12 mars 2009

Orongo




När kortöronen övertog makten efter att långöronen hade regerat i 500 år välte de statyerna (många restes senare) och började dyrka fågelguden MakeMake (skapelseguden). Varje år simmade ett antal utvalda unga män ut till fågelön Motu Nui för att hämta det första ägget som sjöfågeln manutara (en sottärna) skulle lägga. Den unge hjälten som först av alla lyckades simma tillbaka till Orongo med ett ägg lindat runt sitt huvud fick välja en av jungfruarna som suttit instängda i en grotta under lång tid för att behålla sin bleka hy. Vinnaren utsågs till Tangata Manu, fågelmannen, vilket innebar en stor ära och mycket makt som stamhövding under ett år. Hans uppgift var dessutom att företräda MakeMake på jorden.

De unga männen förberedde sig grundligt för sitt uppdrag. De kom till Orongo två-tre månader innan det stora slaget. Varje kandidat hade fyra medhjälpare med sig, två i Orongo och två på Motu Nui. Deras uppgift var att övervaka att allt gick rätt till, vakta och ta hand om kandidaten, laga mat osv. Innan fågeln anlände fördrev man tiden med dans och andra ritualer men därefter skedde allt under total tystnad i väntan på att en av dem skulle utropa: "Jag har fångat ägget!" Skriket var om inte dödstöten så åtminstone förenat med livsfara för förlorarna. Bittra strider utbröt när vinnaren återvände till Orongo. Förlorarna gömde sig i sina grotthus för att försvara sig. Eftersom grottorna är byggda med en liten ingång och är för låga för att stå upprätt i var attackerna ofta lönlösa. Om förlorarna hade lyckats klara livhanken kom de ut när situationen hade lugnat ner sig och gav sitt stöd till den nya ledaren som om ingenting hade hänt.

På översta bilden ser man de tre öarna utanför Orongo: Motu Nui, Motu Ití och Motu Kao Kao. De andra två bilderna visar grotthusen i Orongo där de unga männen förberedde sig.

När jag åkte från Påskön fick jag ett halssmycke med en manutara i present av hostelägaren. Den symboliserar lycka och fruktbarhet.

14 kommentarer:

  1. Väldigt vackra bilder och spännande berättelse. Verkar inte varit så kul att vara jungfru och sitta inspärrad i en grotta för att hålla sig blek och sen bli någon sorts trofé till segraren.

    SvaraRadera
  2. Haller med Therese: Vackra bilder och spannande berattelse. Jag ar barnsligt fortjust i folksagor, myter och liknande.
    Hangde dock ocksa upp mig pa den stackars jungfrun i grottan. Det later fasligt trakigt att vara en blek och ensam jungfru i en grotta.

    SvaraRadera
  3. Åh, vad spännande! Tänk vad mycket man får lära sig! Vackra bilder var det förstås också, som vanligt. Ha en trevlig helg! Kram Anette

    SvaraRadera
  4. Vackra bilder och en intressant berättelse, jag blir så ressugen. Och jag vill också ha ett sånt halsband, inte för fruktbarheten dock. jag har så jag klarar mig. Men lite extra lycka skulle inte skada.

    SvaraRadera
  5. Påskön = Rapa Nui? Eller hur är det?

    Min låtsaspappa hade ett fotbollslag som hette rapa nui när han fortfarande bodde i sverige! :)

    Jag vill åka dit, verkar vara väldigt spännande platser!

    SvaraRadera
  6. Kanonbilder och kanoninlägg!

    SvaraRadera
  7. Nej, det låter inte så lockande att sitta i en grotta och vänta på att bli bortlämnad som en trofé men de unga hjältarna hade det inte lätt heller. Det är svårt att bedöma hur höga klipporna är men de modiga kandidaterna måste klättra ner och upp för att ta sig till och från Orongo-byn, bara det en bedrift, och sedan simma till Motu Nui. På bilden här är havet vilsamt och vackert men tänk er när det blåser upp till full storm. Det var många som inte kom tillbaka.

    Jag är också väldigt förtjust i myter och legender och köpte hem en bok med många spännande historier från Påskön. En annan bok fick jag med mig från Chiloé-ön, mycket intressant den också.

    På flygplatsen i Hanga Roa fanns det en stenstaty som föreställer fågeln. Ska se om jag hittar bilden så att jag kan "sprida lycka" via bloggen åtminstone.

    Ja, Påskön heter Rapa Nui på det polynesiska språket som talas på ön. Språket heter också rapa nui. Fotbollslaget har jag inte hört talas om men det ingår väl inte riktigt i mina intressen, hehe. Antar att laget har "chilenska rötter". Ett annat intressant namn på fotbollslag är Lautaro, namnet på en mapucheledare som krigade mot spanjorerna. Om honom läste jag i Allendes bok, Inés min själs älskade. Nu spårar jag ur helt och hållet men det blir så ibland. =)

    SvaraRadera
  8. Tänk vad roligt att man får lära sig något helt nytt, när man läser din spännande text om Fågelguden och även får fina fina bilder till.
    Lite roligt för jag la precis ut en ny bild som också handlar bl.a om fåglar ;-)
    Försökte kommentera "nära" bilden tidigare, men jag tror ej det kom fram!? Brukar strula ibland. Så häftigt med vulkaner, där har verkligen naturen makten över lilla människan./ Trevlig helg ! / Kram

    SvaraRadera
  9. Ingen fara! Tack skicka gärna fågelguden hit med mycket sol! Visst är holken söt, men ack så grå och trist( och även lite oskarp om man ska vara petig;-)
    / Kram

    SvaraRadera
  10. Jag visste inte heller mycket om Påskön innan jag åkte dit så det var en mycket lärorik resa. Gav mersmak, helt klart!

    Ja, vulkaner är häftiga och fascinerande men jag skulle aldrig medvetet utsätta mig för fara som en del gör.

    Nu har jag skickat fågeln till dig med sol. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  11. Spännande läsning och fina bilder! Roligt att få höra lite om din resa och Påskön speciellt! Man blir så sugen på att åka dit...

    SvaraRadera
  12. Du bor ju betydligt bättre till än vad jag gör så det kanske inte är en omöjlighet. Du kommer inte att ångra dig, det kan jag garantera. Hur går det med resplanerna?

    SvaraRadera
  13. Intressant berättelse och vackra bilder. Synd bara om de stackars jungfruarna!

    SvaraRadera