16 februari 2009

Jag hör röster

Jag hör Johan Rabaeus tala vart jag än går. Skulle känna igen hans stämma om jag så blev väckt mitt i natten. Har hon blivit gaalen? Nej då, jag har precis avslutat min första ljudbok, en riktig tegelsten som heter Katedralen vid havet, med skådespelaren Johan Rabaeus som uppläsare. Jag gav boken en 4:a på Bok.nu.

Nu vill jag ha lugn och ro så det blir inga ljudböcker på ett tag. Rätt skönt att bläddra tillbaka i en riktig bok när tankarna fladdrat iväg. Behöver inte vara så koncentrerad hela tiden.

8 kommentarer:

 1. Jag tycker tvartom, tycker ljudbocker ar helt fantastiska! Speciellt sedan jag fick barn och har mindre tid over till "riktiga bocker". Jag lyssnar nar jag diskar, lagar mat, stadar eller gar till affaren. Funkar utmarkt, men visst har du ratt i att man maste lyssna uppmarksamt for att hanga med. Jag kan dock ocksa sakna att man inte kan bladdra tillbaka i boken. Eller annu hellre; hoppa over ett par stycken nar boken ar fasligt langsam.

  SvaraRadera
 2. Jag kan ju dock papeka att iaf jag tycker att det ar v a l d i g t viktigt vem det ar som laser upp boken. Ar det fel upplasare kan resultatet bli katastrofalt.
  Exempel pa bra upplasta ljudbocker; Svensk maffia, Stieg Larssons triologi. Gomorra var daremot en smarre katastrof och nastan outhardlig att lyssna pa. Storde mig pa upplasarens tonfall, dialekt och intonation mest hela tiden.

  SvaraRadera
 3. Det är inte så att jag tycker illa om ljudböcker eller att denna blev min sista, absolut inte, men jag pausar ett tag. Det handlar delvis om att jag är ovan vid att lyssna och vill följa berättelsen i min egen takt. Och boken är på 666 sidor! Det tar ett tag.

  När jag läser vill jag ha full koll och det kan jag inte ha om jag gör annat samtidigt. Är inte "typiskt kvinnlig" på det sättet att jag kan göra tio saker på en gång. Om jag vill hoppa över stycken betyder det att jag inte ska läsa boken öht och då lämnar jag den.

  Uppläsaren är jätteviktig! Kan både förstöra hela boken eller lyfta den ett snäpp. Rabeus var bra (gillar honom som skådis också), inte för att jag har någon att jämföra med men han "kändes helt rätt".

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Jag både läser och lyssnar på böcker.
  Boklyssnande tycker jag påminner om en riktigt bra radioteater om det är en bra uppläsare.
  Men jag har en tendens att somna med propparna i öronen på kvällen, sen är det ett fasligt grejande för att hitta tillbaka där jag var.

  SvaraRadera
 5. Blev lite orolig när jag läste rubriken på inlägget *ler*
  Men det var ju inte så farligt. Ljudböcker har jag aldrig testat, men det är ju många som gillar dom.
  Min man som kör mycket bil i jobbet lyssnar på ljudböcker emellanåt och tycker det är jättebra. Har hänt att han åkt en extrasväng så kapitlet blir färdigt!

  SvaraRadera
 6. Min mp3-spelare har pajat. Skitjobbigt att ställa om sig till vanliga böcker efter två års ljudbokslyssnande.

  SvaraRadera
 7. Min man lyssnar alltid p ljudböcker till och från jobbet i bilen. Själv så föredrar jag att läsa böckerna.

  SvaraRadera
 8. SINNESKATTEN: För mig tog det 10 minuter att somna första gången, haha. Efter det har jag lyssnat sittande. Man ska inte vara trött, den saken är klar.

  ANETTE: Jo, men det är faktiskt sant. Rubriken alltså. Rätt som det är hör jag Rabaeus´ röst säga med tyngd: Arnau Estanyol (så heter huvudpersonen) som han gör så många gånger i boken och då är jag vips tillbaka på 1300-talet.

  JOHNNY: Trist! Vanans makt är stor. Fördelen med MP3 är att man slipper släpa på tegelstenar.

  KARIN: Än så länge föredrar jag riktiga böcker men kommer säkert att lyssna på fler.

  SvaraRadera