11 februari 2009

АЭРОФЛОТ

Jag är inte flygrädd bara realistisk. Jag har aldrig flugit med Aeroflot och kommer aldrig att göra det heller om det inte handlar om liv och död. Hmm, det är precis vad som händer när man flyger med dem. I september 2008 kraschade ett Aeroflot-plan med 88 passagerare. Alla dog. Piloten var berusad. I december samma år höll en stupfull kapten passagerarna i skräck under en flygning mellan Moskva och New York. Flygvärdinnan förklarade att planet kunde flyga själv så det värsta som kunde hända var att kaptenskrället kunde spilla något i cockpiten. Behöver jag säga något mer?

Jag är inte så noga med vilket bolag jag flyger med. Har kanske inte råkat ut för några riktiga bottennapp. Det beror säkert delvis på att förväntningarna inte är speciellt höga. Jag väljer aldrig de dyraste alternativen men vill ändå vara någorlunda säker på att komma fram med livet och kappsäcken i behåll. Det finaste planet jag någonsin har flugit tillhörde TACA, ett centralamerikanskt flygbolag, som tog mig från La Paz i Bolivia till Quito i Ecuador. Högklassigt och prisvärt!

LAN Chile känns som ett tryggt och bra alternativ.

Hanga Roa, Påskön

18 kommentarer:

 1. Jag har flugit Aeroflot en gång från Sverige till Ryssland. Det var faktiskt hur bra som helst. Det känns lite som Aeroflot ibland fått oförtjänt dåligt rykte. Fast visst har det hänt en del grejer fast samtidigt är det undantag och jag tror det sällan är farligare eller sämre att flyga med dom än andra bolag

  SvaraRadera
 2. Det var ju kul att höra en positiv kommentar om Aeroflot för det är inte ofta... Jag såg olycksstatistik i tidningen för några år sedan och där låg bolaget i topp, kanske inte på första plats (minns inte riktigt) men mycket högt.

  SvaraRadera
 3. En nära vän till mig är pilot och efter hans historier och information om olika flygbolag blir jag bara överraskad att det oftast går så bra som det gör.

  SvaraRadera
 4. Det kanske är bäst om man inte vet alltför mycket. Men å andra sidan, piloter är också människor. De är inte heller ofelbara men de ska banne mig vara nyktra när de har ansvar för så många människors liv!
  Sedan är det ju inte så stor risk för att man ska råka ut för en flygolycka. Har för mig att man får flyga i rätt många hundra år innan det händer nåt.

  SvaraRadera
 5. Vi flög en gång från Nicaragua till Italien med Aeroflot via Kuba, Irland och Moskva med vår då 8 månader gamla son. Det tog ganska lång tid och en natt på hotell i Moskva var inräknad i priset. Tyvärr var inte maten det så vi fick på morgonen gå runt vid frukostborden som lämnats av gästerna med pengar och norpa överblivna brödskivor och pålägg. Jag ammade så jag var ganska beroende av mat för att inte bli svimfärdig. Utanför hotellet fick vi inte gå och några rubel lyckades vi inte växla till oss. Men en sak var de bra med och det var att släppa på barnfamiljer först. Vi fick det främsta utrymmet och kunde låta vår son kravla runt på golvet vid våra fötter under den långa resan. Inga olika klasser inte.

  SvaraRadera
 6. Det var inget särskilt att flyga med dom. Många år sen jag gjorde det. Skulle jag lista vilka flygbolag jag flugit med som varit bäst skulle dom inte hamna i topp men det skulle inte heller SAS eller Iberia göra. Tror det bästa bolag jag flugit med var Cathy Pacific.
  Men det är bara subjektivt hur jag upplevt resor. Jag har inte varit med om något i samband med flygningar. Vet ju att Aeroflot i statistiken inte ligger så bra till men jag skulle absolut kunna flyga med dom igen.

  SvaraRadera
 7. Kanske inte det första man skulle välja. Men det lär nog dröja tills jag flyger igen. Med så många barn blir det inga semestrar med flyg! Om jag inte vinner pengar förstås och det är ju inte så troligt eftersom jag aldrig spelar på nåt!

  SvaraRadera
 8. Vill du flyga billigt och samtidigt vara säker på att komma flera timmar försent till din slutdestination kan jag rekommendera brasilianska GOL. De flyger (som tur är för resten av världen) enbart inom Sydamerika och har kontinentens billigaste biljetter och förmodligen uslaste service.
  Jag har flugit med GOL tre ggr. Alla tre ggr har planen varit försenade, både tur och retur. Ofta en tre-fyra timmar utan någon förklaring.
  Om jag inte missminner mig har GOL även varit inblandat i minst 2 olyckor de senaste tre åren, förrförra året störtade ett av deras plan i Amazonas.
  Men billiga är dom som sagt! :) är ju annars svårt att få tag på lika billiga biljetter som i Europa på den sydamerikanska kontinenten.

  Aeroflot låter för övrigt som ngt man borde testa ;)

  SvaraRadera
 9. Jag har flugit med Aeroflot några gånger (6 sådär) och det har gått bra. Ingen vidare mat, men det är det sällan på flyplan tycker jag.

  SvaraRadera
 10. SUSANNE: Flygmaten är inte någon gourmetmiddag men mat måste man ju ha och jag tycker att den borde ingå i biljettpriset. Det vore enklast för alla parter.

  DU SOM HAR FLUGIT MED AEROFLOT: Hur upplevde du servicen? Jag har bara hört från andra att bemötandet är rätt uselt.

