film fran mindre intressanta lander i Asien, Afrika eller Latinamerika sa na anda till Sverige brukar den i regel behova vara betydligt battre an de flesta amerikanska mainstream filmer .

  SvaraRadera
 3. Jag har inte TV9... :(

  SvaraRadera
 4. KLIMAKTERIEHÄXAN: Jag menar inte "vad var det jag sa" men jag bestämde mig för att inte se Australia redan innan den hade premiär i Sverige. Såg snuttar av någon intervju med han i huvudrollen - vad det nu var han hette - och litade på min magkänsla. Den visade sig vara rätt. De tre timmarna kan jag använda till nåt roligare... som att blogga t.ex. ;)

  NADIA: Jag suckade djupt när jag läste den där meningen i tv-bilagan. Mainstream var precis vad jag tänkte. Filmer från andra länder än USA och Västeuropa har ofta vunnit priser på filmfestivaler innan de hittar till Sverige och då är det precis som du säger större chans att det är högre kvalitet på dem.

  DELLA: Jag tror inte att du missar så mycket. Ser inte så ofta på TV9 jag heller. Någon film nån gång. "Bara en dag" finns på dvd. Men du kanske ska se "Bara en natt" först. Jag måste få tag i den. Den sägs vara ännu bättre.

  SvaraRadera
 5. Glömde en sak: nu har TV9 startat en serie som heter Spanien runt med Gwyneth och co. Jag tror att det är avsnitt 3 ikväll kl 22:05. Den tänker jag se.

  SvaraRadera
 6. Älskar Bara en dag/natt!! Har båda filmerna på dubbel-dvd. Blev sugen på att se dem igen nu när jag läste ditt inlägg :) Jag gillar den första filmen (natten) bäst, men den andra har ju prisats till skyarna. Men för mig är den första lite magisk, för jag såg den för många år sedan och ja, jag är väl lite nostalgisk.

  SvaraRadera
 7. jag har sett filmen. Den är riktigt bra. Ska gå på bio med ngr vänner och se Australia snart. Har hört att den ska vara något i hästväg..

  SvaraRadera
 8. Vad kul att höra, LISA! Jag hade aldrig hört talas om de här filmerna och hade säkert missat "Bara en dag" om jag inte hade haft den där tv-tidningen. Nu måste jag få tag i den andra filmen. Vi verkar ha liknande smak så kom gärna med fler filmtips! :)

  KARIN: Australia? Där ser man. Intressant att det är så olika. Vill gärna veta vad du tyckte om den sedan.

  Jag vill se Couscous, en film om en libanesisk skönhetssalong. Om den visas fortfarande dvs. Har varit på väg länge...

  Den där serien om Spanien, förresten, den var inte mycket att ha. Vackra vyer, visst, men det var mest mat och vin. Det kan också vara intressant men inte det här. Usch, vad besviken jag blev.

  SvaraRadera
 9. TV 9 kan jag ju glömma, däremot får jag en blandning av SVT1 och SVT2 genom SVT Europa, inte så dumt det heller.

  Hoppas att komma in till stan i helgen med kameran för att avporträttera kossorna live, lite roligare än YouTube. Allt hänger på vädret, om det är som idag med kraftiga regnskurar så håller man sig hellre inomhus.

  SvaraRadera
 10. Jag tror inte att det visas så mycket svenskt på TV9 så du kanske inte missar så mycket. Ni har annars ungefär samma utbud som vi härhemma, eller? Och som sagt, den där serien med Gwyneth P var inte så bra.

  Då hoppas jag att det är riktigt fint väder i min favvostad i helgen - och alla andra dagar också! :)

  SvaraRadera
 11. Jamen det var ju Before the sunset! Den är mysig, nästan som en liten sightseeing-tur i Paris ju! Dialogen är rapp.. gillar den. Ethan Hawke är en grymt sympatisk skådis också. Han kan få spela mig i min film ;)

  Amerikansk film är ju mer än bara action med Nicholas Cage. Tycker att folk ofta är lite orättvisa för det kommer visst en hel del bra amerikansk film.

  Den senaste filmen jag gillade starkt var Vicky Christina Barcelona. Den måste man se.

  SvaraRadera
 12. Jag har en stor lucka i allmänbildningen (nåväl, vääldigt många andra verkar ha varit där iaf): jag har aldrig varit i Paris så det var extra kul att filmen utspelade sig där.

  Jag gillar också Ethan Hawke! Han var sanslöst bra i Döda poeters sällskap.

  Amerikansk film, ja. Om det inte är action med Cage så är det komedi med Ben Stiller eller Adam Sandler, eller romkom med Julia Roberts. Nu är jag visst orättvis... haha. Självklart har det gjorts bra filmer overthere men det jag saknar är variation. Man vill ju inte äta samma mat varje dag... och ingen junk food.

  Vicky Cristina står på min Att se-lista.

  SvaraRadera
 13. Couscoous...undrar om det ar samma film jag sag for inte sa langesedan. Om ett gang libanesiska kvinnor som jobbar pa en harsalong men har heter den "Caramel", har den pa dvd.
  Den var helt ok, fick lite Almodovarkansla av den. Fast den var inte riktigt sa dar excentrisk som Almodovars filmer kan vara. Caramel var lite mer dampad, jamntrevlig genom hela filmen. Ingen parla men sevard eftersom det ar sallan man ser libanesiska filmer och den anda var hyfsat annorlunda

  SvaraRadera
 14. Hoppsan, det är jag som blandar ihop två filmer! Caramel heter den förstås. Den vill jag jättegärna se men den går inte på bio längre. Couscous vill jag också jättegärna se... men det är en fransk film. Och den går sista veckan i stan. Säkert en sevärd film. Kolla här!

  Couscous av Abdellatif Kechiche, 2007

  Herr Slimani är sextio år gammal, trött och sliten. Han får allt svårare att hänga med i den höga arbetstakten på jobbet i hamnen.

  Som frånskild slits han mellan sin nya och gamla familj. Allt försvåras av hans begränsade ekonomiska resurser och en dag förlorar han sitt arbete helt.

  Lösningen på situationen blir att rusta upp ett gammalt båtvrak och där öppna en restaurang. Där tänker han servera sin exfrus mycket omtyckta fisk couscous, till den nya flickvännens förtret.

  SvaraRadera
 15. Ha,ha. Så kan det bli ;) Men couscous låter ju också som en film man bör se.

  SvaraRadera
 16. Hmm, de börjar på C båda två iaf. ;)

  SvaraRadera