  THÉRÈSE: Det är olika vad man väntar sig av flygresan förstås och det är många saker som påverkar ens upplevelse. Att man råkar få en snarkare bredvid sig på nattflyget är ju inte flygbolagets fel t.ex. SAS och Iberia toppar inte min lista heller men de är helt OK, Finnair likaså.

  SvaraRadera
 11. ANETTE: Nej, man vill ju inte bli ruinerad. Och det finns så mycket fint man kan se på närmare håll. Var sak har sin tid, som man brukar säga. Dessutom är det bra ur miljösynpunkt. Jag börjar mer och mer ifrågasätta mina flygresor. Men det är så svårt att låta bli. :(

  NADIA: Du lyckades ju rätt bra sist! Lima-resan, menar jag. *asg* Fast det kanske inte var med GOL. Jag flög med Varig (också brasilianskt) när jag reste till Bolivia första gången och de var bra på alla sätt men bolaget har tyvärr gått i konkurs. Vet inte om det köptes upp av någon sedan.

  Funkar det inte för dig att få billiga(-re) biljetter via nätet?

  SvaraRadera
 12. DELLA: Ja, det är tydligt. Du sitter där än. ;) Nej, men om man ska vara lite allvarlig så är väl risken inte överhängande att det ska hända något men jag tycker bara att det är så OSERIÖST att deras personal är alkoholpåverkad på jobbet.

  Nej, flygmaten är ingen höjdare men nåt måste man ju ha. Som tur är mår man bättre om man äter lätt när man flyger. Mycket vatten bara.

  SvaraRadera
 13. Det de flesta bolag är dåliga på är om man har beställt specialkost (som utan kött i mitt fall). Det är nästan alltid krångel med det. Antingen finns det inget eller så får man vänta till sist när ens kompisar har ätit upp för länge sedan. En fördel iofs om det är trångt.

  Nu sist när jag flög hemåt hittade de inte min specialmat så jag fick mackor och annat som jag kunde äta. När jag hade klämt i mig det mesta av det jag hade fått kom flygvärdinnan springande, strålande glad, med min varma mat. "Nu har vi hittat den!" Då var jag redan mätt...

  SvaraRadera
 14. Varig har jag också flugit med till just Bolivia. Flygbolaget har numera gått ihop med GOL som jag nämnde som specialiserar sig just på lågprisflyg.

  Jag bokar alltid mina biljetter på internet. Brukar bli billigast så. Men att få tag på billiga flygbiljetter inom Sydamerika är inte lätt. En resa från Chile till Lima kan lätt gå på mellan 3000 till 4000 kr eller mer. Antar att det till viss del beror på att det inte finns lika många flygbolag på arenan här som i Europa.

  Vi skulle egentligen åkt till Cusco nu i februari men avstod eftersom bara flygbiljetten för en person kostar 549 dollar med LAN som i det här fallet var det billigaste alternativet.

  SvaraRadera
 15. Hah, det här inlägget påminde mig om när mamma och jag för många år sedan (runt 1993/1994) flög till Prag. Flygbolaget hade vi aldrig hört talas om, och när piloten skulle lyfta från Arlanda gasade han så länge att vi började undra om han överhuvudtaget skulle få upp planet i luften.

  SvaraRadera
 16. Nu blir jag också nostalgisk. Det finns en gammal sketch (kan vara från 60-talet) där Dean Martin sitter vid bardisken när en pilot kommer in. Ska se om jag hittar den på YouTube. Rätt kul!

  SvaraRadera
 17. LAN Chile har jag bara flugit med en gång, från Santiago till Iquique. Det kostade ca 1000 SEK per biljett för enkel. Väl på planet så insåg jag att det var förstaklassbiljetter. Tydligen kunde man inte boka enkel biljett i andra klass, men en tor hade blivit billigare, även om man kastat returbiljetten.

  TACA däremot åker jag ofta med, då det är största bolaget här i Honduras. Ibland är planen fina, men ibland är de sämre. En gång satt inte ens stolen fast ordentligt. En annan gång gick det inte att fälla upp ryggstödet.

  Men de små inrikesplanen är trevligast (särskilt mellan Tegucigalpa och Roatan). Bägge flygplatserna har sin tjusning, i Tegucigalpa ser man hela stan vid inflygningen och på Roatan ligger landningsbanan precis vid vattnet.

  De har ca 20 platser och varken mat eller kaffe, men man ser in till cockpit och säkerhetskontrollen är mänsligare, så man kan lugnt ta med vätska etc ombord. Jag har dock inte provat med vapen, fast då tror jag det tar stopp. Alla babblar konstant i telefonen ända tills hjulen släpper marken ungefär.

  SvaraRadera
 18. NADIA: Aj då, det lät inte så bra att Varig har gått ihop med ett sånt bolag... men det är klart, om man vill ha lite spänning i livet ska man nog välja GOL! ;) Varig var mycket bra när jag flög med dem men det är för åtta år sedan och det hinner hända mycket på den tiden.

  Det var synd att du var tvungen att skippa Cusco-resan. Det ligger lite väl långt bort för att man ska ta bussen, iaf med lillprinsen. Har man gott om tid kan man stanna på vägen förstås.

  EL RUBIO: Enkelflyg brukar vara svindyrt oavsett var man flyger men jag kom rätt billigt undan när jag flög med TACA. Just det planet var helt nytt. Det kändes lyxigt.

  Folk är inte lika noga med att följa regler som härhemma - tänkte på telefonbabbel men testa inte att flyga med vapen. Ingen bra idé! ;D

  SvaraRadera